Zobacz pełną wersję : Lampy-non xenon
Wojtec12345678
10-06-10, 15:00
Panowie,zrobiłem strasznego babola, zakupiłem następujące lampy
http://moto.allegro.pl/item1074054019_lampy_honda_civic_92_95_2_3d_chrom_ czarne_p15_p45.html
czarne,a mam xenony.
Zamontowałem je wczoraj i wszystko było ok dopuki nie przyszła noc :/ prawie nic nie widziałem nic nie świecą,myślałem że to elekryka,ale obejrzałem lampy i jest na nich nalepka przekreślony napis xenon HID.
Na stronie oczywiście nic o tym nie piszą :/
Macie jakieś pomysły co zrobić aby lepiej świeciły??
Ostateczność to włożenie zwykłych żarówek h1 ale wolałbym tego uniknąć ze względu na to jak święcą xenony...Słyszałem o zwykłych żarówkach h1 prawie świecących jak xenon,wiecie coś o tym??
P.S.nie wiem czy to dobry dziłal.
RobertSz1981
10-06-10, 15:35
Dział dobry.ja mialem xenon w takich samych lampach i swiecily o niebo lepiej anizeli seryjne lampy ale ze Pan niebieski doczepil sie homologacji na lampach to zalozylem zwykle H1 tyle ze philipsy i bylo ok.
Sa zarowki pseudoxenonowe ale niepolecam ich montowania-daja wysoką temperature a klosz lamp masz przeciez plastikowy :D
P.S.zadne lampy do civa Vgen nie posiadaja homologacji na xenonowe źródło światła a zatem sa nielegalne ;)
Wojtec12345678
10-06-10, 17:19
A widziałeś dużą różnicę miedzy xenonami a tymi philipsa h1??
U mnie jak narazie nie czepiają się o to a już byłem zatrzymany jak miałem xenony :D
Jeszcze jedno wyjaśnienie te same xenony miałem założone w swiatłach widocznych w avatarze i świeciły 2x lepiej.
Teraz nie wiem czy jak włoże zwykłe żarówy h1 czy będzie lepiej czy jeszcze gorzej :mad: a nie chciałbym wydawać niepotrzebnie kasy,a wim że te Philipsy są bardzo dobre i kosztują nie mało.
Fota jak świecą mi xenony :/
http://wojtec12345678.wrzuta.pl/obraz/3Nkj05dfbUx/dsc00204
RobertSz1981
11-06-10, 19:55
ojesssu faktycznie porażka :/ Kiedys czytałem test żarówek i pomimo swej ceny żarówki Tungsram czy też Osram wcale nie odbiegały jakością od wspomnianych Philipsów.Tu masz test zamieszczony jakis czas temu w auto świecie:
http://www.fotosik.pl/trendy/test+%BFar%F3wek+h1
Ja w swoim miałem wrzucone Philipsy NightGuide i bylo ok.Jak znajde to postaram sięwrzucić zdjęcie jak to świeciło.
Byłeś wogóle gdzieś ustawić te lampy? Ja jak kupiłem nowe lampy to były tak ustawione do dołu, że na 5m do przodu nie było widać a po ustawieniu świecą ok.
Wojtec12345678
11-06-10, 21:04
Tak byłem na 2 stacjach diagnostycznych na pierwszej mi ustawili ale myślałem że jest coś spieprzone...więc pojechałem gdzie indziej i się okazało że są ustawione dobrze,zaraz pójdę spr zwykłe h1.
P.s. przed chwilą w necie wyczytałem że do lamp soczewkowych stosuję sie żarniki d2s to prawda?? będą mi pasowały skoro mam h1??
RobertSz1981
11-06-10, 21:20
ja mialem na soczewce H1 a tez mialem lampy SONARa
Wojtec12345678
11-06-10, 22:48
Panowie! Już wszystko się wyjaśniło! Założyłem zwykłe h1 i jest już wszystko ok...to była kwestia xenonów...
Wiecie...w tym momencie powiedzenie Szewc w podartych butach chodził pasuje jak nigdy,mianowicie auto kupione od elektryka,i miał włożone 2 różne xenony,tzn 2 różne temperatury i w dodatku nie h1 tylko H3 ,myślicie że to wina tego? Jeśli włoże xenony H1 będzie wszystko ok?
Czy mogę założyć wtedy te d2s będą pasowały?Czy radzicie H1?
Z tego co się orientuję to jak gniazdo jest na palnik h1 to d2s nie podejdzie? Ale niech ktoś to potwierdzi jak coś :D
Kupując lampy w których normalnie siedzi żarówka h1 powinno się jeździć na żarówkach h1 ew. kupić zestaw HID który ma takowy kształt palnika. http://img534.imageshack.us/img534/9070/komplet1wm.jpg (http://img534.imageshack.us/i/komplet1wm.jpg/)
Palniki D2S i D2R są to PRAWDZIWE palniki xenonowe i nie należy ich w jakikolwiek sposób wiązać z HID-ami. Biorąc pod uwagę cenę to dwie różne bajki. Cena jednego palnika kupić można nawet dwa zestawy HID
http://img340.imageshack.us/img340/4052/oad2s2.jpg (http://img340.imageshack.us/i/oad2s2.jpg/)
To jest D2S. Sam sposób montażu wymaga w niektórych autach bardzo giętkich palcy i anielskiej cierpliwości :D Jeszcze mi się nie udało nowej żarówki uszkodzić ale w końcu musi być ten pierwszy raz
Wojtec12345678
11-06-10, 23:59
Mam w aucie zestaw Hid właśnie,więc myślisz że powinienem zamontować H1?
Ale były zamontowane H3 więc dlatego pytam bo domyślam się że pasują wtedy także nie tylko h1,a pytam się o te d2s bo wyczytałem że są dedykowane właśnie do lamp soczewkowch,a cena to ok 140 zl za sztukę,i nie wiem właśnie czy by pasowały pod zwykłą przetwornicę którą masz na foto? A jeśli by pasowały czy moge je zamontować,czy nic nie bedzie się działo np z lampą?
P.S. czym sie tak naprawdę różni H3 od H1 że jest taka różnica w świeceniu w xenonach?
Żarówki D2S są dostosowane do lamp soczewkowych owszem ale do lamp oem xenon. Nie wsadzisz ich do Swoich lamp niestety.
H1 ma na końcu wtyk męski a H3 kawałek przewodu i taki wtyk. Powiem szczerze że w lampach mijania nigdy nie widziałem żarówek H3 jeśli już to w halogenach.
Jeśli mowa o świeceniu tych HID-ów to nie ma reguły....zależy jak bardzo głodny był żółtek który jes robił
Wojtec12345678
12-06-10, 00:25
Ok dzieki, hmmm to ciekawe czemu na xenonach h3 nie da sie jezdzic w swaitlach mijania a koledzy pisali ze juz w h1 jest wszystko ok.
Jeśli mowa o świeceniu tych HID-ów to nie ma reguły....zależy jak bardzo głodny był żółtek który jes robił
H3 od H1 że jest taka różnica w świeceniu w xenonach?
Wszystko zależy od jakości chińskich usług.
Wydaje mi się że im chodziło o to że po wsadzeniu normalnych żarówek h1 plama światła jest lepsza niż w tych tandetach z dalekiego wschodu
Wojtec12345678
12-06-10, 00:32
Czyli może tak być że jeśli kupię xenona h1 to moga świecic znowu jak te xenony h3 lub o niebo lepiej tak? loteria?
Moj kumpel założył do Swojej E36 soczewki i kupił komplet HID-ów założyliśmy je i jeden palnik dawał ładne bielusieńkie światło a drugi w taką purpurę wpadał....wymienił i drugi komplet już był ok. Wszytko zależy od danej partii tego shitu :D
Ja mam 6 gen i też napaliłem się na te czarne soczewki ale po przeczytaniu opinii odpuściłem. Mam przerobione oem lampy na TypeR i jest git. Spoleruje klosz i bedzie jeszcze bardziej zayebiście. Do tego mam żarówki extrem power philipsa
Wojtec12345678
12-06-10, 00:45
Właśnie zastanawiam się nad kupnem tych żarówek aby mieć je w aucie w razie spotkania z panem niebieskim ;)
Jesteś z nich zadowolony? Jaki mają kolor światła? Świecą dalej i lepiej niż zwykłe czy to tylko chwyt marketingowy?
A co do polerki kloszy to zrób to widziałem efekty na własne oczy,jakby się wstawiło nowy klosz ;)
jakby się wstawiło nowy klosz miałem to zrobić przed zlotem ale niestety przez ten upał odechciewa mi się wszystkiego a na pewno tarcia lamp :)
Jesteś z nich zadowolony? Jaki mają kolor światła? Zadowolony jestem lecz nie wiem czy to kwestia psychiki czy rzeczywiście świecą lepiej. Mieszkam w mieście a tutaj ciężko sprawdzić światła bo kutfa wszędzie te latarnie. Niech tylko któraś się spali to zakładam Blue Vision też Philips-a. Miałem w poprzednim aucie i kolor mi odpowiadał i świeciło jak by lepiej :)
Ale ciągniecie temat bez sensu, sorry :D
Skoro masz xenony przystosowane do gniazd H3 a w lampach masz gniazda H1 to jest OCZYWISTE że nie będą w nich umiejscowione tak jak powinny być. Po zamontowaniu właściwych powinny świecić dobrze.
To że na lampach jest przekreślony xenon to normalne - nie widziałem jeszcze angeli przystosowanych do xenonów (d2s/d2r)
Wojtec12345678
12-06-10, 19:29
Teraz już wiem :) a temat się ciągnie jak rozmowa każdy doda coś od siebie i jakoś leci :p
Pytałem się to mi odpowiadał :ppp hehe
Co do śwaitełek mam narazie zwykłe h1 ,xenonki muszą poczekać bo teraz musze kombinować z tymi odpowietrznikami z tyłu lampy bo jedna mi paruje :/
bo jedna mi paruje :/ To nie wina odpowietrzników tylko ogólnej szczelności lampy. Nie wymagaj zbyt dużo od chińskich raczek
Wojtec12345678
12-06-10, 21:45
Wczoraj była u nas ulewa,na ulicy było tyle wody że wlało mi się troche do lampy:/ teraz czekam na słońce aż wszystko wyparuje :/
Na karcie gwarancyjnej jest opisane co i jak że przez pierwsze 3 tyg mogą parować,później powinno się wszystko uspokoić,pomagają w tym właśnie te odpowietrzniki które trzeba ustawiać w różnych konfiguracjach do momentu aż będzie odpowiedni przepływ powietrza i przestaną parować.
RobertSz1981
13-06-10, 15:14
a co masz z tyłu za lampy ze paruja? Cleary?Ledy?gdzieś na forum byla juz instrukcja jak rozkleić lampy.Wysuszyć ja i potem zakleić.Dodatkowo można je przeleciec bezbarwnyn silikonem.
Wojtec12345678
13-06-10, 17:48
a co masz z tyłu za lampy ze paruja? Cleary?Ledy?
Parują mi z przodu nie z tyłu.(lewa od strony kierowcy)
Mój plan jest taki,że poczekam na słońce,aż będą znowu upały,wyjme te gumpki które odpowiadają za odpowietrzanie, postawie go na słońcu,i poczekam aż wszystko wyparuję i włożę gumki spowrotem...
Mam nadzieję że pomoże.
Palniki D2S i D2R są to PRAWDZIWE palniki xenonowe i nie należy ich w jakikolwiek sposób wiązać z HID-ami.
Czemu? HID to opis zjawiska dzieki któremu świeci palnik. Wiec HID czy ksenony w aucie, czy lampy wyładowcze to jedna ryba :)
siema
powiedzcie mi czy taki zestaw wystarczy zeby miec juz xenony ?
http://www.allegro.pl/item1082303599_niemiecki_hid_xenon_nowosc_h4_h1_h7 _o_mocy_55w.html
cosik tanio
siema
powiedzcie mi czy taki zestaw wystarczy zeby miec juz xenony ?
http://www.allegro.pl/item1082303599_niemiecki_hid_xenon_nowosc_h4_h1_h7 _o_mocy_55w.html
cosik tanio
Jak masz w lampach soczewki to tak, bo w innym przypadku to będziesz ludziom po oczach walił.
aha
czyli najtanszy zestaw z homologacja to klosze za 600 zl
http://www.allegro.pl/item1064439110_lampy_soczewka_ringi_honda_civic_92 _95r_tyc_cena.html
+ przetwornice czyli ten zestaw za 200 zl = 800 zl, hehe i juz cena sie nie podoba :/
jest jakas tansza alternatywa? pewnie mozna samemu przerobic ale to tez pewnie duzy wydatek i nie ma homologacji
Z jaka homologacja ? O czym Ty piszesz.
Lampy ktore pokazales sa homologowane na zarowne halogenowa a nie na xenon. a homologacje na chinskie zestawy xenonu ladowane do zwyklej lampy to sobie sam mozesz wydrukowac i obrobic w paintcie :) Po polaczeniu tego razem, nie masz zadnej homologacji.
I tanszej alternatywy od tego juz nie ma, zeby bylo w miare ok.
I w tych lampach TYCa tez bedzie nie do konca ok, bo przeslona w nich nie uklada lini swiatla jak w xenonie tylko jak w normalnym reflektorze halogenowym.
Najrozsadniejszym wyborem jesli chodzi o skutecznosc swiecenia i nie *****ie po oczach jadacym z naprzeciwka to wlozyc najnormalniejsza w swiecie soczewke bixenon na zarniki D2S, tylko, ze tu sam koszt soczewki i zarnikow philipsa z allegro to jakies 500-600zl a do tego okablowanie, przetwornice, przerobka lamp itd :)
I mimo, ze rowniez nie ma na taki zestaw homologacji to masz najnormalniejszy w swiecie xenon wygladajacy tak samo jak w kazdym wozie, ktory wychodzil z xenonem z fabryki.
odświeżam temat, moje seryjne żarówki są mało wydajne, chodzi mi głównie o widoczność w nocy. Nie zamierzam inwestować w xenon-y, gdzieś na forum widziałem polecane żarówki Bosma Xtreme White, ktoś ma pojęcie jak to się sprawuję? I jakie tzeba wybrać H7, H4? tak jak mówiłem zależy mi na wydajności a nie trwałości. pzdr
RobertSz1981
27-07-10, 00:24
A jakie masz teraz założone? H4?Powinienes szukac żarówek o takim samym symbolu. Duzo osób poleca różnego rodzaje Philipsy ale sa też tańsze wcale nie ustepujące jakością np Tungsramy.
Gdzieś na forum ktoś wklejał test porównawczy żarówek robiony przez Auto Świat.
Obecnie siedzą H4 o ile dobrze pamiętam, poszperam, popatrzę możne trafie na coś, dzięki pzdr.
Wojtec12345678
29-07-10, 01:04
Pytam z ciekawości.
Widziałem na allegro zestaw xenonów za 700 zł
Zawartość to 2 żarniki xenonowe 2 przetwornice plus samopoziomowanie.
Wiem że auta które mają fabrycznie montowane xenony posiadają samopoziomowanie,i jest to wymagane przy xenonach.To jeden z powodów dla którego nie można mieć xenonów HID.
Teraz moje pytanie, czy po zamontoaniu czegoś takiego np w mojej Hani mimo tego że lampy nie są przystosowane do xenonów ale będzie samopoziomowanie będzie to legalne?
jakie samopoziomowanie do zamontowania o czym Ty mówisz.
pokarz proszę to cudo :D
P.S.
Nie będzie to legalne bo po pierwsze nie bedziesz miał również spryskiwaczy, które są wymagane i lampa jest homologowana pod konkretne źródło światła.
Wojtec12345678
29-07-10, 01:11
Spryskiwacze też są:
http://moto.allegro.pl/item1154559603_xenon_h1_spryskiwacze_samopoziomowa nie_poznan.html
P.S. nie słyszałeś o samopoziomowanych reflektorach?
Oczywiście, że słyszałem ba nawet mam takie w Audi gdzie mam seryjny xenon.
A moje słowa tyczyły się dokładanego pseudo samopoziomowania, jeśli jesteś w stanie pokazać mi jakiś schemat jak to się wpina w seryjną instalacje oraz na jakiej zasadzie reguluje wysokość i jak są mocowane czujniki tak jak w przypadku seryjnego xenonu to może uwierzę, że to faktycznie może działać :)
Dla mnie to szkoda kasy na to, bo i tak Ci zabiorą dowód za xenon w złej lampie i to jest główny powód, którego czepiają się niebiescy natomiast drugim jest brak spryskiwaczy, jeszcze nigdy podczas kontroli nie zdarzyło mi się aby pan niebieski pytał mnie o samopoziomowanie.
BTW ten zestaw sprysków można sobie o kant dupy :) jedyne co jest w stanie skutecznie oczyścić lampe to OEMowy zestaw wysokociśnieniowy.
Wojtec12345678
29-07-10, 01:34
Działa to tak wyczytałem też na aukcji na alegro:
Cytat z alegro:
Montaż jest bardzo prosty : Zestaw wyposażony jest w czujnik, który mocujemy w bagażniku do poziomej powierzchni za pomocą taśmy dwustronnej, wpinamy wiązkę w elektryczne silniczki sterujące lampami, podpinamy 12V. Na koniec poziomujemy lampy dla nieobciążonego auta stojącego na płaskiej powierzchni za pomocą wyświetlacza diagnostycznego. To wszystko.
Tu masz sam zestaw samoziomowania :
http://moto.allegro.pl/item1149831538_zestaw_samopoziomowanie_xenonu_czuj nik_poznan.html
W takim razie powiedzmy że mam to wszystko zamontowane i te klosze, to z kąd będą wiedzieli że nie moge mieć xenonów?
Musi być wytłoczony jakiś symbol o xenonach na kloszach tak jak to się ma z homologacją czy co?
P.s. nie pytał o samopoziomowanie,bo na pewno nie wiedzą że nawet coś takiego istnieje :/
Do mnie przyjechala policja gdy we mnie uderzyła babka to nawet nie wiedział że xenonów nie mogą mieć te auta :0
Będą wiedzieć, że nie możesz mieć xenów gdyż każda lampa na wybite na kloszu bądź obudowie do jakiej żarówki jest przystosowana i z jaką była homologowana.
RobertSz1981
29-07-10, 19:27
Heh akurat temat xenonów w hondzie przerabiałem 2-krotnie przy kontroli drogówki :)
Wymogi:
-klosz lampy z homologacją na światło xenonowe - DC, DC/R - w seryjnych kloszach i lampach angel eyes widnieje homologacja HC bądź HC/R na halogenowe źródło światła,
-spryskiwacze ciśnieniowe reflektorów,
-układ samopoziomujący lampy.
Jeśli policjant się nie zna to nawet przy założonym xenonie 8000K który wpada w purpurę nie przyczepi się ale jeśli trafisz na upierdliwca z drogówki, który się zna i zwraca uwage na auta po tuningu to masz przechlapane bo będzie domagał się nawet homologacji na nieoryginalną kierownicę :)
Wojtec12345678
30-07-10, 01:13
Jak narazie to jest jedyna niehomologowana rzecz w moim aucie czyli xenony :)
Mam zamiar jeszcze dokupić do tyłu lampy ledowe które też nie mają homologacji :/
P.S. powiedzcie co to za cudo?
http://moto.allegro.pl/item1152999440_niemieckie_zarowki_xenon_h4_h1_55w_ i_100w_30.html
Żarówki xenon z homologacją??
RobertSz1981
30-07-10, 14:33
Zapewne chodzi o homologacje europejską która na dobrą sprawę posiadają praktycznie wszystkie oferowane w Naszym kraju żarówki.
Tylnych lamp tuningowych do Civica Vgen nie dostaniesz z homologacją. Być może za jakiś czas to się zmieni jak to było w przypadku angel eyes'ów jakiś czas temu.
ShiroiTokage
03-08-10, 10:14
Żarówki z nieniską bańką można sobie w d... wsadzić (choć i tego nie polecam ;) ) to typowe podróby xenonów.
Kup takie ci polecają: Osram, Philips, tungsram... są jeszcze dobre bosch i hella
Naprawdę duży wybór i trzymaj się sprawdzonych markowych produktów.
Wojtec12345678
03-08-10, 22:16
Aktualnie mam najzwyczajniejsze żarówki w aucie no-name dostałem razem z angel eyes i jest MASAKRA!Tym bardziej że dotychczas jeździłem na xenonach to różnica jest nieziemska :/
Auto jest w czasie naprawiania bo niedawno pewna babka we mnie udeżyła,ale jak będzie wszystko zrobione to założe xenony do czasu aż jakiś misiek nie będzie chciał mnie przepuścić :) wtedy założe zwykłe h1 z wyżej wymienionych :)
Same zarowki potrafia duzo dac przekonalem sie o tym przeskakujac z jakis syfow na philipsy ;o
Wojtec12345678
04-08-10, 15:08
Dzięki za info :)