Zobacz pełną wersję : Demontaż konsoli środkowej - problem
Demontaż konsoli środkowej - problem
Chce zdemontować konsole środkową ale mam problem z śrubami. Dokładnie z tymi pod zaślepką pod hamulcem ręcznym. Kręcę kręc a one ani drgną. Nasuwa mi się pytanie czy na nie jest jakiś sposób i drugie to jest śruba praw czy lewo gwintowana ?
Mam ten sam problem i zanosi się na rozwiercanie...
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=28154&highlight=%B6ruby+tunelu
Bardzo często zdarza się, że się one zapiekają/korodują (przechodzą na zewnątrz)i jedynym sposobem na ich odkręcenie jest zerwanie gwintu/ukręcenie łepka/rozwiercenie śrubki.
Jeśli chodzi o gwintowanie, to jest normalne, bez "lewego gwintu."
jeśli śruba sie zaczyna obracać to nawet nie trać czasu bo i tak jej nie odkręcisz, trzeba wiercić i tyle.
Ja tez miałem z tym problem.... wziąłem wkrętarkę dobrze sie zaparłem ( powiesiłem na niej) i poszło .... potem wywaliłem te śruby a założyłem na normalny kluczyk (10)
brak.loginu87
11-06-10, 11:41
Też tak miałem, nalej trochę oleju do tych śrub i codziennie po trochu wykręcaj. Przyda się też dobry śrubokręt żeby się porządnie zaprzeć. Ja miałem taki http://www.majsterkownia.pl/data/gfx/pictures/medium/5/3/235_1.jpg tylko oczywiście nie torks :P
ja też miałem podobny problem ale:
1. jedną śrubę dało się odkręcić urządzeniem z dużą dźwignią
2. druga po prostu się ukręciła - tak się zapiekła
Jak nie da rady normalnym śrubokrętem to polecam spróbować jeszcze wykrętakiem tyle że możecie być pewni że komplety do 30 zł się spiłują jakby były z aluminium. Ale dobry komplet się przydaje czasem się jakaś śruba urwie a w silniku se człowiek nie powierci. Zawsze zostaje też wiercenie w kanale wiercąc od spodu normalnym prawym wiertłem dajecie śrubie lewe obroty może puści tylko pamiętajcie żeby agresywnie naostrzyć wiertło. Normalnie naostrzone wywierci tylko otwór. Mi tak się udało bez rozwiercania otworów.
Mój mechanik zrobił tak, że przyspawał jakąś przedłużkę do tych śrub i potem żabką odkręcił.
palermo444
13-06-10, 08:57
tez wierciłem masakra z tym twarde te śruby jak nie wiem trzeba naprawdę dobre wiertło ostre przede wszystkim