Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z działaniem siłownika zamka w drzwiach pasażera

Romulus
09-06-10, 22:37
Witam wszystkich.
Po kilku godzinach poszukiwania nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na mój problem więc piszę tu i proszę o pomoc.

Od kilku dni mam problem z zamykaniem się i otwieraniem prawych drzwi pasażera z przodu, mianowicie ręczne zamknięcie drzwi poprzez rygiel czy też kluczyk działa bez problemowo problem jest taki że przestało działać z pilota gdzie centralka zawsze zamykała mi wszystkie drzwi a teraz te nie zamykają się. Sprawdzałem kostkę która jest w drzwiach na niej pojawia się impuls elektryczny czyli napięcie w instalacji jest i dochodzi do siłownika. Dalej to już nie mam pojęcia o co chodzi trzymając rękę na siłowniku kolega którego poprosiłem o pomoc zamykał drzwi z centralki i otwierał i czuć ze działa i coś próbuje robić ale nic się nie dzieje dalej z drzwiami pasażera chciałem dziś wyjąć to całe ustrojstwo z drzwi ale nie bardzo wiem jak to zrobić bądź na co mam zwrócić uwagę bo może nie trzeba wyjmować tego całego bajzlu z drzwi. Jeszcze pytanie nr. 2 czy jeśli siłownik jest zepsuty mimo tego że coś tam jest odczuwalne że niby "pracuje" to czy ten siłownik jest integralną częścią zamka w drzwiach ?

Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc.

rider143
09-06-10, 22:40
Potraktuj zamek i cięgna WD-40 lub czymś podobnym skoro chce działać a nie ma siły.

Romulus
10-06-10, 23:38
zrobiłem tak jak mi poradziłeś ale niestety brak reakcji rygielek ani drgnie :/ jakieś inne pomysły ? dodam że ten problem z zamykaniem i otwieraniem nastąpił nagle z dnia na dzień wcześniej nie było żadnych objawów niedomykania się tych drzwi

rider143
11-06-10, 10:20
Wysuń i wsuń palcami głowicę siłownika i zobacz czy zamek wtedy poprawnie pracuje-czyli czy otwiera i czy zamyka.

Romulus
11-06-10, 16:44
ee tak ręcznie jak zamykam czy otwieram poprzez poruszanie cięgnem rygla to poprawnie zamyka i otwiera tylko elektrycznie ni hu hu zastanawiam się czy w samym siłowniku jest jakiś plastik który mógł się zerwać i przez to nie wypycha on rygla. jak by mi się udało go wyciągnąć to może mógłbym coś więcej powiedzieć ale nie wiem jak go wyjąć bo od siłownika idą cięgna do klamki i nie wiem jak zdemontować je od klamki od wewnątrz bo niestety próbowałem odkręcić klamkę ale jak to w hondach klamki nie lubią być ruszane nie chce jej połamać przy odkręcaniu bo jedna śrubka odkręca się elegancko natomiast druga jak zespawana z plastikiem i pewnie jak ją ruszę to obrobię gwint. Jeśli by mi ktoś mógł podesłać foto instrukcje jak zdemontować cięgna od klamki nie ruszając jej to może uda mi się ten siłownik wyjąć na zewnątrz.

Dissnej
12-06-10, 14:49
Może to Ci pomoże:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=49469&highlight=centralny

Romulus
14-06-10, 00:37
No z tego co tam napisali koledzy to niestety trzeba klamkę zdemontować czyli muszę się nastawić na kupno nowej :) dzięki za tą podpowiedź :) jutro biorę się do pracy :)

brak.loginu87
14-06-10, 00:49
Żeby zdemontować zamek nie trzeba odkręcać klamki. Przy mocowaniu "drutu" tam gdzie jest zagięty jest plastikowa końcówka która się trzyma drutu, trzeba tą końcówkę przekręcić. Co jest w siłowniku masz poniżej http://img202.imageshack.us/img202/3627/imgp3527.jpg