Zobacz pełną wersję : problem ze wcisnietym sprzeglem
GrzechuLSi
09-10-06, 13:30
Dlaczego kiedy wcisne sprzeglo na wolnych obrotach silnik jakby inaczej pracuje jakby troszke ciszej niz kiedy sprzeglo jest w pozycji odcisnietej? czy to zle? trzeba to jakos zrobic?
tez tak mam, to chyba normalny objaw, na podworku mam jeszcze tico i astre => jest tak samo ..
GrzechuLSi
09-10-06, 13:46
wydaje mi sie ze niejest to normalny objaw poniewaz tego niebylo od niedawna to zauwazylem
dodam ze gdy porusze drazkiem zmiany biegow to slysze taki cichy swist obracajacej sie tarczy mniej wiecej
a czy musze lozysko wymieniac odrazu? i jaki to koszt?
edmond honda
09-10-06, 16:33
dodam ze gdy porusze drazkiem zmiany biegow to slysze taki cichy swist obracajacej sie tarczy mniej wiecej
Mam podobnie w Civic'91, jak stoi na luzie bez sprzęgła, dochodzi szum z silnika.
Przy drążku zmiany biegów też coś trze (podobnie jak to opisał GrzechuLSi) w momencie wychylenia, podczas wrzucania 1 lub 2.
ja też stawiam na łozysko w skrzyni :( - zajechałem 2 skrzynki w fordzie escorcie i tez się zaczynało od delikatnego szmeru w skrzynce, potem było delikatne gwizdanie a na koncu nie dało się biegów wsadzac :) . Cena łozyska do forda to był koszt mniejwięcej 40 zeta -najwięcej kosztuje rozłożenie i zmontowanie skrzynki spowrotem - mechanicy biorą od 150 do 200 pln w krakowie
GrzechuLSi
09-10-06, 19:01
co za niefart mnie dopadl jezeli okaze sie to co mowicie : :(
prosilbym jeszcze o jakies wskazowki ewentualnie potwierdzenie
pozdro 600
Też stawiam na łożysko - a koszt zestawy (w tym wypadkiu do forda ok250 za 3 elementy sasch), wymiany 0zł a ile zabawy i wulgaryzmów....... W eskorcie (ojca) wymieniłem dopiero jak biebi przestały wchodzić nawet na chama - powód łożysko padło i zamiast sie kręcić wytarło "słoneczko" w docisku.
Na bank łożysko oporowe jak chcesz wymieniać to odrazu całe sprzęglo - cos ponad 400 pln za zestaw (łożysko, docisk, tarcza) NKK
E tam od razu w skrzyni.
Najnormalniejsze łozysko sprzęgła które kosztuje jakieś 70 pln.
U mnie hałasuje, nie zmieniam bo nie ma funduszy :)
GrzechuLSi
10-10-06, 10:03
mozes, a dlaczego odrazu cale sprzeglo a nie samo lozysko? czy to kupuje sie juz w komplecie?
bo nierozumie jedenj rzeczy dzida mowi ze lozysko kosztowalo go 70pln :?:
mozes, a dlaczego odrazu cale sprzeglo a nie samo lozysko? czy to kupuje sie juz w komplecie?
bo nierozumie jedenj rzeczy dzida mowi ze lozysko kosztowalo go 70pln :?:
W porządku łożysko kosztuje około 70-90 zależy jakie ale roboty dużo zależy w jakiej kondycji jest twoje sprzęgło żeba 2 razy sie z tym nie babrać to wymienia się całość. Można tylko samo łożysko jeżeli o to chodzi.
GrzechuLSi
10-10-06, 11:37
Dzida, ile juz jezdzisz na takim lozysku? ja raczej tez jeszcze sie wstrzymam bo niema tragedii
Dzida, ile juz jezdzisz na takim lozysku? ja raczej tez jeszcze sie wstrzymam bo niema tragedii
No kilka tysięcy...
Jakieś... 5?
Bez paniki, mozna z tym jezdzic :)
GrzechuLSi
10-10-06, 21:35
dzieki za opinie
pozdro 600 :D
[ Dodano: Sro 11 Paź, 2006 ]
mozes, dzisiaj odpalilem ja jak stala po nocy zimna i przez jakies 20sek strasznie mi drgal caly samochod trzas sie, czy to oznacza ze musze wymnic tarcze od sprzegla? czy caly komplet? czy to moze niema zadnego powiazania ze tak drgalo...
dodam ze pierwszy raz takie cos sie stalo