PDA

Zobacz pełną wersję : Termostat od D15B2 do D16Z6/ "UPG"?

Adi506
09-06-10, 17:41
Witam

Problem polega na tym ze auto mi sie grzeje i ludze sie ze to moze nie uszczelka pod glowica tylko termostat...
I jak patrzylem na allegro to zastosowanie termostatu jest i do D15B2 i do D16Z6.
No i dzisiaj zabralem sie za przekladanie bo mam D15B2 na czesc z nowym termostatemi...

No i tutaj niespodzianka-sposcilem plyn z D16Z6, odkrecam ta kopulke od temostatu i...?
...i termostatu tam nie ma...(teraz juz wiem czemu znalazlem go w bagazniku przy kole zapasowym...)

No i teraz dwa pytania

1.Czy termostat od D15B2 bedzie pasowal do D16Z6? (bo jakby lekko sie rozni jego budowa od tego ktory znalazlem w bagazniku-tzn.ta czesc ktora widzimy po sciagnieciu kopulki jest lekko krotsza, ale dol niby taki sam)
2.Czy brak tego termostatu mogl byc jakims chwytem handlarza->na zasadzie jak jest padnieta uszczelka pod glowica to bez temostatu auto sie wolniej nagrzeje?

Dodam ze w plynie plywa troche syfu-ale nie ma w nim oleju ani zadnego majonezu na korku od oleju:-/

amon
09-06-10, 17:58
1. tak bedzie pasował
2. tak - brak termostatu auto wolniej się nagrzewa - ukrywa się w ten sposub właśnie padniętą uszczelkę głowicy

Adi506
09-06-10, 19:28
No dobrze
Po wymianie termostatu(tzn.w sumie zalozeniu go) silnik dalej sie grzeje...

Czyli uszczelka na 100??%

rider143
09-06-10, 19:56
Czyli uszczelka na 100??%a układ chłodzenia jest odpowietrzony? Czy olej jest między min a max czy jest go mniej? Rozrząd jest właściwie ustawiony? Zapłon nie jest za późny? Jeśli masz lpg-czy gaz jest właściwie wyregulowany?

jasiek09
09-06-10, 20:30
auto sie grzeje a wentyl się nie włącza? wyrzuca płyn, ja też myślałem że mi się grzeje a okazało się że jak ktoś malował wskazówki to źle założył wskazówke i teraz normalna temperatura płynu to u mnie jest powyżej połowy skali. edit, poprzedni właściciel wyjął mi termostat bo myslał że autosięgrzeje....

rider143
09-06-10, 21:01
poprzedni właściciel wyjął mi termostat bo myslał że autosięgrzeje....i weź tu kup auto :eek: