PDA

Zobacz pełną wersję : Kable zapłonowe



cihy
16-06-04, 11:28
mam pytanie, jakie kable zakładacie do swojego autka?
ja miałem z JC i wydawały się niezłe ale przetrwały 18 miesięcy tylko :(
Z kolei wiem, ze Janmor to najgorszy shit. Dobry jest ponoć SplitFire ale cena jest zabójcza moim zdaniem.
Co polecicie?

Tomo
16-06-04, 11:34
DENSO?

cihy
16-06-04, 11:42
jest to gdzies w necie do kupienia?

elmer
16-06-04, 15:05
OEM only :idea:

Pati
16-06-04, 21:31
dokładnie. tylko fabryczne.

cihy
17-06-04, 13:37
skąd mam wyczarować fabryczne kable zapłonowe? z ASO? chyba nieziemsko ze mnie zedrą?

Pati
17-06-04, 14:37
zaplacisz tyle samo jak za jakies splitfire czy inne 'super-duper'

boomer
18-06-04, 09:38
Wydaje mi sie ze Splitfire akurat robi dobre kable. To ze cos jest OEM to nie znaczy ze jest najlepsze... Moge podac milion przykladow na moje twierdzenie

Pati
18-06-04, 09:42
zgadza sie, ale akurat kable juz nie raz porownywano i oryginaly wychodza lepiej.

boomer
18-06-04, 09:45
Hmmmm
A myslalem na zmiana swoich wlasnie na Splitfire... Kto jeszcze podziela opinie Patiego? To sie zastanowie jeszcze...

Tomo
18-06-04, 10:16
kupilem splitfire i je wywalilem do smietnika po 2tygodniach... auto lepiej chodzilo na seryjnych 12letniech niz na tamtych tamte po 2tyg wygladaly gorzej od tych denso a do tego juz od nowosci jakosciowo mi nie podchodzily

boomer
18-06-04, 10:22
Aha
Czyli proponujecie tylko oryginalne? A chcialem se zmienic na takie fajne gejowe czerwone

JAPAN
18-06-04, 22:19
Hehe,gejowe czerwone.To chcesz zmienić kable czy tylko kolorek? :mrgreen:
Pozdro

LIO
19-06-04, 00:50
Oryginalne kosztują z 600 pln, ja kupiłem jakieś gów....e za 150 zeta TecPower, lub inny shit i jak narazie nie narzekam, jakieś pół roku.

Pawel
21-06-04, 18:42
Witam
Ja ostatnio zmieniłem, kupiłem HighVolt (czy jakoś tak) i powiem wam ze nie narzeka. Kosztowały ok. 180zł

Misiek
26-06-04, 23:12
przy kupnie kabli wystarczy zmierzyć ich oporność miernikiem elektronicznym, powiem że oryginalne z civic'a V gen wychodzą najlepiej, nie mówiąc już o żywotności ;)

Lord_ZED
01-07-04, 03:05
Ja kupiłem sobie JC za 60 zł. 2 szt krótkie troche ale sięgają. Stare były roz... tak że zdjołem kable a końcówki na świecach zostały !!!!. A co do spitfajerów to widziałem test i testowali z 4 komplety na hamowni. I ORGINAŁY były najlepsze !!!! a nie tjuningowe.

Pati
01-07-04, 14:45
na jakis aftermarketowych na hamowniach wychodzil malo gladki wykres.

sc0rpion
02-07-04, 14:45
jak kable to tylko seryjne

Tomo
02-07-04, 15:01
na seryjnych sie jezdzi najlepiej i to 10lat... a te tanie podróbki po roku zdychają... Ciakawe czy nie bardziej sie opłaca kupić orginalne. Ciekawe czy dałoby sie sprowadzić gdzieś z hamerykańskiego sklepu bo wiem że za 150usd to są już takie grube HI-END AEMA

DzejDzej
03-07-04, 02:07
Ja kupilem za 160zł. w JC i nastepnego dnaia ostawilem auto na diagnostyke do serwisu Hondy... rano dzwoni koleszka i mowi ze jest problem bo koncowki kabli zostaly na swiecach :/ Pojechalem do ASO i kupilem za 400zł. komplet nowych oryginalow i jest zaj... i bedzie przez nastepne 10 lat :D

cihy
04-07-04, 13:42
Ja kupilem za 160zł. w JC i nastepnego dnaia ostawilem auto na diagnostyke do serwisu Hondy... rano dzwoni koleszka i mowi ze jest problem bo koncowki kabli zostaly na swiecach :/ Pojechalem do ASO i kupilem za 400zł. komplet nowych oryginalow i jest zaj... i bedzie przez nastepne 10 lat :D

Miałem dokładnie ten sam problem, końcówki kabli zostawały na świecach, też używałem JC, ale w sumie poza tym detalem (nie zdejmuję codziennie kabli) wszystko z tymi kabelkami OK. :lol:

ignac
19-07-04, 11:00
z jc nie polecam gdyz po jakims czasie pozostaja blaszki z fajek na swiecach badz sie przerywaja przewodu totalne gowno.co do orginalow nie mam wyrobionego zdania ale jak to orginal.znajomy z usa sobie przywiozl te o przekroju 10,5 i jest zadowolony iskra konkretna itd.wykonanie super wiec moge je polecic .ja jeszcze sie takowych nie dorobilem ale zamierzam sobie takowe pociagnac bo i moje powoli szykuja sie do wymianki:)

UBek
18-06-05, 08:21
ja tam kupilem ACCEL z ebay'a i wydaja sie ok - zaplacilem 130PLN
swego czasy ze sprakplugs.com kolega kupil NGK i bardzo je zachwala - wyszly cos kolo 200PLN

endoen
25-03-07, 17:21
Siemka
Co myślicie o tych kablach : http://www.allegro.pl/item175855555_przewody_zaplonowe_honda_civic_1_3_1 _6_16v_sklep.html ?

skolopendra
25-03-07, 17:40
te z allegro wyglądają niczego sobie :d
pytanie co są warte

woytaz
25-03-07, 18:31
a kable TESLA ktos zastosowal ? jak to sie sprawuje ?

robertt
26-03-07, 17:58
Dobra jest?
SEIWA (http://www.auto-moto.sklep.pl/index.php?products=product&prod_id=31271)

jacek 1,5'91
19-06-07, 18:11
Widze że wszyscy raczej skupiają się na kupie gotowców. Ja szukam przewodów do przekładki.
Zastanawiam się czy kable z za małą rezystancją się nadają ? To jest czy energia ( bo rozumiem że napięcie się nie zmieni ) doprowadzona do świec nie bedzie za duża (mWs) i czy
świece nie pokryją się za szybko w związku z tym nagarem. Co efekcie może szybko doprowadzić nie niewypałów w komorach. Myślałem o żarodpornych SIF (do 500C).
Konkretnie takim : http://www.speckable.pl/?action=shop&id_menu=1&id_grupa=50&id_p_grupa=115&kod=SIF4CZER

Uprzedzam że wiem , że nie zmieni to osiągów silnika, ale mam nadzieje bedzie trwalsze
i estetyczniejsze.

Pozdrawiam
Jacek

skolopendra
19-06-07, 20:18
Zastanawiam się czy kable z za małą rezystancją się nadają ?

nie nadają sie
rezystancja jest niezbędna
poza tym jak chcesz montować końcówki
lutować zaciskać ??
długo takie wynalazki nie pociągną ;)

jacek 1,5'91
20-06-07, 17:33
Chciałem zaciskać, znajomy ma praske do kabli od rozrusznika.
Jeżeli chodzi o rezystancje może po prostu założyć porządne rezystory ?
Myslałem o jakiś prezyzyjnych wysokotemperaturowch, widziałem kiedyś firmy RIF.
W silikonowej otulinie troche grubsze od kabla ale zawsze można wybrać inny kolor otuliny.

skolopendra
20-06-07, 19:27
ma praske do kabli od rozrusznika.
Jeżeli chodzi o rezystancje może po prostu założyć porządne rezystory ?

spróbować możesz
działać będzie, bo musi

lecz trwałości temu nie wróże .................................................. .. :aloha:

matthew_osw
22-06-07, 16:24
Witam serdecznie. U mnie jest podobny problem. Mianowicie końcówka jednego kabla została na świecy. Z tego co pamiętam to nie są chyba oryginalne te kabelki. Niby bardzo to nie przeszkadza, bo auto odpala, żadnych ubocznych efektów jeszcze nie zauważyłem. Dzwoniłem przed chwilą do ASO Hondy w Opatówku k/Kalisza i tak dla zainteresowanych: komplet oryginałów wyceniają sobie na 593,79 zł (486,71 + 22% VAT). Montaż gratis (marna pociecha). Na szczęście można zakupić wybrany jeden, ale wiadomo, że lepiej wymienić komplet. Przy okazji mam pytanie, a konkretnie, co może się stać podczas jazdy z jednym uszkodzonym kablem? Pozdrawiam wszystkich.

gregor
27-10-07, 15:33
czy ktos mierzyl jaki opor maja kable? ?? oraz jaka jest roznica pomiedzy kablami z d14 a b16 :hinczyk:

skolopendra
27-10-07, 15:38
jaki opor maja kable?
od 4 -14 kilo najdłuższe
a oporność :) miedzy nimi myślę ze powinna być porównywalna

mtothaj
27-10-07, 17:17
cihy, do B16 kupilem kable i swiece NGK:

http://autokacik.pl/files/279823151-PB020039.JPG

W przyszlym tygodniu jestem umowiony na wiekszy przeglad i powyzszy stuff bedzie zakladany wiec dam znac jak bedzie sie sprawowal.

PS. Jak sprawdzalem w ASO to komplet nowych kabli OEM Honda kosztuje ponad 500 PLN.

gregor
27-10-07, 17:54
dziwne (od 4-14) chyba troche malo.mi pokazuje 24;26;40;43 w d14 a wb16 20;25;0;34 :djablek:

skolopendra
27-10-07, 18:03
dziwne (od 4-14) chyba troche malo
manual podaje ze jeśli przekroczą 25 kilo to do wymiany :agent:

adamos85
15-10-08, 10:19
odkopie temat :D

a ktos cos powie o takich kablach ?? jak w stosunku do NGK 9mm ??
VISION Power Core 10.2mm

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/99-00-HONDA-CIVIC-SI-B16-RACING-SPARK-PLUG-WIRES-RED_W0QQcmdZViewItemQQitemZ360094720969

WaSSIL
15-10-08, 11:35
jeśli chodzi o kable z JC to bardzo nie polecam - gorsze niż 11 letnie oryginały JOSHIMITSU czy jakoś tak sorki za przekręcenie nazwy ale nie pamiętam... Obecnie do swojego założyłem NGK dokładnie wczoraj. Jak trochę na nich przejadę zdam relację.

szymon1777
15-10-08, 13:38
potwierdzam JC to badziew
kupował ktoś kable do d14a3 firmy sentech jaki jest numer katalogowy?
bo wiem że do civica d14a3 mają błąd w katalogu

Free
15-10-08, 18:12
z tego co wiem to podobno najlepsze nie oemowe to NGK, no ale nie testowałem samemu więc nie ręczę ;) Jak ja będe wymieniać kabelki to właśnie na NGK. Świece tak samo :)

skolopendra
15-10-08, 22:21
za naprawdę dobre kable trzeba dać ok 600 zł, lecz po Co :)
.kupić używki oryginały za stosunkowo śmieszne pieniądze i będzie ok

PeJot
15-10-08, 22:29
Wydaje mi sie ze Splitfire akurat robi dobre kable. To ze cos jest OEM to nie znaczy ze jest najlepsze... Moge podac milion przykladow na moje twierdzenie

Tak a co powiesz na to, że w moim Cifie'97r. (bez LPG) mam jeszcze oryginalne, fabryczne kable Sumitomo rok produkcji 1995 ? ;)
Jakość oryginalnych części japońskich to nie są legendy ...

Free
16-10-08, 01:08
Moje kable też są stare jak świat... Rozrządu przed ponad 207 tyś też nikt nie tykał... eh ci poprzedni właściciele to debile! :P

Kekacz
16-10-08, 08:23
potwierdzam JC to badziew
kupował ktoś kable do d14a3 firmy sentech jaki jest numer katalogowy?
bo wiem że do civica d14a3 mają błąd w katalogu

Ostatnio kupowalem do d14a4, więc powinny byc te same.
Wg katalogu powinny pasować te o numerze 8169 http://www.sentech.pl/index.php?wiaz=1664&model=civic&marka=honda Całe szczęscie, że tam gdzie kupowalem mieli wszystkie potrzebne modele na miejscu, bo okazalo się, że te akurat nie pasują. Kapturek, który znajduje się po stronie silnika jest za duży i nie ma szans wcisnąć kabla.

Po oglądnięciu kilku stron katalogowych i porównywaniu kabli z oryginalnymi, okazało się, że do tego silnika pasują (w moim przypadku) te o numerze 8300 http://www.sentech.pl/index.php?wiaz=1659&model=civic&marka=honda Budowę i potrzebne wymiary mają identyczną jak oryginały, z wyjątkiem długości. Semtechy są odrobinę dłuższe, ale to bez znaczenia.

PeJot
19-10-08, 22:18
Moje kable też są stare jak świat... Rozrządu przed ponad 207 tyś też nikt nie tykał... eh ci poprzedni właściciele to debile! :P

Rozrząd to inna bajka :confused:

Przewodów jak auto dobrze jeździ nie musisz wymieniać (no chyba że masz LPG 2.gen ;) , na dzień dobry wymieniłem tylko świece.

Znam też przypadek Toyoty Camry, która w USA na oryginalnych przewodach przejeździła 10lat/300kkm,
po prostu japońska jakość przewodu i izolacji.

astra
17-12-08, 22:49
witam.
mozna wsadzic kable wn z z6 do b7?jak rozpoznac kable wn z z6 oczywiscie org.

pecek
18-12-08, 16:44
potwierdzam JC to badziew
kupował ktoś kable do d14a3 firmy sentech jaki jest numer katalogowy?
bo wiem że do civica d14a3 mają błąd w katalogu

jezeli do twojego pasuja od d16y7 do numer katalogowy jest 8168. Dobrze mowisz maja blad w katalogu bo pierwsze przyslali mi 8169 i musialem odsylac bo byly za duze na swiece.

cosmonauth
18-12-08, 19:42
ja polecam beru i bosch, polskie sa dobre - bo są tanie,
spotkaliście sie pewnie z firmą nipparts, ciekawe czy przewody które produkują sa japonskiej prod czy chinskiej?

PeJot
18-12-08, 20:11
ja polecam beru i bosch, polskie sa dobre - bo są tanie,
spotkaliście sie pewnie z firmą nipparts, ciekawe czy przewody które produkują sa japonskiej prod czy chinskiej?

Bosch'e szybko padają - Bosch to już tylko marka.

Albo OEM albo NGK, zamienniki za 100 zł wymienia się co rok.

Jak masz oryginalne to tylko sprawdź oporność czy nie przekracza 25 kohm'ów i jeżeli silnik pracuje równo to nie ruszaj i jeździj ...

WaSSIL
18-12-08, 20:20
Dokładnie tak !!! Jeśli oporność oryginałów jest ok to nie ma co kombinować bo i tak będą lepsze niż połowa shit'u dostępnego na rynku -a jako zamiennik to osobiście polecić mogę NGK.

PSYCHO BUTCHER
21-12-08, 21:27
Bosch'e szybko padają - Bosch to już tylko marka.


Sam posiadam kable Bosch, które nabyłem drogą kupna za całe 120zł i jeżdżę na nich już 2 lata i mi nie "padły"...
Przyznam szczerze, że marzyły mi się piękne, błękitne NGK (te z najwyższej półki- które dodają 200 koni), ale wydatek 600zł na kable zapłonowe przekracza moje możliwości. Nie wiem też czy bym poradził sobie z takim przyrostem mocy - (i pewnie się za życia tego nie dowiem!).

Pozdrawiam i polecam :)

WaSSIL
22-12-08, 22:46
błękitne NGK (te z najwyższej półki- które dodają 200 koni)
:eek:

PeJot
23-12-08, 20:08
Sam posiadam kable Bosch, które nabyłem drogą kupna za całe 120zł i jeżdżę na nich już 2 lata i mi nie "padły"...
Przyznam szczerze, że marzyły mi się piękne, błękitne NGK (te z najwyższej półki- które dodają 200 koni), ale wydatek 600zł na kable zapłonowe przekracza moje możliwości. Nie wiem też czy bym poradził sobie z takim przyrostem mocy - (i pewnie się za życia tego nie dowiem!).
Pozdrawiam i polecam :)

Bez przesady ;), 600 zł to kosztują oryginalne w ASO, NGK można kupić za 250 zł ...

PSYCHO BUTCHER
24-12-08, 07:40
Bez przesady ;), 600 zł to kosztują oryginalne w ASO, NGK można kupić za 250 zł ...

Jak wiesz gdzie kupić oryginalne NGK za 250zł to Podziel się proszę, bo z chęcią kupię :)
Póki co toczę się dalej na Bosch...

Pozdrawiam.

Kekacz
24-12-08, 08:28
w czym problem?
http://www.allegro.pl/search.php?string=ngk+civic&category=50772&buy=0&new=0&pay=0&vat_inv=0&personal_rec=0&sourceid=Mozilla-search

a dokładnie do Twojego D15B2 są te
http://www.allegro.pl/item501497804_przewody_zaplonowe_ngk_honda_rc_he73 .html
Nawet z przesyłką wychodzi 254 zł

Mialem 1,5 miesiąca sentechy i w koncu zmienilem na NGK.
Sentechy wyskakiwały ze świec. W kopułce kabla oryginały maja otwór, który pozwala na wydostanie się powietrza, kiedy silnik sie nagrzeje, a w kanale, na końcu którego umieszczona jest świeca, wzrośnie ciśnienie.

Sentechy mają tylko odlane miejsce, gdzie powinien byc otwór i po dłuższej jeździe kabel wyskakiwał.
NGK sa wykonane prawidłowo, otwory są i kable siedza na swoim miejscu.

gregor
28-12-08, 18:22
moze mi ktos wyjasnic dlaczego NGK podaje ze do B16A2 sa takie same kable jak do np D14A1
http://www.ngkntk.pl/index.php?id=1319&pd=1320&t=kabel&lmf=HONDA&h=HONDA&m=Civic+Mk+IV
http://www.ngkntk.pl/index.php?id=1319&pd=1320&t=kabel&lmf=HONDA&h=HONDA&m=Civic+Mk+III
mysle ze to jakas pomylka, przy okazji jakie kable polecacie do B16A2?

skolopendra
28-12-08, 18:44
jakie kable polecacie do B16A2?

oryginały

PeJot
28-12-08, 19:27
moze mi ktos wyjasnic dlaczego NGK podaje ze do B16A2 sa takie same kable jak do np D14A1
http://www.ngkntk.pl/index.php?id=1319&pd=1320&t=kabel&lmf=HONDA&h=HONDA&m=Civic+Mk+IV
http://www.ngkntk.pl/index.php?id=1319&pd=1320&t=kabel&lmf=HONDA&h=HONDA&m=Civic+Mk+III
mysle ze to jakas pomylka, przy okazji jakie kable polecacie do B16A2?

Na pewno przy 6 gen. (w katalogu NGK 5.) piszą prawdę, że tylko do B16A2 jest inny typ
przewodów niż do pozostałych silników - sprawdzałem kiedyś w EPC.

A dlaczego te do B16A2 pasują też do 4.gen ? Kurde nie wiem, może inny profil fajki ?

gregor
28-12-08, 19:57
Na pewno przy 6 gen. (w katalogu NGK 5.) piszą prawdę, że tylko do B16A2 jest inny typ
przewodów niż do pozostałych silników - sprawdzałem kiedyś w EPC.

A dlaczego te do B16A2 pasują też do 4.gen ? Kurde nie wiem, może inny profil fajki ?
kable podejdą bo sprawdzalem z D14A1 chyba jeszcze oryginały z niebieskimi numerami, nie zauwazylem roznicy w pracy silnika, :confused:

teg
14-03-09, 13:00
Dobra jest?
SEIWA

Kupiłem w zeszłym tygodniu. Niby Made In Japan za 118zł... Ale ich konstrukcja jest tragiczna. Nie dość że najpierw usiałem robić otworek w gumowe osłonce fajek, żeby powietrze przy zakładaniu miało gdzie uciekać, bo inaczej nie szło ich założyć... Potem 10 minut opracowywania techniki ich zakładania... Potem potrafiły i tak wyskakiwać... Jak już to opanowałem byłem zadowolony, silnik ładnie pracował. Dopóki ich nie musiałem zdjąć żeby zmienić świece. Otóż gumowa osłonka nie jest przymocowana do fajki, ba, fajka nie jest przymocowana do przewodu! Trzeba najpierw zdjąć gumową osłonkę, potem fajkę... a na koniec ciągnąć za przewód żeby zeszedł ze świecy - porażka, inaczej się nie da. Oczywiście u mnie jeden nie wytrzymał, sprężynka dotykająca świecy się połamała, podobnie jak element metalowy który zaciska się wokół świecy... Ponad godzinę kombinowałem, jak to stamtąd wyciągnąć Teraz muszę jeszcze wykombinować jak wyjąć metalowe kawałeczki zanim wyciągnę świecę i wpadną do cylindra. W przyszłym tygodniu jadę je reklamować do InterCars.

cosmonauth
14-03-09, 19:55
z polskich niedrogich przewodów polecam wam the leader , pracuję w hurtowni i sprzedaje się tego naprawde masa, nie slyszalem o niezadowolonych klientach...

gargulec
14-03-09, 23:45
Witam.
Mam do kupienia oryginalne przewody SUMITOMO HONDA - Numer katalogowy: 32722-PM5-405 i nie wiem czy są właściwe do mojego silnika.
Mam civica w. japońską 98r 1.4 IS d14a4 3D
Proszę o pomoc

awigdackp
15-03-09, 12:25
Witam, podłącze się do tematu,od miesiąca jezdze na przewodach firmy sentech i wyskakuje mi jedna z fajek czy wystarczy zrobić mały otwór na odprowadzenie powietrza żeby było dobrze?

skolopendra
15-03-09, 14:49
czy wystarczy zrobić mały otwór na odprowadzenie powietrza żeby było dobrze?

niestety nie .jaka firma ,taka jakość

gargulec
15-03-09, 19:28
Witam.
Mam do kupienia oryginalne przewody SUMITOMO HONDA - Numer katalogowy: 32722-PM5-405 i nie wiem czy są właściwe do mojego silnika.
Mam civica w. japońską 98r 1.4 IS d14a4 3D
Proszę o pomoc

Już wyjaśnione.
Te nie podeszły ponieważ miały wiekszy kołnerz i nie dało się ich wcisnąć. Dopasowałem inne oryginały Sumitomo i siedzą idealnie.

donelvis
16-03-09, 20:21
ja polecam nipparts, kupiłem za 76zł ponad 1,5 roku temu i działają bez problemu do dziś :)

groniu
17-03-09, 00:22
ktoś ma jakieś dłuższe doświadczenie z NGK? i drugie pytanie: jak stoję czuję delikatne przerywania, raczej nie słyszalne na zewnątrz. może kable?

PeJot
17-03-09, 20:37
Albo styki kopułki są wytarte ?

bonku
17-03-09, 21:42
ja tam zakupiłem NGK Sparki i do tego świeczki NGK i powiem wam że bardzo polecam.
jeżdzi sie oki i na hamowni wykresik był w miare oki.

PeJot
19-03-09, 21:33
Gargulec, Sumitomo wydaje mi się powinny mieć numer 32722-P2A-000.
Kupiłeś te przewody w ASO ?
Jaki koszt ?

gargulec
20-03-09, 21:01
Gargulec, Sumitomo wydaje mi się powinny mieć numer 32722-P2A-000.
Kupiłeś te przewody w ASO ?
Jaki koszt ?

Udało mi się je kupić nowe za 350zł. W ASO kosztują ok 600zł niestety.

WaSSIL
20-03-09, 21:03
Udało mi się je kupić nowe za 350zł
ale chyba nie nowe ??

teg
20-03-09, 21:30
jak stoję czuję delikatne przerywania, raczej nie słyszalne na zewnątrz. może kable?

Właśnie z tym walczę. To może być WSZYSTKO. Kable zmieniłem, świece, filtr powietrza, odłączałem i zaślepiałem wszelkie wężyki od układów typu EGR, odpinałem czujniki i patrzyłem czy w trybie awaryjnym jest różnica, czyściłem silniczek krokowy i przepustnicę. Czyściłem też kopułkę i palec. Jutro regulacja zaworów i pomiar ciśnienia sprężania. Może też być sonda lambda, czujnik temp. dla komputera, wałek rozrządu, pasek rozrządu... Zacznij od podstaw.

gargulec
21-03-09, 11:21
ale chyba nie nowe ??

Pachnące noweczki, zapakowane w oryginalny worek z naklejką hondy i napisem Sumitomo na przewodach

Andzi
21-03-09, 23:59
A może MAGNECOR

Gwoździu
29-03-09, 21:24
Panowie, kto sie orientuje (albo jak to sprawdzić) czy te kable podejdą do d14z1 ??
http://www.allegro.pl/item569751884_przewody_zaplonowe_ngk_honda_rc_he73 .html
koleś twierdzi że będą pasować ale czy będą dobrze pracować z tym silnikiem ??

skolopendra
29-03-09, 21:49
czy te kable podejdą do d14z1 ??

nie doczytałeś informacji sprzedającego

"NIE JESTES PEWIEN CZY PASUJE DO TWOJEGO AUTA NAPISZ DO MNIE"

Gwoździu
29-03-09, 22:04
nie doczytałeś informacji sprzedającego

"NIE JESTES PEWIEN CZY PASUJE DO TWOJEGO AUTA NAPISZ DO MNIE"

doczytałem i napisałem "koleś twierdzi że będą pasować" - pytałem już go
ale chciałem zaczerpnąć info z forum zanim wydam pieniądze.... :/

PeJot
30-03-09, 18:33
Do D14A3/4 pasują te same przewody co do D14Z1/2 ale świece są już inne ...

Gwoździu
01-04-09, 14:28
Do D14A3/4 pasują te same przewody co do D14Z1/2 ale świece są już inne ...
dzieki Ci, teraz mam pewność, bo już zaryzykowałem i kupiłem NGK, które miały oznaczenia d14a3/4

astra
10-04-09, 22:11
zna ktos numer katalogowy kabli do d16z6.z gory dziekuje

sebaj_p
10-09-09, 11:06
Jest ktoś w stanie się wypowiedzieć na temat kabli firmy Vision? Np. takich http://cgi.ebay.com/ebaymotors/97-02-HONDA-PRELUDE-H22-10M-RACING-SPARK-PLUG-WIRES-RED_W0QQcmdZViewItemQQ_trksidZp3286Q2ec0Q2em14QQha shZitem3a4d9147e5QQitemZ250409469925QQptZMotorsQ5f CarQ5fTruckQ5fPartsQ5fAccessories

albin3
10-09-09, 17:05
Kupiłem autko to spalało około 9 litrów.Wymieniłem świece na NGK ale made in japan nie francuskie,przewody OEM,czyszczenie silniczka krokowego,przepustnicy,aparatu zapłonowego.Teraz na trasie spala 5,2 a po mieście 6,5.Mam świadków,że tyle spala.

skolopendra
10-09-09, 17:12
Mam świadków,że tyle spala.

a wiarygodnych chociaż :D

albin3
10-09-09, 17:29
Spytaj Gumka 23.

wojtus1199
16-09-09, 19:56
Moźe ktoś mi podać średnice tej gumowej czapki w przewodach do d16z6? jak jest z zamiennikami? Bo ja mam przewody które mi do b7 nie pasują;/ Są ciut za krótkie ale gorzej że gumka jest za mała o ok 5mm.

Shrek
12-02-10, 09:24
A ma ktoś jakąś opinię na temat kabli Magnacor? Konkretnie szukam do B18C4 jakichś czerwonych kabli dobrej jakości.
Konkretnie takie coś - http://inter-rally.pl/p/54/111/przewody_magnecor_honda_civic_1.8_vti_16v_dohc_97--przewody_zap%C5%82onowe-uk%C5%82ad_zap%C5%82onowy.html

WaSSIL
23-12-10, 13:01
jeśli ma ktoś dostęp do nr katalogowych oem to proszę o info czy kable SUMITOMO o nr 32722-PM5-405 podejdą do d15z6
dzięki

skolopendra
23-12-10, 13:11
http://honda.yiparts.com/Civic/1989/HIGH_TENSION_CORD_SPARK_PLUG,3DR_DX,45,Engine.html

:)

PeJot
23-12-10, 20:54
jeśli ma ktoś dostęp do nr katalogowych oem to proszę o info czy kable SUMITOMO o nr 32722-PM5-405 podejdą do d15z6
dzięki

Nie ma takie możliwości :p
http://www.hondapartsnow.com/genuine/honda~wire~ignition~32722-PM5-405.html

Jakbyś miał jakieś od 5.gen'a VTEC to jeszcze podejdą ale 4.gen ma inne fajki ...

jerzyk
24-12-10, 02:18
Do D15Z6 polecam NGK!!! Róznica odczuwalna od razu!

szczypior88
24-12-10, 11:46
ja bym wrzucił OEM kabelki. Nie cudowałbym za mocno.

sivy
24-12-10, 14:11
oem kosztują w Aso 690zł :D ale po co cudować i kupować ngk albo chociażby visiona :P

michalm320
24-12-10, 20:00
a ja kupiłem kable Vision/VMS od Jarusnet'a, mam je jakieś 2 miesiące i jest póki co ok. A Wy jakie macie opinie o tych kablach??? PS. Polecam też kable Beru. Miałem w Mazdzie i są kosa

Budziniak
24-12-10, 22:47
Do D15Z6 polecam NGK!!! Róznica odczuwalna od razu!

co się zmieniło ? równiej pracuje ?

PeJot
27-12-10, 19:56
Jeżeli słabo pali na mrozie to możesz zmierzyć oporność przewodów czy nie przekracza 25 kohm wg manuala - osobiście jeżeli najdłuższy przewód będzie miał poniżej 10 kohm a przewód wygląda dobrze to nie ruszałbym absolutnie bo winna może być kopułka lub źle ustawiony zapłon.

Jakiś czas temu mierzyłem dwa komplety używanych OEM przewodów Sumitomo dla H22A: z 93r maks. oporność ok.15 kohm a drugie z 2000r - maks. oporność ok. 8 kohm - oczywiście te z 93r wywaliłem plus opóźniłem zapłon może 3mm na "fasolkach" aparatu i silnik teraz pali elegancko na mrozie.

WaSSIL
28-12-10, 01:31
Do D15Z6 polecam NGK!!! Róznica odczuwalna od razu!
bez przesady :p


http://honda.yiparts.com/Civic/1989/...45,Engine.html

thnx

Arturvf500
28-12-10, 08:57
w Hondzie uklad zaplonowy jest strasznie kaprawy(cewka jest mala, gromadzi niewiele energii a dodatkowo sterowana jest niewielkim pradem), przez to zmiana kabli na inne niz seryjne to tylko problemy; albo oryginaly albo NGK (sa wykonane identycznie jak oryginaly); Najważniejsza sprawa - kable do Hondy musza miec duza rezystancje - kilka-kilkanascie k - wiec zadnych super hiper wynalazkow, a juz na pewno nie chinczykow typu vision czy pseudoangielskich sentechow