Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Szyba elektryczna

nietoper86
06-06-10, 23:59
Mam problem z szybą elektryczną od strony pasażera. Gdy jest w miare chłodno cgodzi bez problemu, natomiast gdy zaczyna się lato i upały szyba przestaje funkcjonować. Mam zamiar wreszcie coś z tym zrobić bo dosyć denerwujące to jest. Co może być przyczyną i ile ewentualna naprawa może kosztować?

Tompro
07-06-10, 06:07
Mam problem z szybą elektryczną od strony pasażera. Gdy jest w miare chłodno cgodzi bez problemu, natomiast gdy zaczyna się lato i upały szyba przestaje funkcjonować. Mam zamiar wreszcie coś z tym zrobić bo dosyć denerwujące to jest. Co może być przyczyną i ile ewentualna naprawa może kosztować?

Całkowicie przestaje, czy silnik chodzi, ale nie ma siły uciągnąć szyby? Jak to drugie to pasowałoby przesmarować uszczelki szyby oraz mechanizm podnośnika.

pobo22
07-06-10, 10:29
uszczelki przesmaruj silikonem do szyb bo one są tragiczne.... no i reszte jak napisał Tompro

nietoper86
10-06-10, 10:23
Całkowicie przestaje chodzić. Reszta szyb chodzi w porządku tylko ta jedna nie działa

Tompro
10-06-10, 10:25
Całkowicie przestaje chodzić. Reszta szyb chodzi w porządku tylko ta jedna nie działa

A silnik wtedy słychać, że próbuje coś robić?

Saiti
12-06-10, 16:41
Żeby nie zakładać nowego tematu.

Nie znalazłem opisu jak zdjąć boczek w drzwiach w VI generacji (Coupe). Twój problem to żaden problem. Żeby zamknąć szybę musiałem zdemontować lusterko. Szyba wygląda, jakby wypadła z prowadnic. Jest odstęp między szkłem a środkowym słupkiem, z przodu zachodzi uszczelkę nie od tej strony (a nie mogę naciągnąć, bo ta uszczelka przylusterkowa chyba wchodzi w głąb drzwi). Wyjąłem tą listwę pod szybą, wyciągając lusterko udało mi się ją zamknąć.

Co do demontażu boczku - jest wkręt pod klamką, jest w tej rączce gdzie sterujemy szybami i?

Wokół głośnika są jakieś trzy - też trzymają boczek? Gdzie jeszcze?

pobo22
13-06-10, 10:21
Saiti w rączce zamykania drzwi :) a reszta na zatrzaski, po za tym proponuję ściągnąć Manual wrzucony przez Skolopendrę któremu jeszcze raz Dziękuje świetna kopia

pozdro

Saiti
13-06-10, 13:28
Kurna nowy temat założyłem i zapomniałem, że tego posta tu napisałem! ;/

W każdym razie, nie dostałem się bezpośrednio do mechanizmu, ale udało mi się "jako tako" to zmontować.

nietoper86
29-06-10, 07:01
Trochę mnie nie było ale powracam.

A silnik wtedy słychać, że próbuje coś robić?

Słychać ale jedynie wtedy gdy podnoszę, przy naciskaniu obniżenia jest cisza.

Tompro
29-06-10, 13:19
Trochę mnie nie było ale powracam.

Słychać ale jedynie wtedy gdy podnoszę, przy naciskaniu obniżenia jest cisza.

Sprawdź na początek przewody w drzwiach kierowcy czy mają przejścia odpowiednio. Miałem kiedyś tak samo jak nie podpiąłem kostki od modułu domykania szyb. I wtedy też miałem przez to część przewodów od szyb rozpiętych.