Zobacz pełn± wersję : pompowanie kól - jakie ci¶nienie??
wawrzyniaq
07-10-06, 11:54
Interesuje mnie na ile atmosfer popmujecie swoje kola ?? czyli ile na przodzie ile na tyle??
Ja pompuję pomiędzy 2.0 a 2.2 - zależnie od obci±żenia. Tak też jest napisane w manualu.
Powiniene¶ mieć to napisane na słupku od strony kierowcy, ja tam dmucham tak jak producent zalecił po 2.2 atmosfery na przód i tył.
wszystko zalezy od tego jaka opona tam siedzi.. ogolnie, im nizszy profil tym wieksze cisnienie... do 205/45/17 to juz 3 atmosfery trzeba..
pzdr
ogolnie, im nizszy profil tym wieksze cisnienie... do 205/45/17 to juz 3 atmosfery trzeba..
taaa ? :roll:
ogolnie, im nizszy profil tym wieksze cisnienie... do 205/45/17 to juz 3 atmosfery trzeba..
taaa ? :roll:
to tiry jakie maja cisnienie w oponach? :D 0,5atm? :D
witam
na seryjnym rozmiarze opon robie tak jak na slupku, ale na tych co mam mianowicie 195/45 robie 2,6przod ,tyl 2,2 chlopak szpulek ma racje im nizszy profil tym wieksze cisnienie, z tego co pamietam zwieksza sie cisnienie o 0,2 jak sie zwiekszy rozmiar felgi.a tak apropo inne auta tez maja pompowane kola podchodzace pod 3.0 atm np. laguna ma juz 2,7 :) a master ma 4,5 :) ciezarowki nie wiem :P
cisnienie to nie jest odpowiednik ilosci powietrza w kole. Bez wzgledu na rozmiar kola, cisnienie moze byc takie same, tylko w zaleznosci od zawartej w kole przestrzeni tego powietrza bedzie wiecej, badz mniej. Profil opony to jedno, a masa pojazdu to drugie. Nie widze tych 3 barów w civicu :-)
no to czyli jaka jest odpowiedz na pytanie kolegi?:)
to jak to jest z tym pompowaniem kół bo ja na moich 195/50/R15 mam wszedzie po 2.2 ale widze ze na przedzie to kola wygladaja na tym cisnieniu jakby mialy malego kapcia. czy w takim razie zwiekszyc cisnienie tylko w przodzie czy podniesc wszedzie do np 2.4? Czy jest jaka zasada jak pompowac kola? tzn czy wszedzie rowno czy tyl i przod inaczej?
LIO, nie wiem na jakich kolach jezdzisz, ale ja juz rozwalilem kilka felg przez za niskie cisnienie w oponach.. auto mam w tej chwili na 205/45/16 i mam 2.8.. nizsze cisnienie zawsze wyglada jak kapec... ale kto co lubi..
pzdr
http://opony.com.pl/tabela_cisnien/new_tabela_cisnien.asp
w tej tabeli dla Hondy Civic, róznych opon o róznym profilu jest zalecane cisnienie 2.1 2.2 i wedlug mnie jak na lekkiego civica to dosc duze cisnienie, ale kłócic sie nie bede. Jak ktos znajdzie odpowiednia strone i bedzie to fachowo wytlumaczone to wtedy bede myslal. Ja pompuje zawsze 2.2 max 2.4