PDA

Zobacz pełną wersję : LPG ZMIANA KOMPUTERA HELP!!!!!!!!!!!!

polololo21
07-10-06, 11:35
WITAM WSZYSTKICH MAM TAKI PROBLEM ZAŁOŻYŁEM SOBIE JUŻ TEN GAZ (D15B7) I OCZYWIŚCIE FACHOWCY ( PSEUDO) MNIE WYROLOWALI PRZYNAJMNIEJ TAK SIE CZUJE MIAL BYĆ INSTALKA II GENERACJI Z KOMPUTERKIM A ONI MI ZAŁOZYLI ZAMIAST TEGO KOMPUTER STAG2L W INSTALACJI II GENERACJI POWINNO BYĆ TAK ZE NA WEZU JEST SILNIK KROKOWY ( TO SIE JAKOŚ NA A NAZYWA ) KTORY REGULUJE PRZEPŁYW NA PODSTAWIE ODCZYTÓW SONDY LAMBDA U MNIE NATOMIAST NIE MA TEGO A W TYM MIEJSCU JEST SRUBA JAK W LPG I GEN DO RECZNEGO USTAWIANIA CHCA ZROBIĆ TO JAK POWINNO BYŚ TRZEBA ZMIENIĆ KOMPUTEREK I W ZWIĄZKU Z TYM MAM PYTANIE

CZY WOGÓLE OPŁACI SIE TO ROBIĆ I CZY JEST TAKI SENS

MOŻE KTOŚ WIE JAKIE SĄ RÓZNICE MIĘDZY TAKIM USTROJSTWEM JAK JA MAM A INSTALKĄ GDZIE SKŁĄD MIESZANKI JEST ELEKTRONICZNIE USTAWIANY NA PODSTAWIE LAMBDA CHODZI MI O OSIĄGI SPALNIE I TAKIE TAM BO TO OKRESLA SENS WYMIANY :(

A TAKI KOMPUTREK BINGO S4 BYŁ BY OK GOSC W ZAKŁADZIE POWIEDZIAŁ MI ZA NIEGO 400 Z ZAŁOZENIEM OCZYWISCIE

Sławek
07-10-06, 21:30
No faktycznie -wyrolowali cię. Do staga powinni ci zamontować attuator (silnik krokowy).
Masz teraz instalkę 1-szej generacji z kompem :razz: Pytanie czym on steruje skoro nie ma krokowca :?: ;)
Różnice są takie że bez krokowca jest większe spalanie, i dopływ gazu nie jest kontrolowany, natomiast z silnikczkiem krokowym dawka gazu dobierana jest na podstawie sondy oraz czujnika prędkości obrotowej.
U mnie po zamontowaniu kompa ( z krokowcem) lepiej się zbiera w nizszych obrotach i spalanie jeest mniejsze. Jednym słowem oszczędzasz silnik i gaz.
Ja mam Bingo s4, jest lepszy od Staga- ma znacznie więcej mozliwości ustawień.
Cena którą podałeś jest raczej OK, ja płaciłem 20zł. mniej. To tyle :smile:

polololo21
08-10-06, 12:37
oki dzieki wiec odzałuje i załoze nowy komputerek skoro mówisz ze warto

Sławek
08-10-06, 15:30
Nie zakładaj komputera skoro już masz. Wal do tych co ci załozyli stary i niech dokładaja krokowca.
Ile zapłaciłeś za Staga z montażem?

polololo21
08-10-06, 23:25
za montarz 1350 zapłaciłem niby okazja bo to za warszawa a oni mieli sie znać chodzi jeszcze o to że do tego smiesznego komputerka stag2l nie da sie krokowca założyc ale napewno bede jutro z nimi gadał zobaczymy jak oni do tego podejdą

Sławek
09-10-06, 07:59
chodzi jeszcze o to że do tego smiesznego komputerka stag2l nie da sie krokowca założyc
Kto ci takich bzdur nagadał :shock: Do tego komputera musi być krokowiec. To jest komputer który steruję dawka gazu właśnie za pomocą silniczka krokowego.
:!:

Troll
09-10-06, 09:20
Ciekawe czy elektronika jet podłączona ?? bo jezeli nie ma krokowca to niby po co ma być??? ( brak krokowca=problem przy badaniach technicznych) Mozna spobie w to miejsce zał. Stag-Xl praewie to samo tylko mozliwość konfiguracji przez komputer no i więcej mozliwości ustawień. Sporo Gaziarzy to znachorzy od polonezów i fiacików co to kompów nie umieją nawet włączyć, a co dopiero ustawić ( zazwyczj tani montaż= kupa problemów,, nie mylmy ceny elektroniki, ta zazwyczaj jest stała )

W Białymstoku mogą ci zmienić samą elektronike za 400zł--Stag50 , 500zł--Stag100 oczywiście z zestrojeniem. Cena montażu od podstaw ~około 1900 za Staga 100. Tel do warsztatu 085 65-44-788

polololo21
09-10-06, 10:55
oki moja pomyłka jest krokowiec ale ze srubą może mi ktos wytłumaczyć jak to w koncu działa jeśli nie pobiera odczytów z sondy lambda to na podstawie czego ustala dawke gazu ?????? ten niby krokowiec??? i co wkoncu mam zrobić da sie do tego co mam podpiąć sonde lambde czy nie??? czy jest sens robienia cos z tym czy nie

Sławek
09-10-06, 11:40
Komputer od gazu powinien być podpięty do sondy, i na podstawie odczytów steruje gazem poprzez krokowca.

siwas
09-10-06, 11:52
A Jak by kolega zalozyl blosa?nie mialby spadkow mocy na gazie itp?co o tym sadzicie?

polololo21
09-10-06, 11:54
no własnie ze komputer nie jest podpięty do sondy wiec jak moze komputer sterować krokowcem na podstawie czego???? dzwonołem do nich jak im powiedziałem o co chodzi to nie potrafił słowa z siebie wykrztusić kazał mi przyjechac to mi powie jak to jest powiedziąl tylko ze krokowiec jest pod srubą a sonda nie jest podpięta bo w starszych samochodach czesto jest popsuta i dlateo nie podpięli a wogóle juz teraz nie wiem czy napewno mam ten silnik zaraz ide jeszce raz to obejrze wiec czym krokowiec (zakądając ze jest pod tą srubą jest sterowany jak nie sondą
juz mam mętlik

a i jescze jedno jak mi załkadali gaz to on mi regulował wląsnie mieszanke tą srubą recznie tak powinno być ???

siwas
09-10-06, 12:15
a sonda nie jest podpięta bo w starszych samochodach czesto jest popsuta i dlateo nie podpięli

a Ty powiedz ze w *****ych warsztatach czesto sie nie płaci za z*****a robote i zeby oddawali kase bo przyjedzie Cebula z UWAGI i sie skonczy tanie gazowanie :D

Troll
09-10-06, 15:31
moze pomoze
http://www.ac.com.pl/autogaz/zapytania/index.php?produkt=stag2l

polololo21
10-10-06, 00:13
poszukalem troche i już wiem jak to ustrojstwo działa instalacja posiada ten wspomniany komputerek i krokowiec zerubką Istalacje reguluje sie tak ze podpina sie taki przełącznik z diodami i reguluje na podstawie odzczytów podłaczonej sondy lambda mieszanke bogata i ubogą własnie ta srubka przy krokowcu i srubka na mikserze i ustawia sie próg przy któtrym krokowiec sie załącza zwiekszając dawke po odłączeniu testerasonda już nie działa a zastepuje ja emulator wbudowany w komputerek wiec jak by na to wszystko nie patrzeć to wielka rzezba takie ustawienie na stałe na podstawie odczytów lambda to sie sami wiecie na co zda ....fakt jest ze jak teraz przykreciłem srube to samochód z lekka przymulony i pali 11 jak odkreciłem chodził ok ale palił 12 13 wiec lipa NA BENZYNIE PO MIESCIE PALIŁ MAKS 8

I POZOSTAE MI TYLKO JEDNO PYTANIE CZY POSŁUCHAĆ KOLEGI SIWEGO I ZAŁOŻYĆ BLOSA CZY KOMUTER NORMALNY NP TEGO BINGO S4 CO BEDZIE LEPSZE JAK SĄDZICIE

Sławek
10-10-06, 07:53
ZAŁOŻYĆ BLOSA CZY KOMUTER NORMALNY NP TEGO BINGO S4 CO BEDZIE LEPSZE JAK SĄDZICIE
Blos nieporównywalnie lepszy- ale jego cena :shock: :?

polololo21
10-10-06, 09:52
NA ALLEGRO BLOS 350 + STROJENIE ALE NIE WIEM ILE MYŁŚEZ E ZE STÓWE A KOMP Z PODŁĄCZENIEM OKOlO 400

[ Dodano: Wto 10 Paź, 2006 ]
DOBRA TO MOZE MI KTOŚ POWIE COŚ O TYM BLOSIE ROZUMIEM ZE DZIAŁA TO TAK WYRZUCAM TEN CAŁY SZAJS W MIEJSCE MIKSERA ZAKŁĄDAM BLOSA A CO WTEDY Z ELEKTRONIKĄ CZY EMULATORY WTRYSKÓW I SONDY MUSZĄ BYĆ ZEBY KOMP OD BENZYNY NIE GŁUPUIĄŁ CZY INACZEJ TO SIE ROZWIĄZUJE I OCZYWISĆIE BRAĆ POD UWAGE TYLKO BLOSA MECHANICZNEGO MOŻE MA KTOŚ JAKIS NAMIAR GDZIE W WAWIE LUB OKOLICY JEST JAKIŚ FACHOWIEC OD TEGO???/

sliderq
27-11-07, 09:33
Podpinam sie pod temacik tyle ze mam troszke inny problem. Mam tak samo jak TY d15b7 z intalacja 2gen z opcja "śruba". Jestem studentem takze narazie jestem uzalezniony od gazu a chce zrobic minime. Co po przejsciu na minime bede musial zmienic w swojej instalacji zebym mogl dalej jezdzic na gazie? domyslam sie ze beda koszty. O jakiego rzedu kwotach mowimy?

siwas
27-11-07, 10:51
Z tego co wiem nie poniesiesz zadnych dodatkowych kosztow,o ile reduktor wyrobi.
Tradycyjnie zamiast zmieniac kompa polece wstawic blosa i odzyskac stracone 5-10 koni :d