Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowy użytkownik dzierży pytań kilka ;)

Saiti
04-06-10, 21:09
Siemano. Jestem świeżym właścicielem Civica z 96` w nadwoziu Coupe :) I... ? I wiem o niej tylko tyle, poza danymi z dowodu rejestracyjnego. Bardzo chciałbym przedstawić ją w odpowiednim dziale, ale potrzebuję więcej informacji.

Powiem szczerze, że już nie chce mi się szukać po innych tematach oznaczenia nadwozia, więc mam nadzieję, że próbując rozwiać inne moje zagwostki - uda się Wam powiedzieć mi, jakie to jest nadwozie :)

Pytanie pierwsze: jakie jest oznaczenie nadwozia i jakie oznaczenie silnika?
Zdjęcie poglądowe mojej dziewuchy:
http://img1.vpx.pl/up/20100603/q15.jp

A serducho jej bije mocą 77,0 kW, co daje ~105 KM i krew swą tłoczy w 1590 ccm szczęścia. I jakie to oznaczenie? Szukałem w tabeli podanej gdzieś na forum, ale nie ma.

A teraz: ile, jaki i gdzie wymienić rozrząd? Jak kosztorysowo to się zapowiada? Przeczuwam burżujską imprezę.

Łolej jaki? Byle nie kujawski, szkoda mi go trochę. Wolałbym np. Castrola GTX High Mileage 15W40 - w poprzednim aucie zdał egzamin.

I łożysko, buczy jak cholera, zaraz mi zacznie gwizdać, a potem koło powie: "Pierdu, tędy nie jadę". W prawej, prawdopodobnie przedniej piaście. Sam bym to znalazł, szukając pasującego SKF, ale ostatnio z typkiem na stacji pogadałem, powiedział, że tylko oryginały się do hondy wkłada. Ma rację? Ewentualnie można linka prosić?

A wieszak wydechu to sobie sam założę w wolnej chwili (na początku myślałem, że mi się skrzynia zaraz rozleci, ale to wieszak się powiesił i nie bangla.

Pozdrawiam!

RobertSz1981
04-06-10, 21:19
Oznaczenie silnika masz na bloku silnika, nadwozia znajdziesz w nr VIN.Odrobine checi i wszystko znajdziesz na forum.

Chipsy2
04-06-10, 23:02
Temat podklejony kilka postów wyżej.

Saiti
05-06-10, 14:20
Ano po prostu nie ma go w liście najpopularniejszych - silnik to D16Y7. Dzięki z góry, przedstawię autko i wertuję informacje na forum :) Pozdro.

jacente
05-06-10, 17:40
Jeśli chodzi o olej to najlepiej zalać taki jaki był wlany (o ile go nie ubywa). 15W40 to olej mineralny, taki do Hondy leje się tylko jak silnik jest już w słabej kondycji i jak znika olej. Zalej jakimś półsyntetycznym 10W40 jeśli wszystko jest ok. Do tego filtr OEM i będzie dobrze.
Rozrząd to jakieś 100-150zł zależy gdzie kupisz i jaki. Wymiana myślę, że też ze 150 chyba, że masz znajomego mechanika. Często wymienia się wraz z rozrządem pompe wody. Jeśli masz kasę to warto też to zrobić, pompa to jakieś 150-200zł. Bo jak pompa padnie to trzeba rozrząd ściągać i kolejne 150zł za robotę :D

Co do oryginalnych części to no wiadomo. Jak jest kasa to warto kupić, dłużej posłuży i auto się ładnie odwdzięczy :) I to nie tylko w Hondach tak jest.

Saiti
06-06-10, 13:44
Wymieniłem olej nim przeczytałem tego posta, wlałem Shell Helixa mineralny (minerał był już wcześniej, więc nie zaleję teraz półsyntetykiem), filtr wymieniony również.

Ciekawostka:
W Norauto wraz z pompą wody i robocizną chcą ponad 800 zł za rozrząd. Złodzieje jedni. Temat z autkiem już założony :)