PDA

Zobacz pełną wersję : Kontrolka układu wspomagania kierownicy

domel5
04-06-10, 19:55
Witam.Na zimnym silniku szczegolnie rano po wlaczeniu silnika kontrolka ukladu wspomagania kierownicy nie znika.Trzeba czasem nawet kilka razy wylaczac i wlaczac silnik.Mialem ostatnio przeglad ,oczywiscie zglosilem ale powiedzieli ze nie potrafia tego naprawic i ze inni tez to zglaszali.Czy wy tez macie ten problem?Honda Civic 1.4 Sport 2008 r.

zyga502
04-06-10, 20:09
zmień serwis

mariusz05
04-06-10, 20:10
Witam.Na zimnym silniku szczegolnie rano po wlaczeniu silnika kontrolka ukladu wspomagania kierownicy nie znika.Trzeba czasem nawet kilka razy wylaczac i wlaczac silnik.Mialem ostatnio przeglad ,oczywiscie zglosilem ale powiedzieli ze nie potrafia tego naprawic i ze inni tez to zglaszali.Czy wy tez macie ten problem?Honda Civic 1.4 Sport 2008 r.
W moim ASO (Rybnik) przeczyścili jakieś wtyczki i przesmarowali i od 2 lat bez problemu (niektórym wymieniali przy tej usterce sterownik od wspomagania układu kierowniczego)

4gotten
05-06-10, 11:57
Dziwne, bo jakiś czas temu Honda ogłaszała akcję serwisową związaną z wadliwie działającym wspomaganiem. Wymianie podlegał moduł EPS. Wiem, bo miałem ten sam objaw kilka razy. Wprawdzie zawsze kontrolka gasła po ponownym uruchomieniu silnika, ale kiedy zgłosiłem to w serwisie to bez zagłębiania się w temat przyjęli zgłoszenie w ramach gwarancji i po jakimś czasie moduł EPS został wymieniony.

h16v
07-06-10, 15:30

Mam to samo ale bardzo rzadko. Najczęściej po dłuższym (1-2 tygodnie) nie odpalaniu samochodu. Wyłączam na chwile i za drugim razem idzie bez problemu. Na razie się tym nie przejmuje.

ryszard.m
13-06-10, 17:32
Mam to samo ale bardzo rzadko. Najczęściej po dłuższym (1-2 tygodnie) nie odpalaniu samochodu. Wyłączam na chwile i za drugim razem idzie bez problemu. Na razie się tym nie przejmuje.

Ja też to mam w ostatnim czasie.
Co prawda okresowo i tylko w sytuacjach kiedy samochód stoi ok. 6-8 godzin pod gołym niebem i pada ulewny deszcz.
Zawsze wtedy zapala się owa kontrolka i nie gaśnie z innymi.
Jak dotychczas, problem ustępuje po ponownym włączeniu silnika.
Końcem czerwca jadę na coroczny przegląd do serwisu to problem zgłoszę ...

trantitel
09-09-10, 13:34
Ja też to mam, problem przeważnie rano. Niestety ostatnio wspomaganie nie chciało zacząć działać nawet po 15 minutach prób restartowania. Diagnoza w ASO - moduł do wymiany. Jest to dość kosztowne (sam moduł około 1650 zł). Tak więc jeśli macie auto na gwarancji to przy pierwszym problemie od razu bym to wymieniał, bo wiadomo co usłyszycie po gwarancji.
Niestety ja mam już po gwarancji, a serwis twierdzi, że moje auto nie podlegało pod akcje wymiany modułu EPS.

Przy okazji. Ktoś wie czy można gdzieś taki moduł kupić taniej poza ASO ??

Pik
09-09-10, 14:24
Poszperaj na allegro, mozna znalezc sporo czesci, w wiekszosci z rozbitkow.

buri
09-09-10, 15:39
jeśli chodzi o silnik elektryczny układu wspomagania to powinno to kosztowac 1450 w aso a nie 1650
tym masz za 240 http://allegro.pl/silnik-wspomagania-honda-civic-viii-ufo-1-8-2007r-i1191797901.html
a tu sprzedawca za to samo bez kozery powie 1000!
http://allegro.pl/pompa-wspomagania-honda-civic-ufo-2-2-icdti-2007-i1203918137.html