johnyfive
03-06-10, 13:48
Witam wszystkich, zakupilem sobie do pracy Honde Concerto 1.6 16V z silnikiem D16A9 i od pewnego czasu mam pewien problem z elektryką ;/ otóz pewnego dnia wiadłem do auta i ledwo zapaliło , kontrolki zaczely sie jarzyć podczas jazdy , przy wyzszych obrotach zaczal przerywać , szyby mi sie ie chcialy zamykac bo nie bylo wystarczajacego napiecia ;/ dodam ze w aucie jest LPG ( sekwencja ) i nie chcialo mi sie nawet przelaczyc na gas , jezdzil na benzynie non stop bo ten nie bylo chyba wystarczajacego pradu zeby go przezucic na LPG. Z tego co mi powiedziano akumulator dostal zwarcia i padła jedna cela , mialem w garazu drugi akumulator od drugiego samochodu tak wiec go przelozyłem do Hondy , ucieszyłem sie bo wszystko było OK , palił muzyka grała , jezdził na LPG i w ogóle ;] nie był on nowy a ze był mi potrezbny do drugiego auta wiec kupiłem Nowy w sklepie i za kilka dni wrzuciłem do Hondy. Było to jakieś 3 tygodnie temu , przeczuwałem ze cos jest nie tak bo na nowym akumulatorze bo zapaleniu swiateł , właczonym radiu , zapaliłem kierunkowskaz i zaczeły mi lekko przygasać kontrolki ;/ No i tak jak wspaomniałem wczesniej mineło te 3 tygodnie i przed wczoraj stanąłem sobie na papieroska nie gasząc silnika , wsiadam a tu sie swieci ładowanie... pasek jest napięty , dodaje gazu i widze ze samochod ogolnie ładuje bo mi sie kontrolki mocniej palą . Pojechałem do mechanika sprawdził i ładował troche wiecej niz powninien bo 16 bez swiatel , a 15,2 na swiatłach ( a kontrolka sie paliła ) . Wczoraj pojechałem do pracy normalnie , wracajac włazcyłem sobie Klime grało radio , wiadomo na swiatłach i nagle patrze a jade na benzynie bo nie chciał sie juz przełaczyc na gas ;/ znowu to samo.. wyłaczyłem klime nawiewy na 0 i sie przełaczył . za kilka kilometrow sytuacja sie powtorzyła , wiec wyłaczyłem swiatła i radio ( musiałem bo nie miałem juz nic benzyny a do domu jakos było trezba dojechac ) ;p I nie wiem ludzie co tam sie mogło s*******ić ale moze ktoś miał podobna sytuacje ... to ju drugi akumulator w ciagu miesiaca ;(( niedługo to wypłate na akumulatory bede wydawal ;o Jutro jade do uzytkownika " x-tygrysek-x " po alternator , powiedzial ze wymieni mi na miejscu u siebie , bo tak pomyslałem ze moze regulator napiecia mi poszedl ;/ Jak nie to jestem znowu w kropce, tak wiec licze na wasza pomoc , moze ktos wie czym takie objawy mogą byc spowodowane? Dzięki.