Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Honda Concerto D16A9 , problem z elektryką ! POMOCY

johnyfive
03-06-10, 13:48
Witam wszystkich, zakupilem sobie do pracy Honde Concerto 1.6 16V z silnikiem D16A9 i od pewnego czasu mam pewien problem z elektryką ;/ otóz pewnego dnia wiadłem do auta i ledwo zapaliło , kontrolki zaczely sie jarzyć podczas jazdy , przy wyzszych obrotach zaczal przerywać , szyby mi sie ie chcialy zamykac bo nie bylo wystarczajacego napiecia ;/ dodam ze w aucie jest LPG ( sekwencja ) i nie chcialo mi sie nawet przelaczyc na gas , jezdzil na benzynie non stop bo ten nie bylo chyba wystarczajacego pradu zeby go przezucic na LPG. Z tego co mi powiedziano akumulator dostal zwarcia i padła jedna cela , mialem w garazu drugi akumulator od drugiego samochodu tak wiec go przelozyłem do Hondy , ucieszyłem sie bo wszystko było OK , palił muzyka grała , jezdził na LPG i w ogóle ;] nie był on nowy a ze był mi potrezbny do drugiego auta wiec kupiłem Nowy w sklepie i za kilka dni wrzuciłem do Hondy. Było to jakieś 3 tygodnie temu , przeczuwałem ze cos jest nie tak bo na nowym akumulatorze bo zapaleniu swiateł , właczonym radiu , zapaliłem kierunkowskaz i zaczeły mi lekko przygasać kontrolki ;/ No i tak jak wspaomniałem wczesniej mineło te 3 tygodnie i przed wczoraj stanąłem sobie na papieroska nie gasząc silnika , wsiadam a tu sie swieci ładowanie... pasek jest napięty , dodaje gazu i widze ze samochod ogolnie ładuje bo mi sie kontrolki mocniej palą . Pojechałem do mechanika sprawdził i ładował troche wiecej niz powninien bo 16 bez swiatel , a 15,2 na swiatłach ( a kontrolka sie paliła ) . Wczoraj pojechałem do pracy normalnie , wracajac włazcyłem sobie Klime grało radio , wiadomo na swiatłach i nagle patrze a jade na benzynie bo nie chciał sie juz przełaczyc na gas ;/ znowu to samo.. wyłaczyłem klime nawiewy na 0 i sie przełaczył . za kilka kilometrow sytuacja sie powtorzyła , wiec wyłaczyłem swiatła i radio ( musiałem bo nie miałem juz nic benzyny a do domu jakos było trezba dojechac ) ;p I nie wiem ludzie co tam sie mogło s*******ić ale moze ktoś miał podobna sytuacje ... to ju drugi akumulator w ciagu miesiaca ;(( niedługo to wypłate na akumulatory bede wydawal ;o Jutro jade do uzytkownika " x-tygrysek-x " po alternator , powiedzial ze wymieni mi na miejscu u siebie , bo tak pomyslałem ze moze regulator napiecia mi poszedl ;/ Jak nie to jestem znowu w kropce, tak wiec licze na wasza pomoc , moze ktos wie czym takie objawy mogą byc spowodowane? Dzięki.

dEboo
03-06-10, 23:54
sam sobie odpowiedziałeś ..... 16 czy nawet 15, coś to napięcie za duże dla akumulatora....przeładowanie daje ten sam efekt co niedoładowanie więc musisz naprawić alternator który ładuje za mocno akumulator co powoduje że nawet nowe akumulatory ci siadają. Do wymiany regulator napięcia w alternatorze(przy).