PDA

Zobacz pełną wersję : prolem z odpalaniem

pawellubr
05-10-06, 11:45
Opisze to dośc dokłądnie.Po nocy nie moge odpalić auta.Jak przestaje krecic rozrusznikiem to auto chce zapalic ale słychac jakies dziwne detonacje w silniki a bardziej w filtrze powietrza.Jesli natomiast przed zapaleniem auta wcisne pedał gazu do konca to auto zapali.

bartol
05-10-06, 11:47
Opisze to dośc dokłądnie.Po nocy nie moge odpalić auta.Jak przestaje krecic rozrusznikiem to auto chce zapalic ale słychac jakies dziwne detonacje w silniki a bardziej w filtrze powietrza.Jesli natomiast przed zapaleniem auta wcisne pedał gazu do konca to auto zapali.

Podaj chociaz oznaczenie silnika :twisted:

wieshaq
05-10-06, 11:52
Podaj chociaz oznaczenie silnika
:D :D przydalo by sie. moze chociaz jakas mala wskazoweczka :twisted:

po objawach obstawiam d13

pawellubr
05-10-06, 11:52
D15b2 sporki zapomnialem

bartol
05-10-06, 11:58
Podaj chociaz oznaczenie silnika
:D :D przydalo by sie. moze chociaz jakas mala wskazoweczka :twisted:

po objawach obstawiam d13

Tyz tak obstawialem ale na 1.5 to jakis dziwne te objawy :roll:

pawellubr
05-10-06, 12:01
na moje wtryski nie trzymaja i sie zalewa ale to tylko moja opinia

wieshaq
05-10-06, 12:03
a komputer co pokazuje? zacznij od tego czyli zrob samodiagnostyke

jak jest cieply to tez tak zapala?

pawellubr
05-10-06, 12:04
jak ciepły tez ale nie zawsze.robiłem samodiagnostyke 16 kod

wieshaq
05-10-06, 12:06
czyli masz juz odpowiedz

kod 16. Wtryskiwacz paliwa lub jego obwód (silnik D15B2)

pawellubr
05-10-06, 12:09
moze pomoze jakis srodek do czyszczenia wtrysków no bo co tu poradzic

bartol
05-10-06, 12:12
moze pomoze jakis srodek do czyszczenia wtrysków no bo co tu poradzic

Sproboj zresetowac kompa a potem krec... koles mial podobny problem w D15B2 z tym ze u niego cieply nie chcial palic i praktycznie reset kompa poprzez wyciagniecie bezpiecznika skutkowal.
Ewentualnie dla spokoju przelutuj przekaznik pompy paliwa

wieshaq
05-10-06, 12:12
pobaw sie z tym. co moge ci poradzic to poszukaj znajomego z d15-ka i przekreccie jego wtrysk do ciebie.

pawellubr
05-10-06, 12:15
przekaźnik od pompy to gdzie sie znajduje?wiecie ale moze kod sie zapala bo mam LPG i jak jade na LPG to sie pali check wiec moze stad ten błąd bo jak na LPG to wtryski nie chodza

wieshaq
05-10-06, 12:20
wiecie ale moze kod sie zapala bo mam LPG i jak jade na LPG to sie pali check wiec moze stad ten błąd bo jak na LPG to wtryski nie chodza

ale chcek nie zapala sie jak odpalasz na benzynie. dopiero pozniej jak przelaczysz na gaz. wtedy emulator sie nie spisuje i komp wyrzuca blad.

bartol
05-10-06, 12:22
przekaźnik od pompy to gdzie sie znajduje?wiecie ale moze kod sie zapala bo mam LPG i jak jade na LPG to sie pali check wiec moze stad ten błąd bo jak na LPG to wtryski nie chodza

Przekaznik siedzi pod deska rozdzielcza po lewej stronie gdy przekrecasz zaplon slychac takie charakterystyczne cyk takze po sluchu go znajdziesz.
Rozumiem ze odpalasz go na benzynie?sproboj odpalic na gazie i zobacz czy tez sa te objawy

pawellubr
05-10-06, 12:24
oki poszukam przekaźnika moze cos znajde dzieki za pomoc.co do tej samodiagnostyki to rozne sa opinie uczenia kompa.moze jakos mi to sprecyzujesz

[ Dodano: Czw 05 Paź, 2006 ]
na gazie nie odpale poniewaz nie mam takiej centralki z przelaczeniem zawsze zapala najpierw na benzynie mam centralke MAKTRONICA

bartol
05-10-06, 12:34
oki poszukam przekaźnika moze cos znajde dzieki za pomoc.co do tej samodiagnostyki to rozne sa opinie uczenia kompa.moze jakos mi to sprecyzujesz
[ Dodano: Czw 05 Paź, 2006 ]
na gazie nie odpale poniewaz nie mam takiej centralki z przelaczeniem zawsze zapala najpierw na benzynie mam centralke MAKTRONICA

Co do centralki to Ci nie powiem ale wydaje mi sie ze powinno istniec jakies awaryjne odpalanie na gazie...
a co do kompa to poprostu go resetujesz nastepnie odpalasz motor i na wolnych obrotach czekasz az zalaczy sie wentylator a potem w droge z tym ze najpierw delikatnie

tomekk
05-10-06, 12:42
wydaje mi sie ze powinno istniec jakies awaryjne odpalanie na gazie...
Niekoniecznie. W moim komputerze również nie ma takiej opcji. I nawet dobrze- na gazie nie powinno się uruchamiać silnika i koniec.

bartol
05-10-06, 12:45
wydaje mi sie ze powinno istniec jakies awaryjne odpalanie na gazie...
Niekoniecznie. W moim komputerze również nie ma takiej opcji. I nawet dobrze- na gazie nie powinno się uruchamiać silnika i koniec.

Zgadzam sie z tym uruchamianiem ale w skrajnych sytuacjach gdy np zawiedzie pompa paliwa to odpalanie na gazie moze uratowac zycie... :wink:

zoran.misic
05-10-06, 17:32
Przekaznik pompy jest przy drzwiach kierowcy. Musisz zdemontowac caly panel maskujacy. Przekaznik umieszczony jest po lewej od tabliczki z bezpiecznikami, to taka szara kostka o grubosci 2 paczek z zapalkami (paczki polozone jedna na drugiej, nie obok siebie) mocowana jest na jedna srube 10 jest tam tez jeden wtyk z kablami. Odpinasz kable i odkrecasz srube. Wszystko

marcin EZG
13-10-06, 16:17
TU NIE MA CO CUDOWAC ! JEZELI TO JEST D13B2 TO NORMALNE ZE TRZEBA WCISNAC PEDAL GAZU JAK SILNIK JEST ZIMNY.PONIEWAZ TAK URUCHAMIASZ SSANIE !!!