PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z zegarami, tylko obrotomierz działa, reszta rzadko.

Saiti
02-06-10, 14:27
Witajcie. Od dzisiaj jestem szczęśliwym posiadaczem Hanki z 96` w wersji Coupe. Na razie muszę rozwiązać kilka problemów, dopiero potem wezmę się za sesję foto i prezentację w odpowiednim dziale :)

Pierwszy z nich: Problem z zegarami.

Nie działa nic oprócz obrotomierza. Prędkościomierz załączył się dopiero po jakichś 50 przejechanych kilometrach. Na początku działał, jakby chciał a nie mógł (unosił się i opadał - na ułamki sekund). Z obrotomierzem problemu nie ma. Co do wskazania paliwa i temperatury - zanim ruszyłem w trasę zalano mi na max, pamiętam, że przed tankowaniem było prawie pusto wg wskaźnika (więc prawdopodobne, że wskazanie paliwa daje radę), co do temperatury - jest w połowie, co z kolei wskazuje, że również sprawne. Pisząc, że działa tylko obrotomierz, kieruję się informacją uzyskaną od sprzedającego. Nie zdążyłem jeszcze sprawdzić temp i paliwa (skupić się na tym, żeby zobaczyć czy działa :D). Powiedzcie mi, gdzie szukać przyczyny? Poza tym, "chłopaki mu powiedzieli, że to jakiś czujnik".

Czy to jest jakiś czujnik?

barteksg
09-06-10, 09:37
kostka przy skrzyni biegow http://www.htmlgear.lycos.com/img/specs/tribulletgrey.gif (http://telewizor.eu/linki.html)

Saiti
09-06-10, 21:39
Nie wygląda na spaloną, uszkodzoną. Przeczyściłem styki na niej elektrosolem, nadal to samo. Może czujnik? Miał ktoś takie cuś?

Wracając do pierwszego posta, wszystko inne działa, więc jest to zapewne na trasie (zegar;czujnik>. Niedługo jadę na wymianę rozrządu i niektórych głupot, to mi to sprawdzą.

Dzięki wielkie za reakcję:)

civiccoupe
10-06-10, 10:33
sprawdz styki w stacyjce, moze cos sie z wiązką dziac.

slaslu
10-06-10, 19:29
mam bardzo podobny problem.. pomalowałem wskazówki farbka fluorescencyjną.. od tamtej pory głupieje mi prędkościomierze ruszam a pokazuje zero.. wystarczy że stuknę w szybkę i jest ok do momentu całkowitego zatrzymania a czasem chodzi dobrze.. podobnie z obrotami ale tylko przy zapłonie obroty na 0 wystarczy pstryczek i jest ok.. czy to wina farbki..?

SajmonLP
10-06-10, 19:34
ja u siebie w Eg4 kiedys miałem tez problemy ale z predkosciomierze, nie chciał wskoczyc na swoa pozycje, dopiero jak sie nagrzał albo uderzylem w szybke, wina okazały sie zimne luty na ukladzie licznika, 15zł przelutowanie :)

janekb84
10-06-10, 19:41
Borykałem się z tym problemem tez parę ładnych dni obrotomierz działał bez problemów,za to prędkościomierz jak chciał.Nawet raz jadąc 80km/h wskoczył na 220km/h to sie nazywa kop:Dwymieniałem czujnik vss i tez nic nie pomoglo,wkońcu zawiozłem licznik do naprawy i gosciu zrobił mi to od reki,wymienil jakis mikroprocesor zapłaciłem 100zł i pół roku juz jezdze i nic sie nie dzieje.

SajmonLP
10-06-10, 19:42
nie lepiej było kupic uzywke za frytki ?

slaslu
10-06-10, 22:51
czyli moim problemem.. mogą być zimne luty..? czytałem jeszcze o dokręcaniu śrubek z tyłu licznika ale wszystkie ani drgną praktycznie, więc nie ma czego dokręcić.. czasem jest prawie "ok" ale jak stoi hania na słońcu to bankowo zegary będą stały i muszę często w nie stukać.. myślałem już nad kupnem..

Saiti
12-06-10, 14:36
U mnie porąbana jest ta konsola. Ktoś chałupniczo składał i rozkładał chyba. Wykręciłem możliwe śruby, powypinałem zatrzaski ale nadal niektóre trzymały. A chciałem tylko radio wymienić :/

Będę szukał.