PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z napinaczem

iS-ToMciO
01-06-10, 18:03
Czy da się coś zrobić z nietrzymającą śrubą od napinacza ?
Ostatnio spadł mi pasek rozrządu w trakcie ruszania i po rozebraniu okazało się że śruba od napinacza nie trzyma. Tak jakby był gwint "urwany" na bloku bo śruba się kreci w kółko i przez to nie da się odpowiednio naciągnąć paska, tzn. w tym momencie w ogóle jest problem z naciągnięciem jakimkolwiek skoro nic tego napinacza nie trzyma jak należy.

1# Można to w jakiś sposób przegwintować na bloku?
2# Gdzie poza ASO można kupić śrubę od napinacza ?

// Civic '92 d15b7/8

zakit
01-06-10, 22:43
napewno sie da nagwintowac, tylko ze potem moze byc problem z dobraniem sruby do tego, a okaze sie ze w napinacz nie wejdzie..

iS-ToMciO
13-07-10, 01:46
Gwintowanie nic nie pomaga .
Śruba nadal się obraca .
Da radę jeszcze coś z tym zrobić ?
Ogólnie stara buda & pognita, więc nie wiem czy opłaca się dalej inwestować czy po prostu rozbierać ją pomału .

Samochód kupiony za groszę i nie chcę mi się bloku podmieniać .
A z części może by się coś wyciągnęło bo typowy USDM w skórze z najdłuższa możliwą skrzynią .

Zbyszek l
19-07-10, 13:02
Można spróbować nagwintować na większy wymiar i dorobić śrube. W warsztatach samochodowych powinni ci to zrobić. Ja robiłem sam takie przeróbki.

zakit
19-07-10, 20:34
chodzilo mi o nagwintowanie na wiekszy rozmiar - jak mozna gwintowac to co juz sie urobiło?

amon
19-07-10, 20:39
skruć srubę o 3-4 mm i dokręć z czuciem najmocnej jak się da, a ponadto weż tę śrubę na klej - to powinno pomóc