Zobacz pełną wersję : Jak to jest z tym paliwem??
Witam! mam maly problem i prosilbym o wasza pomoc....a mianowicie jak duza rezerwe ma civic V?? ale zacznijmy od poczatku-a wiec niedawno kupilem fure i postanowilem z kolegami ze bedziemy jezdzic samochodem do szkoly moja honda civic 1.3 16V....do szkoly mamy 16km w jedzna strone tak ze dziennie robimy 32km i umowilismy sie ze codziennie tankujemy za 10zl. w poniedzialek wzkaznik pokazywal troche ponizej czerwonej kreski, zatankowalem za 50zl okolo 13l a dzisiaj czyli po przejechaniu okolo 100km wzkazowka jest juz na czerwonej kresce...i o co tu chodzi?? czy moja fura tyle pali czy poprostu jest tam taka duza rezerwa????[glow=red:d887682b89][/glow:d887682b89]
było już o wskaźniku paliwa...
Witam! mam maly problem i prosilbym o wasza pomoc....a mianowicie jak duza rezerwe ma civic V?? ale zacznijmy od poczatku-a wiec niedawno kupilem fure i postanowilem z kolegami ze bedziemy jezdzic samochodem do szkoly moja honda civic 1.3 16V....do szkoly mamy 16km w jedzna strone tak ze dziennie robimy 32km i umowilismy sie ze codziennie tankujemy za 10zl. w poniedzialek wzkaznik pokazywal troche ponizej czerwonej kreski, zatankowalem za 50zl okolo 13l a dzisiaj czyli po przejechaniu okolo 100km wzkazowka jest juz na czerwonej kresce...i o co tu chodzi?? czy moja fura tyle pali czy poprostu jest tam taka duza rezerwa????[glow=red:59dfaee1cf][/glow:59dfaee1cf]
Nie sugeruj sie wskaznikiem paliwa, bo jest dosc niedokładny w Civicach...
Jesli chcesz zmierzyc zuzycie paliwa to proponuje zalac do pelna, przejechac 100km i znow zatankowac... Zobaczysz ile wejdzie i bedziesz mial wynik.
Wg ksiazki obslugi civic D15B2, gdy grot wkazowki zaczyna dotykac czerwonej kreski masz w baku ponoc 6,5l paliwa,
Wg ksiazki obslugi civic D15B2, gdy grot wkazowki zaczyna dotykac czerwonej kreski masz w baku ponoc 6,5l paliwa,
i wiadomo ze jak grot wkazowki zaczyna dotykac czerwonej kreski mozesz zrobic okolo 80km po trasie badz troszxke mniej po miescie.... i to wystarczy by sie sprawnie poruszac :)
Czy honda Civic V gen 1.3 16V to niebył przypadkiem D13B2 ??
PS: nie jestem pewien dlatego pytam...
Czy honda Civic V gen 1.3 16V to niebył przypadkiem D13B2 ??
PS: nie jestem pewien dlatego pytam...
tak to d13b2
ale w tym przypadku to nadal nic nie zmienia...
ogólna zasada ta sama...
Nie sugeruj sie wskaznikiem paliwa, bo jest dosc niedokładny w Civicach...
racja
Jesli chcesz zmierzyc zuzycie paliwa to proponuje zalac do pelna, przejechac 100km i znow zatankowac... Zobaczysz ile wejdzie i bedziesz mial wynik.
a tu radziłbym jeszcze dokładniejszy test - najlepiej zalać do pełna, wyjeździć praktycznie cały bak i znowu zalać - wtedy spalanie będzie możliwe najdokładniejsze. Poza tym na spalanie jest prościutkie równanko i nie trzeba celować na stację z przebiegiem 100, 200 czy 300km, bo można je zmierzyć z dokładnością 2 miejsc po przecinku w każdym momencie :)
tomekk, obsluga kalkulatora oraz ulozenie rownania z jednym "x-em" to trudna sztuka w czasach ministra G ;)
a tu radziłbym jeszcze dokładniejszy test - najlepiej zalać do pełna, wyjeździć praktycznie cały bak i znowu zalać - wtedy spalanie będzie możliwe najdokładniejsze. Poza tym na spalanie jest prościutkie równanko i nie trzeba celować na stację z przebiegiem 100, 200 czy 300km, bo można je zmierzyć z dokładnością 2 miejsc po przecinku w każdym momencie
również radze taki sposób, niejednokrotnie osoby sprawdzające ile samochod pali jezdza te 100 kilomnetrów powoli i emerycko ;) wtedy dane mogą być mało wiarygodne. wyjezdzając bak do samego konca, masz ogolne spalanie w róznych warunkach. mi takim sposobem wyszło 6,7 litra (normalna jazda jak na codzień) oraz 5,8 litra w proporcji 75% trasa, 25% miasto :)
polecam taki wlasnie test :grin:
YodaMaster.
05-10-06, 17:30
a ja mierzylem po 200 km i wyszlo ze spala w 7,5 litra na 100 w cyklu 60% trasa 40% miasto a jesli chodzi o wskaznik to faktycznie trudno za nim nadazyc heheheh