PDA

Zobacz pełną wersję : Lakiernictwo

zabas
01-06-10, 11:35
Hej.
Ponieważ ostatnio strasznie dużo rzeczy maluje w domowych warunkach za pomocą spray'u jak np. rame roweru, felgi już chyba 3 komplet, takie szczegóły jak lusterka czy klamki w mojej Hondzie a potrzebuje malować jeszcze trochę więcej zastanawiam się wraz z ojcem nad zakupem tego zestawu :

http://www.allegro.pl/item1063046613_sprezarka_kompresor_10l_1_5km_zesta w_lakierniczy.html

oczywiście kompresorek przyda się do wielu rzeczy w przydomowym warsztacie, nie tylko do malowania.
na pewno spray jest wygodny bo nie trzeba czyścić pistoleta tylko sie wyrzuca ale malowanie większych powierzchni nim to mordęga i nie wychodzi to ładnie.
tak więc pomijąjąc moje niskie doświadczenie i brak umiejętności w operowaniu pistoletem lakierniczym co bym jeszcze potrzebował w takim zestawie mieć ?
lepiej jest kupić osobno kompresorek i osobno pistolet ??
czy takiej mocy kompresor da rade ?
nie wie ktoś może czy ten pistolet w zestawie będzie posiadał jakąkolwiek regulacje strumienia czy raczej to golas ?

ppm702
01-06-10, 13:53
lakiernikiem nie jestem, ale trochę teorii przyswoiłem ;)

Kompresor ma zdecydowanie za małą pojemność butli. Będziesz miał wahania ciśnienia na pistolecie, a przez to nie położysz idealnie lakieru. Do tego na przyłączu pod pistolet powinien znaleźć się osuszacz.

Co do jakości zestawu... Ja kupiłem na własne potrzeby pistolet do lakierowania precyzyjnego i za sam pistolet zapłaciłem 130PLN i to nie jest jakieś nie wiadomo co...

Także to może być zestaw do stawiania pierwszych kroków, ale jeśli wymagasz od siebie dużo to go niedługo wyrzucisz.

Do pistoletu przydałoby się kilka dysz itd.

To tyle suchej teorii, ale może jakiś praktyk się jeszcze wypowie

embargo
01-06-10, 14:00
w tej cenie dostaniesz kompresor 25L do malowanie felg itp wystarczy , domowe optymalne warunki wymagają już 50L ,
do kompresorów małej pojemności potrzeba pistoletu systemu HP do lakierów bazowych i klaru dysza 1,4mm jest optymalna , do podkładu około 2mm

zakit
01-06-10, 19:52
zdecydowanie warto by bylo kupic kompresor olejowy 24L, ale to i tak do malowania moze byc malo.

ja sie tylko zastaanawiam jak by sie tutaj sprawdzal wlasnie 24L + HVLP na małej dyszy 0.8mm?

elviss09
01-06-10, 21:51
na takiej dyszy nie polakieruesz za bardzo bo przeciez do lakierow zazwyczaj potrzebna jest 1.3 1.4 podklad 1.8 w gore

zabas
01-06-10, 22:43
spoko - jestem wdzięczny za każdą sugestie ! jestem pod względem tego typu malowania laikiem :)
a jeżeli chodzi o malowanie to jak już to włąsnie felgi, sam jeden błotnik czy drzwi prysnąc a nie całe autko od razu :)

czyli raczej szukać 24 -25l kompresora ?
i zdecydowanie osobno kupić pistolet do malowania ? w którym będą wymienne dysze tak ?

raggaman
01-06-10, 22:59
czyli raczej szukać 24 -25l kompresora ?

Myśląc przyszłościowo lepsza będzie 50 L . Pisolet .. lakierowałem jakiś czas temu małym chinolkiem za 40 zł i wyszło gitara ;)
Teraz bawiłem się pistoletem Jonnesway i też nie można narzekać - troszkę droższy od chinola..ale na pewno posłuży na dłużej.

Osuszacz też Ci się przyda i dobra maska - ja mam 3M model 7500 i powiem, że robi robotę.

kicivic
01-06-10, 23:17
Zdecydowanie wieksza butla musi byc. Jak ma byc dobrze lakierowane to musi byc lepszy pistolet. Koniecznie z regulacjami cisnienia.

raggaman
01-06-10, 23:31
Jak ma byc dobrze lakierowane to musi byc lepszy pistolet.

I dobre wiciorki to czyszczenia go :) bo pistolet można zawalic raz dwa :mad:

mazur
01-06-10, 23:43
z jednej strony przy takich planach będziesz się uczył na błędach, ale dzięki temu prędzej czy później sam będziesz wiedział jakimi pistoletami będzie Ci się najlepiej malowało. Koledzy wyżej dobrze radzą - kup większy kompresor niż 25 bo nie sądzę żeby wielkość zajmowanej powierzchni miała dla Ciebie znaczenie. Do tego musisz mieć jakiś reduktor (jeśli oczywiście nie ma go razem z kompresorem) no i filtry - tutaj nie oszczędzaj. Przed każdym większym malowaniem wymieniaj sitko w pistolecie. Jeśli chodzi o pistolet to dobrą sprawą jest gdy ma możliwość pochylenia kubka z lakierem - ale to już zależy od Ciebie czy jesteś/będziesz wymagający. Skoro już wcześniej malowałeś sprejami to nie ma potrzeby żeby Ci tłumaczyć jak przygotowywać powierzchnie. Pamiętaj jednak że malowanie pistoletem robi troszkę większy "przeciąg" i jeśli np malujesz w pomieszczeniu gdzie masz beton itd to dobrze jest zwilżyć go wodą bo potem wszystko będzie Ci siadało na lakierze.
Podsumowując:
- kompresor >25 litrów
- dobre filtry/ reduktor
- inne dysze do lakieru, inne do podkładu

Powodzenia ;)

elviss09
02-06-10, 13:22
lepiej inny pistolet do lakieru inny do podkladu niz dysze bo zadko gdzie mozna kupic je wogole poza tym kosztuja tyle co pistolet;) ja jak mam cos do lakierowania to podklad pistoletem jakims tanim gownem za przeproszeniem za 50zł a do lakierku mam taki za 3stowki i jakos tam daje rade mozna powiedziec ze do nauki jest ok

SpritZer
02-06-10, 13:38
Tak jak pisali wyżej nie pakuj się w takie gówno bo już spary jest lepszy. 50l minimum bo nawet 25l zobaczysz że Ci braknie jak będziesz chciał drzwi pociągnąć ;) Zresztą 50l bardziej przyszłościowe jest, a jak opanujesz trochę temat to szybko się zwróci włożony grosz:]
Nie zapomnij o zdrowiu !! Sama maska to ponad 100zł

zabas
02-06-10, 14:52
na zwrot pieniążków szczerze nie licze nawet bo nie mam zamiaru lakiernictwem sie bardziej niz amatorsko zajmować :)
nie wiem czy nawet w domku nie mam jednego pistoletu to bym go użył do podkładu jak radzicie a jakiś bym kupił do lakieru. a czym się taki pistolet czyści po za szczotkami i wyciorami ?

demonobiker
02-06-10, 18:45
Panowie a tak z ciekawosci do czego i wjakim celu uzywa sie osuszacza?

gliglan
02-06-10, 19:00
W powietrzu masz parę wodną, a osuszacz skrapla tę wodę i zatrzymuje ją przed pistoletem

demonobiker
02-06-10, 19:03
a jakie polecacie pisotolety do okolo 200zl?te dysze mozna kupic i zmieniac w jednym pistolecie czy trzeba ich kilka kupic??

misiek707
03-06-10, 16:10
Ja dosyć nie dawno zaczołem przygode z lakiernictwem ale opisze ci w skrócie.

Do malowania elementów wystarczy butla 50l lecz gdybyś chciał malować całe auto to już zdecydowanie za mała! Kupuj kompresor z butla minimum 100l!

Na początek kup sobie pistolet HP (polecam ci Professional HP z dyszą1.4 ) kupisz go za ok 250zł
do baz , akrylów i bezbarwnych na początek idealny.

Do podkładu radził bym ci już jakiś inny pistolet, ja mam do podkładu i szpachli natryskowych Fobo Lux z dyszą 2.5 (możesz kupić z mniejszą dyszą jednak gdybyś chciał kiedyś używać go do szpachli natryskowych to do szpachli potrzebna dysza minimum 2mm)

Do każdego pistoletu dodatkowo filterek przypistoletowy i reduktor z manometrem

polecam takie reduktorki http://www.allegro.pl/item1065730032_regulator_powietrza_reduktor_membra nowy_1_4.html

Przewód do sprężary minimum 10mm średnicy wewnętrznej.

O technikach malowania i sposobach nakładania warstw polecam ci takie fora jak lakierowanko.info

Dobrze jest też wydać te 70zł i kupić jakąś porządną książkę o lakiernictwie http://www.allegro.pl/item1062265098_lakiernictwo_samochodowe_suplement. html#gallery

Na początek będziesz robił dużo błędów i zaciek nie raz ci wyjdzie :D ale przez to nauczysz się i powoli dojdziesz wprawy. Musisz dużo czytać i praktykować bo teoria sama to nic :D

POWODZONKa :D

mazur
03-06-10, 17:00
czym się taki pistolet czyści po za szczotkami i wyciorami ?

poza tym to nitro + systematyczność - mam tu na myśli czyść na bieżąco a nic więcej nie będzie Ci potrzebne