Zobacz pełną wersję : car audio
Witam , mam problem w lewym glosniku slysze swist , tzn. taki jak silnik przyspiesz ?
Moze ktos mial taki problem , niech podpowie jaksobie ztym poradzic ?
a może usczelka w drzwiach?
a może usczelka w drzwiach?
dlaczego uszczelka ?
Chyba nie bo to jest tylko dzwiek przy wlaczonym radiu , tak jakby alternator gwizdal w glosnikach - niewiem jak mam to opisac.
Będziesz musiał prawdopodobnie zastosować rdzeń ferrytowy tylko teraz nie wiem czy na kablu od głośnika przy samym głośniku czy przy radiu, kumpel tak miał ale przy tubie i wzmacniacz miał zakłócenia od alternatora, jak mu założyłem rdzeń na kable czincz to zakłócenia ustąpiły.
Piszac rdzen masz namysli cos jak filtr przeciwzakloceniowy na kable RCA ? Tylko ja mam 3 sztuki.
rdzeń to sobie można wsadzić, ale na inny kabel ;)
Masz problem z pętlą masy. Zasil radio ze styków "+" i "-" wzmacniacza i problem ustąpi. Jeśli nie to problemem mogą być zimne luty w odtwarzaczu i/lub wzmacniaczu. Filtry RCA to pomyłka. Jedynie separator masy RCA coś może pomóc, ale różnica cena/efekt nie powala.
po czesci podzielam zdanie ppm702 ale z drugiej strony jezeli byla by to kwestia zle podpietej masy slyszal by to we wszystkich glosnikach czyz nie?moze sie myle ale przerabialem ten temat ze wzmacniaczem i w moim przypadku to bylo to.
dlatego piszę o zimnych lutach. Jeśli jest problem z lutem i pętlą masy to może się to uwidocznić na jednym kanale
Panowie okazalo sie , ze jeden z kabli RCA skrecanych ,a konkretnie jeden z jego kanalow mial problem z masa tzn. podzas przykrecania odkrecania , przewod masowy musial sie odlutowac sie od wtyczki . Obecnie zostal przylutowany i wszystko jest dobrze.
czyli jeśli u mnie świst narastający wraz z obrotami słychać (czasem niesłychać, a czasem nagle podczas jazdy się "uaktywnia") to pętla masy jest ?
Jedynym rozwiązaniem jest zasilenie radia ze styków wzmacniacza (czyli niejako akumulatora) ?
czyli jeśli u mnie świst narastający wraz z obrotami słychać (czasem niesłychać, a czasem nagle podczas jazdy się "uaktywnia") to pętla masy jest ?
Jedynym rozwiązaniem jest zasilenie radia ze styków wzmacniacza (czyli niejako akumulatora) ?
W/G mnie nie .
Sprawdz sobie najpierw kable RCA , bierzesz drucik dotykasz do masy kabla i do obudowy radia jesli nie swiszczy to wiadomo ze to to. Druga ocja jest taka ze odpinasz cinche i jak ustalo to wiadomo ze cinch , albo zamieniasz miejscami. aaa to wszystko w przypadku gdy szumi w jednym glosniku lub z jednej strony a nie we wszystkich. Moze tez byc tak jak u mnie ze kabel sie rozlutowl z wtyczka lub gdzies jest zagiety rozerwany rozciagniety i raz laczy raz nie.