PDA

Zobacz pełną wersję : car audio

C-7
31-05-10, 08:16
Witam , mam problem w lewym glosniku slysze swist , tzn. taki jak silnik przyspiesz ?
Moze ktos mial taki problem , niech podpowie jaksobie ztym poradzic ?

rp.losiu
31-05-10, 09:31
a może usczelka w drzwiach?

C-7
31-05-10, 20:38
a może usczelka w drzwiach?

dlaczego uszczelka ?

Chyba nie bo to jest tylko dzwiek przy wlaczonym radiu , tak jakby alternator gwizdal w glosnikach - niewiem jak mam to opisac.

Dębowy^^
31-05-10, 20:44
Będziesz musiał prawdopodobnie zastosować rdzeń ferrytowy tylko teraz nie wiem czy na kablu od głośnika przy samym głośniku czy przy radiu, kumpel tak miał ale przy tubie i wzmacniacz miał zakłócenia od alternatora, jak mu założyłem rdzeń na kable czincz to zakłócenia ustąpiły.

C-7
31-05-10, 22:45
Piszac rdzen masz namysli cos jak filtr przeciwzakloceniowy na kable RCA ? Tylko ja mam 3 sztuki.

ppm702
31-05-10, 23:20
rdzeń to sobie można wsadzić, ale na inny kabel ;)

Masz problem z pętlą masy. Zasil radio ze styków "+" i "-" wzmacniacza i problem ustąpi. Jeśli nie to problemem mogą być zimne luty w odtwarzaczu i/lub wzmacniaczu. Filtry RCA to pomyłka. Jedynie separator masy RCA coś może pomóc, ale różnica cena/efekt nie powala.

Davvid
31-05-10, 23:27
po czesci podzielam zdanie ppm702 ale z drugiej strony jezeli byla by to kwestia zle podpietej masy slyszal by to we wszystkich glosnikach czyz nie?moze sie myle ale przerabialem ten temat ze wzmacniaczem i w moim przypadku to bylo to.

ppm702
31-05-10, 23:31
dlatego piszę o zimnych lutach. Jeśli jest problem z lutem i pętlą masy to może się to uwidocznić na jednym kanale

C-7
01-06-10, 22:16
Panowie okazalo sie , ze jeden z kabli RCA skrecanych ,a konkretnie jeden z jego kanalow mial problem z masa tzn. podzas przykrecania odkrecania , przewod masowy musial sie odlutowac sie od wtyczki . Obecnie zostal przylutowany i wszystko jest dobrze.

Cysiek
01-06-10, 22:19
czyli jeśli u mnie świst narastający wraz z obrotami słychać (czasem niesłychać, a czasem nagle podczas jazdy się "uaktywnia") to pętla masy jest ?
Jedynym rozwiązaniem jest zasilenie radia ze styków wzmacniacza (czyli niejako akumulatora) ?

C-7
03-06-10, 00:10
czyli jeśli u mnie świst narastający wraz z obrotami słychać (czasem niesłychać, a czasem nagle podczas jazdy się "uaktywnia") to pętla masy jest ?
Jedynym rozwiązaniem jest zasilenie radia ze styków wzmacniacza (czyli niejako akumulatora) ?

W/G mnie nie .
Sprawdz sobie najpierw kable RCA , bierzesz drucik dotykasz do masy kabla i do obudowy radia jesli nie swiszczy to wiadomo ze to to. Druga ocja jest taka ze odpinasz cinche i jak ustalo to wiadomo ze cinch , albo zamieniasz miejscami. aaa to wszystko w przypadku gdy szumi w jednym glosniku lub z jednej strony a nie we wszystkich. Moze tez byc tak jak u mnie ze kabel sie rozlutowl z wtyczka lub gdzies jest zagiety rozerwany rozciagniety i raz laczy raz nie.