Zobacz pełną wersję : czy 1.3 po takich modyfikacjach zjada 1.5 ?
http://www.jdmkrakow.com/forum/viewtopic.php?t=68
fajny temacik i w związku z tym mam pytanko , czy rzeczywiscie silniki 1.5 w jajkach są bardziej awaryjne od 1.3 ? i drugie pytanko odnośnie zakupu civica -jaka powinna być w miare dobra kompresja w silniku 1.5 ?
czy rzeczywiscie silniki 1.5 w jajkach są bardziej awaryjne od 1.3 ?
nie sa bardziej awaryjne....
ps. 1.3 jest całkiem zwawe na swoje 75hp ale raczej nie ma duzych szans z 1.5(d15b2)
a juz na pewno z 1.5(d15b7)
nie pamietam jakie osiagi ma 1,5 (d15z1)-moze tam by było łatwiej...
ps. 1.3 jest całkiem zwawe na swoje 75hp ale raczej nie ma duzych szans z 1.5(d15b2)
raczej ma i to bardzo duze ;) swoim 1,3 objechalem chyba 3 rozne 1,5 jedno w 4gen i dwa w 5gen ;)
a juz na pewno z 1.5(d15b7)
niepamietam co to za oznaczenie silnika ( cupeta 105ps czy jakos tak? ) ale z takim szedlem rowno do polowy trojeczki ;)
miedzy d13b2 a d15b2 nie ma specjalnej różnicy. Jednak nic nie przemawia za kupnem 1.3. Poza tym to auto nigdy nie bedzie szybkie.
1.3 ?? Respect, Zastanawia mnie czy jest taki przepis na dłubnięcie D15B2 ... ??
Zastanawia mnie czy jest taki przepis na dłubnięcie D15B2
jest, na wszystko jest przepis
ale jak sie samemu nie umie to trzeba zapłacic :D
Właśnie że D13B2 ma szanse. Jeżeli tylko jest zdrowe. Bo jak wiadomo D15B2 ma o wiele dłuższą skrzynię, co jest podyktowane ekonomiką.
Bo jak wiadomo D15B2 ma o wiele dłuższą skrzynię, co jest podyktowane ekonomiką.
ze co? :D
nie pisz glupot nastepnym razem prosze Cie....
miedzy d13b2 a d15b2 nie ma specjalnej różnicy. Jednak nic nie przemawia za kupnem 1.3. Poza tym to auto nigdy nie bedzie szybkie.
dyskryminujesz d13 ? :(
wiadomo ze dla ciebie posiadacza b16 to moze niejest szybkie ale wolne te niejest :x i pare dwulitrowek osobowych wciaga :P
ziom, jest wolne, ale to zalezy od punktu widzenia ;)
poza tym po co kupowac 1.3 skoro 1.5 spali mniej, ma wieksza moc, ta sama cene no i ciut wiekszy moment.
ziom, jest wolne, ale to zalezy od punktu widzenia ;)
poza tym po co kupowac 1.3 skoro 1.5 spali mniej, ma wieksza moc, ta sama cene no i ciut wiekszy moment.
qrfa... nareszcie ktos dobrze to ujął...
zgadzam sie w pełni...
ps. są takie d13 które niezle sobie radza ale dobra d13 nie ma szans z dobra d15... a juz własnie w szczególnosci z d15b7. To ze czasem ktos "szedł równo" nie zmienia duzo i nie czyni wiosny...
[quote=Lcfr] a juz na pewno z 1.5(d15b7)
niepamietam co to za oznaczenie silnika ( cupeta 105ps czy jakos tak? ) ale z takim szedlem rowno do polowy trojeczki ;)
to zmierz sie z moja d15b7 i zobaczymy czy bedziesz szedł równo :twisted:
to zmierz sie z moja d15b7 i zobaczymy czy bedziesz szedł równo
zapraszamy w środe na spota :D
to zmierz sie z moja d15b7 i zobaczymy czy bedziesz szedł równo
zapraszamy w środe na spota :D
Ziom Ty tak nie cffaniakuj :D
bo tydzien temu rzuciłem Ci rekawice a Ty nic.... :roll: :D :mrgreen: :D :mrgreen:
To ze czasem ktos "szedł równo" nie zmienia duzo i nie czyni wiosny...
ja nienapisalem ze szedlem rowno tylko ze objechalem :twisted: i jest to na forum H3M opisane i przegrany sie pod tym podpisal :P
no to tyle :twisted:
ps. 1,3 pali duzo mniej niz 1,5 bynajmniej moje...
bo tydzien temu rzuciłem Ci rekawice a Ty nic....
wtedy bolała mnie głowa :D zapraszam jutro na kreske :P
To ze czasem ktos "szedł równo" nie zmienia duzo i nie czyni wiosny...
ja nienapisalem ze szedlem rowno tylko ze objechalem :twisted: i jest to na forum H3M opisane i przegrany sie pod tym podpisal :P
no to tyle :twisted:
ps. 1,3 pali duzo mniej niz 1,5 bynajmniej moje...
masz racje.... pali mniej i objeżdza 100konne civic
ogólnie jest the best...
bo tydzien temu rzuciłem Ci rekawice a Ty nic....
wtedy bolała mnie głowa :D zapraszam jutro na kreske :P
jutro to bedzie futro i chyba mnie glowa JUZ boli :D
Ja mam juz jakiś czas Honde z silnikiem 1,3 wcale sobie nieradzi źle, tylko trzeba ją ciągnąć na 4 biegu ile się da :D:D
Wiem, że mam ciut inny silnik (d14A3 po kosmetyce) niż w temacie, ale mam polewkę jak spokojnie objeżdżam Beemki 320, Vectry GTS, Passaty 1.8 itp. Także 1.4 jest spoko. :mrgreen:
Kto jeszcze chce napisać, kogo objeżdża swoim civicem? :?
troche bez sensu ta dyskusja ktore 1,5 jest szybsze.
wracajac do tematu, to po tych modach to jestem pewien ze d13-ka objedzie i b2 i b7. jednak wszystkich modow nikt w pl nie wykonal jeszcze... i dobrze bo spalanie jest juz niedopuszczalne przy tej konfiguracji. w koncu do 1,3 i nie powinno palic 11-15 l. w miescie.
i nie przesadzam bo ingerowanie w system ssania powoduje lawinowy wzrost spalania ze wzgledu na gaznik.
w swoim bylym eg3 mialem problemy juz po odblokowaniu i szybkim otwarciu drugiej przepustnicy.
minus i tak to spalanie szczegolnie zima.
co do awaryjnosci to ja uwazam ze d15 jest duzo bardziej awaryjna i do tego jest chyba najbardziej awaryjnym silnikiem w 5gen. wiecznie gasnace, nie palce i kopcace d15ki to czesty widok.
d13 jest przede wszystkim nie do zajechania ze wzgledu na mala moc i praktycznie ten sam blok...
jednak jak mialbym wybierac to kupilbym 1,5 mimo ze mam duzy sentyment do eg3 bo jest fajna baza jak ktos lubi sobie podlubac i praktycznie prawdopodobienstwo zepsucia czegos przy tym jest rozne zeru.
Wiem, że mam ciut inny silnik (d14A3 po kosmetyce) niż w temacie, ale mam polewkę jak spokojnie objeżdżam Beemki 320, Vectry GTS, Passaty 1.8 itp. Także 1.4 jest spoko. :mrgreen:
ale Twoje 1.4 to juz nie takie całkiemseryjne :roll:
troche tych koniów tam sie pojawło.... :)
dawać mi to d13 tutaj :573:
oj sie nerwowo zrobilo jakos.... mniejsza wiadomo ze d13 jest gorsze i ok....zawsze bedzie slabsze z wielu racji ale na krotki dystans niejest najgorsze ;) a pytanie bylo czy po tych modach d13 cos zdizala. Zdziala i tyle ;)
oj sie nerwowo zrobilo jakos.... mniejsza wiadomo ze d13 jest gorsze i ok....zawsze bedzie slabsze z wielu racji ale na krotki dystans niejest najgorsze ;) a pytanie bylo czy po tych modach d13 cos zdizala. Zdziala i tyle ;)
porownujesz D13 mocno zdlubane z seria D15... troche kiepskie to porownanie.
Wiadomo ze nawet slabszy silnik mocno dlubniety moze byc mocniejszy od tego piętro wyzej....
No i masz te 100kuca... super fajnie, ale momentu to tyle co kot napłakał... wystarczy zmienic skrzynie w D15B7 (250zł) i Cie zje bez dwoch zdan.... tyle.
Bo jak wiadomo D15B2 ma o wiele dłuższą skrzynię, co jest podyktowane ekonomiką.
Dobra może nie mam racji. Ale wyczytałem na forum, że jednym z pierwszych polecanych modów do D15 jest wymiana skrzyni na tą od D13B2. Popraw mnie jeśli jestem w błędzie. W końcu człowiek uczy się całe życie :D
Ale wyczytałem na forum, że jednym z pierwszych polecanych modów do D15 jest wymiana skrzyni na tą od D13B2. Popraw mnie jeśli jestem w błędzie. W końcu człowiek uczy się całe życie :D
d15 jest wiele...(albo własciwie jedno :P )
skrzynia od d13b2 jest dobra
od d15b2 tez jest ok
od d15b7 juz nie...
zreszta co tu tłumaczyc-wystarczy zerknac tu-koledzi sie napracowali:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=7783
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?p=116421#116421
Dobra może nie mam racji. Ale wyczytałem na forum, że jednym z pierwszych polecanych modów do D15 jest wymiana skrzyni na tą od D13B2. Popraw mnie jeśli jestem w błędzie. W końcu człowiek uczy się całe życie :D
D15 ma nie jedno oblicze :) Patrz post lcfr`a wyzej...
ojojoj narobiło sie jedyną rzecza jaka nam została to sprawdzic pana autko z d13 z czyjąś d15 i wsio :D
[ Dodano: Czw 05 Paź, 2006 ]
dziekuje pozdrawiam zycze miłych snuf ;)
Ale wyczytałem na forum, że jednym z pierwszych polecanych modów do D15 jest wymiana skrzyni na tą od D13B2. Popraw mnie jeśli jestem w błędzie. W końcu człowiek uczy się całe życie :D
d15 jest wiele...(albo własciwie jedno :P )
skrzynia od d13b2 jest dobra
od d15b2 tez jest ok
od d15b7 juz nie...
zreszta co tu tłumaczyc-wystarczy zerknac tu-koledzi sie napracowali:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=7783
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?p=116421#116421
A co ja mam powiedzieć o mojej skrzni od b8 ? :(
ja swoim d13 scigałem sie z mazda 323 i dostał w dupe! silnik nie wiem jaki mieli bo spowokowali mnie na drodze i ich odstawiłem, co do silnika 1,3 to po miescie jest całkiem znosne lecz poza miastem to strach wyprzedzac! jak bym kupował jeszcze raz to napewno bym nie kupił juz 1,3 lecz to moje pierwsze auto to na jakis czas mi wystarczy zeby nabrac doswiadczenia
a dlaczego strach wyprzedzac????
z tym wyprzedzaniem na trasie nie jest tak zle :)
troszke mieszania lewarkiem i calkiem znosnie sobie radzi...
a dlaczego strach wyprzedzac????
bo troche wolno sie rozpedza!
Witam Tez mam D13B2 I nienarzekam wogóle fakt na trosie przy 4 osobach i troche bagazu brakuje jej torszke mocy i momentu obrotowego ale wystarczy troszke pomieszac w lewarkeim i juz sie zbiera:) Co do wyższosci nad D15 to róznie jest Cielem sie niedawno z kolesiem co mial D15 i na poczatku szlismy równo ale potem zaczał odstawac w tyle.Tylko niewiem w jakim stanie miał silnik bo troche Mu kopcił wiec raczej nie za dobrym. Mysle ze z dobrym D15 niemiał bym szans. Pozdro zniomy NArka
troszke mieszania lewarkiem
wystarczy troszke pomieszac w lewarkeim
ze tak sie zapytam.. co wy tam mieszacie?
Moze redukują przy 150km/h do dwójki i ruuura ! :D ;)
Moze redukują przy 150km/h do dwójki i ruuura ! :D ;)
a dokladnie... :) autem kolesia nie wyprzedze ale czesci skladowe mojego silnika poleca daleko przed niego...
a tak powaznie... 1.3 to zadna rakieta ale jak sie wie jak wykorzystac te marne 75HP, kiedy zredukowac i do ktorego momentu mozna to ciagnac to mozna sobie od biedy jakos dawac rade na drodze... :)
marcin EZG
13-10-06, 16:10
cos wam powiem chlopaki:)
tez mam D13B2 silnik jest na tyle zwawy ze dobrze sobie radzi w miescie,umiarkowanie jara paliwo (normalna jaZda-ponizej 8 na miescie) bezawaryjny( moj ma 200 tys najechane i jest suchy jak siano na łące latem ) ALE... ale nir robmy z tego jakiegos *******alacza co robi D15 itp itd nawet jak sobie odblokujesz druga przepustnice to i tak niewiele to zmienia
Aczkolwiek wole sie wozić wypasionym jak spod igły 1.3 niz padnietym i gołym 1.5 :)
nikt nie robiz 1.3 *******alacza... ale nie jest tak tragicznie jak niektorzy mysla :)
pewnie ze wolalbym miec wieksza stadnine pod maska, ale nie narzekam... marna bo marna ale zawsze to Honda...
ale Twoje 1.4 to juz nie takie całkiemseryjne :roll:
troche tych koniów tam sie pojawło.... :)
ano.. :wink:
Tony Jajko
16-10-06, 15:51
Ależ Panowie 1.3 a 1.5 to przecież już inne silniki. Ja mam hanie 1.3 i auta z podobną mocą objeżdżam spokojnie. Pozdro :D
Co wy macie z tym 'objezdzaniem'? Rozumiem na ustawionym 400m, itp. Ale na miescie powiedzenie ze 'objechalem swoim 1,3 to i tamto' jest zabawne. Sam niejednokrotnie wypuszczam sapiacych wyrostkow, podciagne na biegu 1, drugi do 50-60 kph i odpuszczam smiejac sie jak delikwent jara sie ze juz mnie dochodzi i wyprzedza. Kto gwarantuje, ze:
1. Drugi kierowca potrafi jezdzic
2. Kierowca nie odpuszcza w pewnym momencie zeby nie przegiac z predkoscia
3. Ktos stara sie tak naprawde scigac
Nie wspomne o tym co sie stanie jak zajeci perfekcyjnym przerzucaniem biegow w ferworze walki i adrenaliny nie zauwazycie wchodzacego/ wbiegajacego na jezdnie malolata spieszacego na autobus? Moze wypowiadam sie jak sztywny emeryt bez fantazji, ale pomyslcie.
A co do tematu. 1.3 jest slabszy. Jak go dlubnac moze byc szybszy. Tylko po co? Nie lepiej dlubnac 1.5? Cena zakupu civow z tym silnikiem jest zblizona. A na trase to i 1.5 moim zdaniem to malo. Redukowanie i przyciskanie do 5kRPM powoduje halas na dluzsza mete powodujacy bol glowy. Wiem co mowie, wyrabiam civem 40-50 tkm rocznie, glownie po trasach. Przydatne sa Nm i to w duzej ilosci.
temat był juz na poczatku niezbyt sensowny...
chyba trzeba by zamknąc...
ja maluchem objechalem porszaka, ciekawe czy mial zajechany silnik, czy mój byl taki *****isty :/