Zobacz pełną wersję : Problem z wycieraczkami Przednimi
Mam dość dziwny problem z przednimi wycieraczkami
Kiedy ruszę wajchą od wycieraczek w dol, wycieraczki idą tylko w sytuacji gdy szyba jest naprawdę mokra inaczej albo przechodzą parę cm i się zatrzymują albo w ogóle się nie ruszają
gdy używam spryskiwaczy wycieraczki nie załączają się automatycznie
gdy przełączę je natomiast w stały tryb pracy działają bez większych problemów choć na suchej szybie potrafią czasami zwalniać.
Mam dość dziwny problem z przednimi wycieraczkami
Kiedy ruszę wajchą od wycieraczek w dol, wycieraczki idą tylko w sytuacji gdy szyba jest naprawdę mokra inaczej albo przechodzą parę cm i się zatrzymują albo w ogóle się nie ruszają
Spróbuj poruszyć wajchą w dół i przytrzymać. Powinny się załączyć i pracować tak długo aż jej nie puścisz.
gdy używam spryskiwaczy wycieraczki nie załączają się automatycznie
To rzecz normalna i każda (prawie) 5D tak ma.
gdy przełączę je natomiast w stały tryb pracy działają bez większych problemów choć na suchej szybie potrafią czasami zwalniać.
Używasz wycieraczek na suchej szybie? ... wiesz do czego służą wycieraczki wogóle :D:D ?
A poważnie, to normalne że zwalniają skoro trzesz po suchym, jest tarcie silniczek ma wiekszą robotę do zrobienia :)
1 - na suchej szybie nie wlacza sie wycieraczck, chyba ze chcesz miec szybe do wymiany.
2 - moze trzeba przesmarowac uklad ciegien
3- moze silniczek sie zaciera
4 - czasem sie psuje czesc odpowiadajaca ze poprawna prace wycieraczek ( nie wiem jak w hondach ale w starych autach dzialal ten uklad na zasadzie Bimetalu... dostawal prad, nagrzewal sie i po okreslonym czasie wlaczaly sie wycieraczki )
w ej9 nie ma opcji ciagniecia do siebie lagki i ..... Spryskiwacz, potem przeciera... Sprysk i wycieranie jest osobno....
Jesli sobie wlaczysz wycieraczki i potem sikasz to ok.
Jakto sie wycieraczki nie wlaczaja same jak sie tylko spryskuje? Mi sie wlaczaja...
Jakto sie wycieraczki nie wlaczaja same jak sie tylko spryskuje? Mi sie wlaczaja...
A mnie nie...I chyba wielu z nas się nie załączają? Wypowiedzcie się, proszę:)
brak.loginu87
29-05-10, 18:50
Zapewne jak włączysz z tyłu tycieraczkę to pracuje z przerwami.
Moja pracuje ciągle i wycieraczki z przodu do spryskaniu automatycznie nie włączają się.
w ej9 nie ma opcji ciagniecia do siebie lagki i ..... Spryskiwacz, potem przeciera... Sprysk i wycieranie jest osobno....
Jesli sobie wlaczysz wycieraczki i potem sikasz to ok.
Nie za bardzo rozumiem. U mnie jak ciągniesz lagę do siebie to się szyba spryskuje i potem trzeba lage "kliknąć" w dół i jadą wycieraczki.
U mnie też się nie włączają przy zapodawaniu płynu, w ogóle to się zdziwiłem że tak może być, może to w autach nie z polskiego rynku?
Jeszcze jedna może być przyczyna takiego stanu rzeczy - pająk przy kierownicy. Ostatnio rozbierałem w Fieście przy podobnych objawach, wystarczyło przetrzeć styki i jak nówka.
A poza tym u mnie też automatycznie po spryskaniu nie działają wycieraczki, to się da przeżyć, bardziej by się przydała praca tylnej wycieraczki z pewnym interwałem, a nie ciągła.
u mnie tez tak kilka dni temu bylo. raz na jakis czas lapaly i jak juz dzialaly, to tak bardzo powoli. wlaczylem je na najszybszy bieg (chodzily powoli), psikalem szybe plynem i po chwili zaczely juz szybko dzialac, jak rowniez pociagniecie wajchy w dol je wlaczalo.
wychodzi ze jakos sie "zastaly". od tamtego "zabiegu" dzialaja normalnie
pozdrawiam
U mnie jest tak:
1 - manetka w pozycji zero.... Ciagne do siebie wlacza sie deszcz i nic wiecej sie nie dzieje.
2 - pociagam klamke w dol wlaczaja sie wycieraczki na jedno przejscie. Lub trzymam caly czas az zetre calkiem piora wycieraczek :D
3 - pozycja zero - przekrecam do przodu jeden raz, mam czasowe ( moge pociagnac wajche wtedy do siebie i pryska jednoczesnie wycierajac )
4 - przekrecam 2 raz do przodu mam bieg wolnych wycieraczek ( moge pociagnac wajche wtedy do siebie i pryska jednoczesnie wycierajac )
5 - Przekrecam 3 raz w przod mam super zapieprzajace wycieraczki ( moge pociagnac wajche wtedy do siebie i pryska jednoczesnie wycierajac )
Nie wiem jak jest z tylnia bo jej nie uzywam ( denerwuje mnie brudna dupa i wytarte oko na srodku z zaciekami :D
Moze zalezy od wersji samochodu co jak działa.
Na to by wyglądało że zależy to od wersji, bo ja jak dam wajchę do siebie na psikanie przedniej szyby to wycieraczki same się załączą, mało tego z tylną szybą mam tak samo, a tylną jak załączę na stałe to pierwsze chyba 3 przebiegi jeden za drugim później już czasowo tylko.
demonobiker
30-05-10, 22:49
ja niestety nie mam czasowego na tylnej wycieraczce a zalezalo by mi na tym:( a jesli chodiz o przod to wole jak moge spsikac szybe i odpalac sam wycieraczke w ten sposob w zimowy porane odpala auto zajumuje sie omiataniem a spryski mglowe puszcza ze 3 , 4 razy na szybke przednio i nie musze ani jej skrobac ani odmrazacza uzywac
Jakto nie ma czasowki z tylu??
Faktycznie dzialanie wycieraczek musialo byc zalezne od wersji. W kastratach 1.4 nawet to ucieli! :mad:
demonobiker
31-05-10, 12:41
niestety jak włączysz tylna wycieraczkę to *******ziala cały czas nie da się czasówki ustawić wie ktoś jak to zmienć można?
Czasowke z tylu to ja juz mialem kiedys w IV GENIE :D
Dwie strony gadania o niczym. Po prostu jest to zalezne od wersji wyposazenia. Bylo juz o tym. w kazdym razie tutaj powstala instrukcja obslugi wycieraczek
nie było mnie 2 dni a temat widzę sie rozbujał konkretnie ;)
dzis padalo i to konkretnie wiec moglem to sobie posprawdzać dokładnie.
w tylnej wycieraczce mam 4 szybkie a później w odstępach kilku sekundowych.
Jeśli chodzi o problemy z przednią to w tej chwili wajcha w dół już w ogóle nie działa ;p jakby coś tam próbowała ale nie idzie, próbowałem też przytrzymać ja w tej pozycji ale kompletnie nic to nie daje pióra drgają w miejscu.
w trybie automatycznym działają bez zarzutu.
O wycieranie podczas spryskiwania pytałem z ciekawości bo w poprzednim aucie wycieraczki załączały się 3 krotnie co było strasznie denerwujące jak ten 3 zawsze jechał na sucho i zostawiał smugi ;p
Jak znajdę chwilę to jutro może wpadnę do znajomego elektryka zobaczymy co on na to powie.
U mnie jak pociągnę wajchę do siebie to pryska płynem, jednocześnie załączają się wycieraczki i poruszają się trzykrotnie.