PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z wycieraczkami Przednimi

PKDragon
29-05-10, 09:37
Mam dość dziwny problem z przednimi wycieraczkami

Kiedy ruszę wajchą od wycieraczek w dol, wycieraczki idą tylko w sytuacji gdy szyba jest naprawdę mokra inaczej albo przechodzą parę cm i się zatrzymują albo w ogóle się nie ruszają

gdy używam spryskiwaczy wycieraczki nie załączają się automatycznie

gdy przełączę je natomiast w stały tryb pracy działają bez większych problemów choć na suchej szybie potrafią czasami zwalniać.

MikeFoto
29-05-10, 10:39
Mam dość dziwny problem z przednimi wycieraczkami

Kiedy ruszę wajchą od wycieraczek w dol, wycieraczki idą tylko w sytuacji gdy szyba jest naprawdę mokra inaczej albo przechodzą parę cm i się zatrzymują albo w ogóle się nie ruszają

Spróbuj poruszyć wajchą w dół i przytrzymać. Powinny się załączyć i pracować tak długo aż jej nie puścisz.

gdy używam spryskiwaczy wycieraczki nie załączają się automatycznie

To rzecz normalna i każda (prawie) 5D tak ma.

gdy przełączę je natomiast w stały tryb pracy działają bez większych problemów choć na suchej szybie potrafią czasami zwalniać.

Używasz wycieraczek na suchej szybie? ... wiesz do czego służą wycieraczki wogóle :D:D ?
A poważnie, to normalne że zwalniają skoro trzesz po suchym, jest tarcie silniczek ma wiekszą robotę do zrobienia :)

hellrider
29-05-10, 10:42
1 - na suchej szybie nie wlacza sie wycieraczck, chyba ze chcesz miec szybe do wymiany.
2 - moze trzeba przesmarowac uklad ciegien
3- moze silniczek sie zaciera
4 - czasem sie psuje czesc odpowiadajaca ze poprawna prace wycieraczek ( nie wiem jak w hondach ale w starych autach dzialal ten uklad na zasadzie Bimetalu... dostawal prad, nagrzewal sie i po okreslonym czasie wlaczaly sie wycieraczki )

w ej9 nie ma opcji ciagniecia do siebie lagki i ..... Spryskiwacz, potem przeciera... Sprysk i wycieranie jest osobno....

Jesli sobie wlaczysz wycieraczki i potem sikasz to ok.

reXio
29-05-10, 12:56
Jakto sie wycieraczki nie wlaczaja same jak sie tylko spryskuje? Mi sie wlaczaja...

Marecki
29-05-10, 18:35
Jakto sie wycieraczki nie wlaczaja same jak sie tylko spryskuje? Mi sie wlaczaja...

A mnie nie...I chyba wielu z nas się nie załączają? Wypowiedzcie się, proszę:)

brak.loginu87
29-05-10, 18:50
Zapewne jak włączysz z tyłu tycieraczkę to pracuje z przerwami.

Moja pracuje ciągle i wycieraczki z przodu do spryskaniu automatycznie nie włączają się.

w ej9 nie ma opcji ciagniecia do siebie lagki i ..... Spryskiwacz, potem przeciera... Sprysk i wycieranie jest osobno....

Jesli sobie wlaczysz wycieraczki i potem sikasz to ok.

Nie za bardzo rozumiem. U mnie jak ciągniesz lagę do siebie to się szyba spryskuje i potem trzeba lage "kliknąć" w dół i jadą wycieraczki.

pm487
29-05-10, 21:26
U mnie też się nie włączają przy zapodawaniu płynu, w ogóle to się zdziwiłem że tak może być, może to w autach nie z polskiego rynku?

Shelter
29-05-10, 21:33
Jeszcze jedna może być przyczyna takiego stanu rzeczy - pająk przy kierownicy. Ostatnio rozbierałem w Fieście przy podobnych objawach, wystarczyło przetrzeć styki i jak nówka.

A poza tym u mnie też automatycznie po spryskaniu nie działają wycieraczki, to się da przeżyć, bardziej by się przydała praca tylnej wycieraczki z pewnym interwałem, a nie ciągła.

NUPEL
30-05-10, 00:46
u mnie tez tak kilka dni temu bylo. raz na jakis czas lapaly i jak juz dzialaly, to tak bardzo powoli. wlaczylem je na najszybszy bieg (chodzily powoli), psikalem szybe plynem i po chwili zaczely juz szybko dzialac, jak rowniez pociagniecie wajchy w dol je wlaczalo.
wychodzi ze jakos sie "zastaly". od tamtego "zabiegu" dzialaja normalnie
pozdrawiam

hellrider
30-05-10, 02:15
U mnie jest tak:

1 - manetka w pozycji zero.... Ciagne do siebie wlacza sie deszcz i nic wiecej sie nie dzieje.

2 - pociagam klamke w dol wlaczaja sie wycieraczki na jedno przejscie. Lub trzymam caly czas az zetre calkiem piora wycieraczek :D

3 - pozycja zero - przekrecam do przodu jeden raz, mam czasowe ( moge pociagnac wajche wtedy do siebie i pryska jednoczesnie wycierajac )

4 - przekrecam 2 raz do przodu mam bieg wolnych wycieraczek ( moge pociagnac wajche wtedy do siebie i pryska jednoczesnie wycierajac )

5 - Przekrecam 3 raz w przod mam super zapieprzajace wycieraczki ( moge pociagnac wajche wtedy do siebie i pryska jednoczesnie wycierajac )

Nie wiem jak jest z tylnia bo jej nie uzywam ( denerwuje mnie brudna dupa i wytarte oko na srodku z zaciekami :D

Moze zalezy od wersji samochodu co jak działa.

szastal
30-05-10, 13:57
Na to by wyglądało że zależy to od wersji, bo ja jak dam wajchę do siebie na psikanie przedniej szyby to wycieraczki same się załączą, mało tego z tylną szybą mam tak samo, a tylną jak załączę na stałe to pierwsze chyba 3 przebiegi jeden za drugim później już czasowo tylko.

demonobiker
30-05-10, 22:49
ja niestety nie mam czasowego na tylnej wycieraczce a zalezalo by mi na tym:( a jesli chodiz o przod to wole jak moge spsikac szybe i odpalac sam wycieraczke w ten sposob w zimowy porane odpala auto zajumuje sie omiataniem a spryski mglowe puszcza ze 3 , 4 razy na szybke przednio i nie musze ani jej skrobac ani odmrazacza uzywac

reXio
31-05-10, 10:33
Jakto nie ma czasowki z tylu??

Faktycznie dzialanie wycieraczek musialo byc zalezne od wersji. W kastratach 1.4 nawet to ucieli! :mad:

demonobiker
31-05-10, 12:41
niestety jak włączysz tylna wycieraczkę to *******ziala cały czas nie da się czasówki ustawić wie ktoś jak to zmienć można?

reXio
31-05-10, 13:05
Czasowke z tylu to ja juz mialem kiedys w IV GENIE :D

straznik
31-05-10, 14:11
Dwie strony gadania o niczym. Po prostu jest to zalezne od wersji wyposazenia. Bylo juz o tym. w kazdym razie tutaj powstala instrukcja obslugi wycieraczek

PKDragon
31-05-10, 15:06
nie było mnie 2 dni a temat widzę sie rozbujał konkretnie ;)

dzis padalo i to konkretnie wiec moglem to sobie posprawdzać dokładnie.

w tylnej wycieraczce mam 4 szybkie a później w odstępach kilku sekundowych.
Jeśli chodzi o problemy z przednią to w tej chwili wajcha w dół już w ogóle nie działa ;p jakby coś tam próbowała ale nie idzie, próbowałem też przytrzymać ja w tej pozycji ale kompletnie nic to nie daje pióra drgają w miejscu.

w trybie automatycznym działają bez zarzutu.

O wycieranie podczas spryskiwania pytałem z ciekawości bo w poprzednim aucie wycieraczki załączały się 3 krotnie co było strasznie denerwujące jak ten 3 zawsze jechał na sucho i zostawiał smugi ;p

Jak znajdę chwilę to jutro może wpadnę do znajomego elektryka zobaczymy co on na to powie.

boro
03-06-10, 12:33
U mnie jak pociągnę wajchę do siebie to pryska płynem, jednocześnie załączają się wycieraczki i poruszają się trzykrotnie.