PDA

Zobacz pełną wersję : "miekki" pedał hamulca

lar
29-05-10, 07:52
witam. w ostatnich dniach pedał hamulca jakoś tak miękko sie naciska tzn powinno być tak ze hamulec jest na dotyk, przykładam lekko nogę i od razu czuć ze jest wspomagania hamulca i nie musze przykładac siły do wciskania. Dodam ze tarcze i klicki zmieniane 4tys temu ( brembo, breck) płyn hamulcowy równiez wymianiany (motul 5.1), kontrolka ABS gaśnie tak jak powinna. Jeżeli chodzi o pompke hamulca to raczej działa dobrze bo przy wyłączonym silniku gdy podpompuje to pedał trzyma sie u samej góry i nie opada. Czym moze być spowodowany taki miękko wciskający sie pedał?

xstanx
29-05-10, 08:30
a jak lapie ci hamulec normalnie czy dopiero przy samym koncu,jesli miekko chodzi i lapie ci przy koncu sprawdz poziom plynu hamulcowego ,czy nie za niski poziom....moze sie zapowietrzyl

reXio
29-05-10, 12:58
Moim zdaniem zapowietrzony uklad.

teg
29-05-10, 14:58
Kolega ma taki problem w Swifcie i nikt nie potrafi znaleźć rozwiązania:/ Powymieniał wszystkie gumowe wężyki hamulcowe, ale przejrzę mu jeszcze metalowe. Możliwe, że taki objaw będzie dawać pompa hamulcowa? Jak to sprawdzić?

lar
29-05-10, 18:11
czy nie za niski poziom....moze sie zapowietrzyl
płynu na max, wymieniałem go jakiś miesiąc temu. Mozliwie ze źle mi go odpowietrzyli nasi mechanicy... no nic sprawdzę to w pierwszej kolejności, ale trza bedzie znowu na warsztat jechać:mad:

wunat
29-05-10, 18:20
a nasze angielki lykaja 5.1?

lar
29-05-10, 18:22
a nasze angielki lykaja 5.1?
yyy, a nie?:confused: Z tego co mi wiadomo to dot 5.1 to to samo co dot 4 tyle ze z wyższą temp wrzenia

wunat
29-05-10, 18:26
tak pytam tylko, bo baze maja niby taka sama, ale ja jezdze na dot4

teg
30-05-10, 01:11
Czytałem że nie do końca - DOT 5.1 jest troszkę bardziej agresywny i trochę przyspiesza korozję i zapiekanie. Jeśli ktoś np. szlifował tłoczek, to bym raczej nie polecił, tak na wszelki wypadek. Jeśli ktoś ma seryjne hamulce i nie jeździ bardzo ostro, to DOT4 całkiem wystarczy, przy czym warto poszukać który DOT4 ma jaką temp. max, bo jednak nie są takie same. Wolałbym porządny DOT4, niż DOT 5.1.

Zastanawiam się: czy takie objawy może dawać np. pompa hamulcowa, która nie trzyma ciśnienia?