Zobacz pełną wersję : dziwna sprawa z ogrzewaniem
Witam jak teraz się zaczęło robić zimno to zauważyłem , że jak silnik jest zimny i podnosi się wskazówka to jak przekręcę pokrętłem od ogrzewania na max to wskazówka się wolniej podnosi a nawet czasem opada ale jak już silnik przejedzie ok. 8 kilometrów to zaczyna się dalej podnosić normalnie . Podnosi się normalnie też jak wyłączę ogrzewanie . Czy to jest normalne?
raczej tak, bo cieplo jest pobierane do ogrzewania powietrza do nawiewow i silnik wolniej sie rozgrzewa :D
normalka przy włączonym ogrzewaniu zimne powietrze przechodzi przez nagrzewnicę powodując "schładzanie" obiegu i wten sposób silnik dłużej się nagrzewa
Jak wyzej.
Radze rano zamknac obieg nagrzewnicy do czasu az sie silnik zagrzeje. Mniej Ci spali, a i wcyesniej bedyiesy mial cieplo w samochodzie.
ok tak myslałem że to nagrzewnica zabiera tyle ciepła slyszałem nawet że jak padnie chłodnica to na nagrzewnicy przy spokonej jaździe da się do domu dojechać
ok tak myslałem że to nagrzewnica zabiera tyle ciepła slyszałem nawet że jak padnie chłodnica to na nagrzewnicy przy spokonej jaździe da się do domu dojechać
Jak Ci chłodnica padnie to wyleci ci płyn i nagrzewnica nie pomoże bo nie będzie płynu chłodniczego chyba że zatkają się kanały w chłodnicy to wtedy ewentualnie malym obiegiem i to chyba tylko zimą - zgaduję bo nigdy czegoś takiego nie robiłem
Kiedyś w samochodzie marki F... miałem uszkodzony obwód wentylatora na chłodnicy. Nawet w lato (jakieś 35C w cieniu) nie przegrzewałem silnika właśnie puszczając gorące powietrze do wnętrza. Ale jazda nie była przyjemna ;)
Więc jeśli autko się grzeje to najlepiej odciążyć układ chłodzenia właśnie przez nagrzewnicę (celem dojechania do domu/warsztatu).