Zobacz pełną wersję : Trzeci stop w spoilerze - wymiana zarowek
Witam.
Jak wymienic zarowki w trzecim stopie w spoilerze?
Ile tam jest zarowek i jakiego typu?
Son - Goku
29-05-10, 14:08
uhm.
W spojlerze są diody.
Odkręcić je można od spodu.
kurcze, próbowałem, ale śruby się zapiekły i nie mogę żadnej z nich odkrecić :/
zalałem to WD40 na kilka godzin, ale nie pomogło...
co można z tym teraz zrobić?
Son - Goku
29-05-10, 18:17
Wywiercić śrubę.
a zakładając, że uda mi się jakoś wywiercić te śruby to:
1. jak później przymocować to czerwone szkło?
2. jakie diody tam trzeba kupić? trudno to samemu będzie wymienić?
Son - Goku
01-06-10, 18:22
1. Nagwintować z ciut większą śrubą, czy tam taśmą 2 stroną. . . jak chcesz. . .
2. Są to zwykłe diody 5mm. Jak masz chodź ciut do czynienia z lutownicą to pójdzie.
Ale. . Jesteś pewny że one się przepaliły??
Sądzę,że to poszło co innego. Przewód,bezpiecznik. . .
Z lutowaniem to problemów nie będzie :)
Z tyłu świecą mi tylko dwa stopy, a ten w spojlerze nie świeci. Od tego w spojlerze jest jakiś osobny bezpiecznik do sprawdzenia?
Son - Goku
01-06-10, 19:03
Czy osobny, nie wiem. Byś musiał spr w listę bezpieczników.
Ewentualnie po odkręceniu stopu, spr miernikiem podczas hamowania czy napięcie dochodzi do niego.
To będziesz wiedział już jaki problem stoi.
Diody nie siadaja ot tak. Sadze, ze jezeli nie swieca wszystkie to wina bedzie lezec po stronie kabla, moze bezpiecznika. Chyba ze dostala sie woda i poszly jakies uklady na plytce z diodami. Ale faktycznie - jesli masz problem z bezinwazyjnym rozkreceniem lampy to najpierw upewnij sie ze przed lampa wszystko jest ok.
Dobrze mówicie koledzy - najpierw sprawdzę lampę :)
Ech i do tego jeszcze muszę wymontować ten zegarek w środku i żarówkę wymienić :/ aż mi się odechciewa trochę
Kiedys wymienialem zarowke w zegarku bez zdejmowania konsoli. Chyba wyciagalem radio tylko.
Kiedys wymienialem zarowke w zegarku bez zdejmowania konsoli. Chyba wyciagalem radio tylko.
probowałem i za nic ta żaróweczka nie chce dać się wyciągnąć :/ kręce w lewo, prawo i nic... więc jakoś sprobuję wymontować zegarek, podobno można go wysunąć jakoś bez odkręcania trzymających go śrub...
Son - Goku
01-06-10, 20:33
zdejmujesz radio, jak i tą osłonkę aluminiową która trzyma te radio.
Podważasz biały element,który jest łączony z zegarkiem i wyjmujesz żarówe
Edit:
Zresztą tu pisze. . .
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=8565&page=2
z zegarkiem poszło bez problemu :)
wystarczy nacisnąć na takie dwa białe zatrzaski i ta biała tylna część zegarka oddziela się od reszty i zegarek mamy w ręce :D
a ze stopem nic nie zdziałałem, tylko jedną śrubę udało się odkręcić, więc czeka mnie obcinanie tych śrub :/
a któryś z kolegów już wymieniał może diody w tym stopie? bo w manualu to wygląda jakby ta cała listwa LED była integralną częścią bez możliwości wymiany, a w ASO to pewnie drogie jest... można same diodki wymienić?
BealteMazi
02-06-10, 23:06
u kumpla też by przypadek taki ze nie działał stop w spoilerze ale to dopeiro po tym jak mechanik zrobił zwarcie i nie dzialaly swiatła stopu wcale pozniej po wymianie bezpiecznika w lampach swieciły w spoilerze nie wiec padł układ chyba bo kable sprawdzałem i nic całe a bezpiecznik jest jeden
ale tam jest wogóle jakiś układ? bo ja kiedyś miałem inny stop na LEDach i one po prostu były podłączone pod +12 - bez zadnych układów...
Son - Goku
02-06-10, 23:25
układ nie układ.
Są wlutowane w listwę po psrostu.
Jak rzeczywiście one sie popaliły, to lutownica i zwykłe ledy 5 mm i juz. . .
http://www.allegro.pl/item1026811410_diody_led_5mm_10_000_mcd_czerwone_0 _60_zl_szt.html
a to jeszcze muszę rezystor kupić do tych diód? bo w opisie aukcji jest, że na 12V musi być rezystor
Son - Goku
03-06-10, 15:08
tam już sąw module rezystory, tylko diody powylutuj.
Sprawa ze stopem załatwiona - okazało się, że kabel był urwany w miejscu gdzie wchodzi do klapy przez uszczelkę. Do wymotowania STOPu (co się później okazało zbyteczne) musiałem rozwiercić jedną śrubę, pozostałe trzy jakoś w końcu dały się odkręcić... Z tego co widziałem to ta listwa LED jest nierozbieralna, więc dobrze, że żadna dioda nie była spalona.