Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Trzeci stop w spoilerze - wymiana zarowek

superman2
28-05-10, 00:28
Witam.
Jak wymienic zarowki w trzecim stopie w spoilerze?
Ile tam jest zarowek i jakiego typu?

Son - Goku
29-05-10, 14:08
uhm.

W spojlerze są diody.

Odkręcić je można od spodu.

superman2
29-05-10, 18:11
kurcze, próbowałem, ale śruby się zapiekły i nie mogę żadnej z nich odkrecić :/
zalałem to WD40 na kilka godzin, ale nie pomogło...
co można z tym teraz zrobić?

Son - Goku
29-05-10, 18:17
Wywiercić śrubę.

superman2
01-06-10, 13:13
a zakładając, że uda mi się jakoś wywiercić te śruby to:
1. jak później przymocować to czerwone szkło?
2. jakie diody tam trzeba kupić? trudno to samemu będzie wymienić?

Son - Goku
01-06-10, 18:22
1. Nagwintować z ciut większą śrubą, czy tam taśmą 2 stroną. . . jak chcesz. . .

2. Są to zwykłe diody 5mm. Jak masz chodź ciut do czynienia z lutownicą to pójdzie.

Ale. . Jesteś pewny że one się przepaliły??

Sądzę,że to poszło co innego. Przewód,bezpiecznik. . .

superman2
01-06-10, 18:33
Z lutowaniem to problemów nie będzie :)
Z tyłu świecą mi tylko dwa stopy, a ten w spojlerze nie świeci. Od tego w spojlerze jest jakiś osobny bezpiecznik do sprawdzenia?

Son - Goku
01-06-10, 19:03
Czy osobny, nie wiem. Byś musiał spr w listę bezpieczników.

Ewentualnie po odkręceniu stopu, spr miernikiem podczas hamowania czy napięcie dochodzi do niego.

To będziesz wiedział już jaki problem stoi.

reXio
01-06-10, 19:25
Diody nie siadaja ot tak. Sadze, ze jezeli nie swieca wszystkie to wina bedzie lezec po stronie kabla, moze bezpiecznika. Chyba ze dostala sie woda i poszly jakies uklady na plytce z diodami. Ale faktycznie - jesli masz problem z bezinwazyjnym rozkreceniem lampy to najpierw upewnij sie ze przed lampa wszystko jest ok.

superman2
01-06-10, 19:30
Dobrze mówicie koledzy - najpierw sprawdzę lampę :)
Ech i do tego jeszcze muszę wymontować ten zegarek w środku i żarówkę wymienić :/ aż mi się odechciewa trochę

reXio
01-06-10, 19:34
Kiedys wymienialem zarowke w zegarku bez zdejmowania konsoli. Chyba wyciagalem radio tylko.

superman2
01-06-10, 19:44
Kiedys wymienialem zarowke w zegarku bez zdejmowania konsoli. Chyba wyciagalem radio tylko.

probowałem i za nic ta żaróweczka nie chce dać się wyciągnąć :/ kręce w lewo, prawo i nic... więc jakoś sprobuję wymontować zegarek, podobno można go wysunąć jakoś bez odkręcania trzymających go śrub...

Son - Goku
01-06-10, 20:33
zdejmujesz radio, jak i tą osłonkę aluminiową która trzyma te radio.

Podważasz biały element,który jest łączony z zegarkiem i wyjmujesz żarówe

Edit:

Zresztą tu pisze. . .

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=8565&page=2

superman2
02-06-10, 22:24
z zegarkiem poszło bez problemu :)
wystarczy nacisnąć na takie dwa białe zatrzaski i ta biała tylna część zegarka oddziela się od reszty i zegarek mamy w ręce :D
a ze stopem nic nie zdziałałem, tylko jedną śrubę udało się odkręcić, więc czeka mnie obcinanie tych śrub :/

a któryś z kolegów już wymieniał może diody w tym stopie? bo w manualu to wygląda jakby ta cała listwa LED była integralną częścią bez możliwości wymiany, a w ASO to pewnie drogie jest... można same diodki wymienić?

BealteMazi
02-06-10, 23:06
u kumpla też by przypadek taki ze nie działał stop w spoilerze ale to dopeiro po tym jak mechanik zrobił zwarcie i nie dzialaly swiatła stopu wcale pozniej po wymianie bezpiecznika w lampach swieciły w spoilerze nie wiec padł układ chyba bo kable sprawdzałem i nic całe a bezpiecznik jest jeden

superman2
02-06-10, 23:16
ale tam jest wogóle jakiś układ? bo ja kiedyś miałem inny stop na LEDach i one po prostu były podłączone pod +12 - bez zadnych układów...

Son - Goku
02-06-10, 23:25
układ nie układ.

Są wlutowane w listwę po psrostu.

Jak rzeczywiście one sie popaliły, to lutownica i zwykłe ledy 5 mm i juz. . .

http://www.allegro.pl/item1026811410_diody_led_5mm_10_000_mcd_czerwone_0 _60_zl_szt.html

superman2
02-06-10, 23:29
a to jeszcze muszę rezystor kupić do tych diód? bo w opisie aukcji jest, że na 12V musi być rezystor

Son - Goku
03-06-10, 15:08
tam już sąw module rezystory, tylko diody powylutuj.

superman2
05-06-10, 16:14
Sprawa ze stopem załatwiona - okazało się, że kabel był urwany w miejscu gdzie wchodzi do klapy przez uszczelkę. Do wymotowania STOPu (co się później okazało zbyteczne) musiałem rozwiercić jedną śrubę, pozostałe trzy jakoś w końcu dały się odkręcić... Z tego co widziałem to ta listwa LED jest nierozbieralna, więc dobrze, że żadna dioda nie była spalona.