Zobacz pełną wersję : łożysko tylne z piastą -gdzie kupić?
iced_devil
27-05-10, 21:03
tylko ASO czy jeszcze gdzieś indziej, tylko oryginał, czy są zamienniki? ktoś ma jakieś doświadczenia w temacie??? ceny??? te szumiące opony o których kiedyś wspominałem, to jednak łożysko... w usa zamiennik 88 dolków, nie wiem czy warto ściągać, bo podejdzie mi od europejskiej...
Przechodziłem przez to samo.
Od paru dobrych lat naprawiam/utrzymuję Hondy u jednych z najlepszych mechaników-magików w Małopolsce. Poprosiłem ich, żeby dowiedzieli się czy nie ma zamienników w europie i podobno nie ma.
Jeśli chodzi o to, czy pasuje od europejskich wersji też podobno nie pasuje (kilka przymierzali i nic z tego).
Pewności co do jednego i drugiego nie mieli, ale woleli nie ryzykować. Zostało tylko ASO.
W Polsce jest to podobno koszt rzędu 1000-1300 PLN (ale osobiście się nie dowiadywałem), ale licz się z czasem oczekiwania na część nawet do 1.5 miesiąca. Ja osobiście miałem jednorazową okazję ściągnąć z USA, bez kosztów transportu i wyniosło mnie to 150 dolarów (tyle tam kosztuje w ASO). Jeśli masz jak ciągnąć ze stanów to ciągnij. Będzie 2 razy taniej, a prawdopodobnie niewiele dłużej.
P.S. Z drugiej strony ja mam Coupe więc u Ciebie może to inaczej wyglądać.
tylko ASO czy jeszcze gdzieś indziej, tylko oryginał, czy są zamienniki? ktoś ma jakieś doświadczenia w temacie??? ceny??? te szumiące opony o których kiedyś wspominałem, to jednak łożysko... w usa zamiennik 88 dolków, nie wiem czy warto ściągać, bo podejdzie mi od europejskiej...
W sedanie? Po ilu przejechanych km huczy Ci to łożysko? Jedno koło?
Ja wymienilem jedna i jest ok ale zamowilem sobie jeszcze jedna aby uniknac takiej sytuacji jak teraz i auto nie stalo prawie dwa miechy w garazu. Na pierwsza piaste czekalem prawie dwa miesiace, miala byc maks po 15 dniach roboczych a firma czescius obiecala ze po 7 dniach rob. bedzie u nich (w Polsce). Rozkrecilem auto i czekalem na czesc jak palant. Druga piaste zamowilem od euro. sedana 4D na fotach wyglada tak samo okaze sie 20 czerwca bo taki jest planowany termin dostawy.
miala byc maks po 15 dniach roboczych a firma czescius obiecala ze po 7 dniach rob. bedzie u nich (w Polsce). Rozkrecilem auto i czekalem na czesc jak palant.
Masz jakiś adres ich stronki?
Druga piaste zamowilem od euro. sedana 4D na fotach wyglada tak samo okaze sie 20 czerwca bo taki jest planowany termin dostawy.
Skąd taki długi czas oczekiwania na część do wersji EU?
Masz jakiś adres ich stronki?
http://autoczesci.us/produkt-4484.html
Nie polecam tej firmy bo nie dotrzymali umowy mieli wysylac droga powietrzna a wysylali morzem.
A tak sie tlumaczyli:
Z 8 Kwietnia a zaplacilem i zamowilem w ostatnim tyg. marca
Przepraszam za opoznienia w odpisywaniu ale mamy bardzo duzo pracy . przez pomylke pana piasta poszla droga morska ale jutro wysylam druga lotnicza do pana jesli bedzie panu potrzebna druga w przyszlosci to bedzie juz w polsce . Dziekuje Krzysztof i jeszcze raz najmocniiej przepraszam
Z 11 Maja
Panie Arkadiuszu przepraszamy za tak dlugie nie pisanie na temat pana czesci jestesmy pewni ze czesci pana ktora wyslalismy pierwszy raz jest juz w polsce problemy nasze wynikly z nie zetelnosci firmy przez ktora zaczelismy wysylac czesci nasza wspolpraca zaczela sie dwa miesiace temu pierwsze zamowienia dochodzilo dosc szybko ale po miesiacu cos zaczelo sie psoc powodem bylo ze firma zalegala pieniadze za poprzednie transfery paczek i co sie okazalo wszystkie czesci co wysylalismy zostaly wstrzymane przez przewoznika czeci ktore mialy isc przesylka lotnicza poszly morska nawet nas nie informujac pozniej dostawalismy numery przesylek ktore sie nie zgadzaly okazalo sie ze zaczeli pracowac na czas tzn mysleli ze nie dojdziemy co jest powodem tak dlugich dostawal wiec zaczelismy sie wglebiac z kim jeszcze wspolpracuja i doszlismy do setena sprawy pieniadze od nas byly pobierane za przesylki lotnicze a szly jak morskie i wszytko sie posypalo kolesiom w momecie gdy nastapilo duze zapotrzebowanie na kontenery morskie co sie z tym wiaze oni sami zaczeli czekac zbyt dlugo na odprawe kontenerow .i tak po krotce napisalismy panu co jest powodem tak duzego opoznienia dostawy czesci jutro bedziemy dzwonic do w-wa czy jest nasza przesylka juz w polsce . Dziekuje za cierpliwosc i jescze raz przepraszamy za nerwy i problemy zwiazane z zamowieniem . Krzysztof
Skąd taki długi czas oczekiwania na część do wersji EU?
Bo ta piasta od 4D nie jest dostepna od reki w kraju i ciagnac trzeba z Japonii
iced_devil
28-05-10, 21:26
łożysko sypnęło się po 60 tysiącach km, specyfika jazdy Si-em po zakrętach mogła troszkę przyspieszyć zużycie. ;) tak to wygląda w amerykańskiej instrukcji serwisowej, nie ma rozgraniczenia sedan/coupe czyli do coupe powinien podejść element z 4d. Z tego co ja oglądałem te piasty w necie na zdjęciach, to wygląda na to samo. Ile kosztuje takie łożysko w PL, bo w USA w autozone tak jak wspomniałem 88 dolarów, a ma mi kto wysłać i nie potrwa to dłuzej niż tydzień, także może się skusze na import i to pewnie od razu 2 szt. a tu foto z instrukcji: (sorry nie chciało mi się wyciagać skanera, zrobiłem aparatem)
http://images40.fotosik.pl/294/f0ce6cd163773a41med.jpg
Ile kosztuje takie łożysko w PL, bo w USA w autozone tak jak wspomniałem 88 dolarów
Niecale 490 zl ale przesylka trwa dluzej.
A jak jest z przednimi klockami hamulcowymi od SI podejda od jakiegos europejczyka?
Iced_devil jaki transport z USA zajmie tydzień? Jaki jest koszt takiego transportu i jak to z opłatami w Polsce wygląda?
Niecale 490 zl ale przesylka trwa dluzej.
O, to znacznie taniej niż mi się obiło o uszy.
A jak jest z przednimi klockami hamulcowymi od SI podejda od jakiegos europejczyka?
Ogólnie przydałby się oddzielny temat o częściach do amerykańców (Coupe/Si), czy pasują od europejczyków i skąd ciągnąć...
O, to znacznie taniej niż mi się obiło o uszy.
Bo to jest z 40% rabatem.
iced_devil
30-05-10, 19:56
zwykłą pocztą z usa idzie jakiś tydzień, zgodnie z tabelką http://www.usps.com/prices/priority-mail-international-prices.htm do 4 funtów 13.45$, do 20 funtów (ok 10 kg) 43.45$. dziś mam zamiar jeszcze napisać maila do www.hondatanio.pl zapytać po ile u nich i czy mają dostępne. Brałem od nichużywkę podkładkę pod rejestrację, za 70 zeta ;) Jeśli chodzi o klocki, o które powyżej pytałeś, to tak wyglądają przednie ebc greenstuff, które kupiłem na wymianę jeszcze w usa, na opakowaniu oprócz Si pisze, acura rsx, s2000 roczniki 2000+, na opakowaniu tylnych pisze honda prelude, ale rocznik nie podany ;) (też uważam że dobrym pomysłem była by prośba do administracji, o założenie osobnego kącika dla amerykańskich wersji 8 gen)
http://images38.fotosik.pl/295/290780298abfd722med.jpg
iced_devil wielkie dzieki za info w sprawie klockow.
(też uważam że dobrym pomysłem była by prośba do administracji, o założenie osobnego kącika dla amerykańskich wersji 8 gen)
Popieram jestem za.
iced_devil
31-05-10, 17:22
za łożysko w aso zaśpiewali 830 zł, w tej cenie będą dwa z usa ;) a czekać kazali tydzień na dostawę....
a czekać kazali tydzień na dostawę....
Z tego co wiem akurat na początku czerwca przypływa kontener jakoś... Jakbyś zapytał za tydzień to mogłoby być 1.5 miecha.
iced_devil
01-06-10, 17:03
a jak ty wymieniałeś to tam wszystko było w zestawie z tym łożyskiem potrzebne do wymiany, gumki, uszczelki, czy co tam ma być???
a jak ty wymieniałeś to tam wszystko było w zestawie z tym łożyskiem potrzebne do wymiany, gumki, uszczelki, czy co tam ma być???
Jak wymieniałem piastę, to była sama piasta, "w jednym kawałku". Bez żadnych gumek czy uszczelek.
Cytat:
Napisał iced_devil Zobacz post
Jak wymieniałem piastę, to była sama piasta, "w jednym kawałku". Bez żadnych gumek czy uszczelek.
Jak ja wymienialem to byl oring. Byl na starej tej co zdejmowalem i na nowej.
Może źle się wyraziłem:). Nie było żadnych gumek czy uszczelek dodatkowo. Piasta była z ASO i mechanicy nic nie narzekali, że czegokolwiek brakuje więc pewnie było wszystko potrzebne do montażu.
Tak to wyglada delikatnie widac ten oring.
http://www.sjbearing.com/UploadFile/2008_1_8_70601_112820.jpg
iced_devil
02-06-10, 21:33
a to o tym o-ringu to wiem, ciekawe czy będzie w zestawie, kumpel już zlokalizował dostawcę w usa, trzeba czekać 2 dni, potem wysle do polski, pewnie jeszcze z tydzień ;)
to pochwal się czy jesteś zadowolony, czy w komplecie był o-ring? Z jakiego sklepu brałeś?
Ja niestety wydałem ok 1000zł za tylne łożysko z montażem w ASO, na szczęście zrobili mi po ok. tygodniu. Teraz kupiłbym pewnie na ebay za ....55-60 USD plus wysyłka do PL
O-ring byl w zestawie. Kupowalem z serwisu. Nawet jesli by nie bylo to z powodzeniem mozna zalozyc stary bo on nie ulega zniszczeniu chyba ze piasta sie rozsypie.
cezardj007
25-09-13, 19:44
Ogólnie przydałby się oddzielny temat o częściach do amerykańców (Coupe/Si), czy pasują od europejczyków i skąd ciągnąć...
Bardzo słuszna uwaga, dziwie się że jeszcze takiego nie ma, posiadaczy SI jest co raz więcej w Polsce a taki dział bardzo by się przydał. Ale nie o tym miałem pisać. Pytanie mam dotyczące przedniego łożyska. W tytule postu mowa jest co prawda o tylnym łożysku ale ja mam pytanie o przednie, a mianowicie czy:
1. dostępne są jakieś zamienniki ?
2. ewentualny koszt w ASO ?
3. łożysko jest z piastą czy samo ?
Z góry dzięki za info.