PDA

Zobacz pełną wersję : Kolektor wydechowy

art81
27-05-10, 19:31
Witam. Mam taki problem. Otóż jakiś czas temu Honda zaczęła mi dziwnie brzęczeć. Dźwięki dochodziły z okolic kolektora. Okazało się, że jedna ze śrub wypadła i z tąd te dźwięki. Uszczelka do wymiany i kolektor pewnie też. Części w ciągu paru dni powinny przyjśc. W związku z tym chciałem zapytać czy jazda w takim stanie może przynieść jakieś negatywne konsekwencje dla silnika bądź jakichś ważnych podzespołów? Drugie pytanie jest takie: czy samemu da się to łatwo wymienić, czy lepiej zabulić mechanikowi?
Z góry dziękuję i pozdrawiam

skolopendra
27-05-10, 19:32
może przynieść jakieś negatywne konsekwencje dla silnika

nie

czy samemu da się to łatwo wymienić,

da radę,lecz nie zawsze jest łatwo :D

SajmonLP
27-05-10, 19:33
jezdzic mozna byleby sie nie odkrecił do konca, samemu ogarniesz, jednak polecam do tego mięc kanał/podnośnik

art81
27-05-10, 19:36
Dzięki wielkie chłopaki. To jeszcze trochę pośmigam z podgłośnionym radiem:D, bo wkurza to pierdzenie. Kanału nie posiadam, więc jednak dam chłopinie zarobić - niech ma:)

SajmonLP
27-05-10, 19:39
tylko niech Cie nie wykasuje zbytnio, po mojemu max 50zł :-)

art81
27-05-10, 19:46
No ma się rozumieć:cool:. Nie wiem czy będę aż tak go rozpieszczać pięcioma dychami:D. Trzydzieści dam i czteropak.

SajmonLP
27-05-10, 20:00
wodki ?:D

art81
27-05-10, 20:34
warki co najwyżej:D

bumer
28-05-10, 07:28
Jazda z nieszczelnym kolektorem wydechowym może być grożna dla silnika, szczególnie dla zaworów wydechowych.Można wypalić gniazda zaworowe. Lepiej zrób wszystko jak najszybciej i ogranicz jazdę do minimum. W skrajnym przypadku gdy wypalisz rowek w przylgni na połączeniu kolektora i silnika,będziesz miał problem z uzyskaniem szczelności połączenia i uszczelka będzie się wypalać bądż będzie wydmuchiwana.

art81
28-05-10, 18:14
To jak to w końcu z tą szkodliwością jest?