Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pół-auto-klima

gancio
27-05-10, 11:27
Witam. W sedanie mam klimę ręczną, w której wkurza mnie jedna rzecz: kiedy przełączam nawiew na "przednią szybę" lub "przednią szybę i nogi" z innych pozycji nawiewu zawsze załącza się klima!! Czy można to zmienić w sterowaniu czy pozostaje tylko jej wyłączenie ręczne? Skoro jest ręczna po co mi się wtrąca? Komp to traktuje chyba jako odparowanie szyby.

Pozdrawiam

T.r.
27-05-10, 12:08
Komp to traktuje chyba jako odparowanie szyby.

Dokładnie tak. Klima ma osuszać w tym przypadku powietrze.

Ca$h
27-05-10, 19:03
dziwne u nas(5D) jest na to osobny przelacznik

zyga502
27-05-10, 19:52
kolega albo ma wersje 4d z usa,albo auto europejskie w wersji wyposażenia base,bo inaczej jest klima automatyczna

gancio
28-05-10, 12:03
kolega albo ma wersje 4d z usa,albo auto europejskie w wersji wyposażenia base,bo inaczej jest klima automatyczna

tak wersja base 4d, przy pierwszym przeglądzie w ASO zapytam o to.

TrOuBLE
29-05-10, 16:58
Właśnie od jakiegoś czasu wydawało mi się, że czuję klimę gdy była wyłączona...
Dzisiaj przeczytałem instrukcję do mojego modelu (Coupe Si) i oto co zobaczyłem:
http://images40.fotosik.pl/295/e402000cebec96b3.jpg
Okazało się, że od lutego jeździłem cały czas na klimie:), bo praktycznie cały czas jeżdżę na trybie nawiewu na szybę. Gdy samochód jest w tym trybie klima jest zawsze włączona (nawet gdy A/C się nie świeci) i nie da się jej wyłączyć... Jest to trochę mylące, mógłby się przynajmniej zaświecać A/C, a nie takie klimatyzowanie po cichaczu.

Mati_1979
17-01-11, 16:05
tak wersja base 4d, przy pierwszym przeglądzie w ASO zapytam o to.

czy coś wiadomo na ten temat?????????

Jacek65
17-01-11, 21:11
Witam. W sedanie mam klimę ręczną, w której wkurza mnie jedna rzecz: kiedy przełączam nawiew na "przednią szybę" lub "przednią szybę i nogi" z innych pozycji nawiewu zawsze załącza się klima!! Czy można to zmienić w sterowaniu czy pozostaje tylko jej wyłączenie ręczne? Skoro jest ręczna po co mi się wtrąca? Komp to traktuje chyba jako odparowanie szyby.

Pozdrawiam

Ten typ klimy tak ma.Niby ręczna ale w zasadzie to niby półautomat.Regulujesz tylko nawiew i ustawiasz ręcznie temperaturę w aucie.Mozesz ja oczywiście wyłaczyć,ale i tak po przełączeniu funkcji nawiewu się załączy.Na pewno jest to opisane w instrukcji obsługi.Tylko po co ją wyłączać.Jak pracuje nawiew to niech sobie działa.Temperaturę i tak sobie ustawiasz jak chcesz.Np.zimą grzanie, a latem chłodzenie.A lepiej dla niej jak często pracuje.Pozdrawiam.:)