Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Luźny drążek zmiany biegów

yatso
26-05-10, 21:46
Witam!

Jest to mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich i proszę o wyrozumiałość;)

Kupiłem niedawno Civica po lifcie, rok 2004. Przebieg 107 tysi, autko po babeczce. I jest taki problem... Wihajster od zmiany biegów ma straszny luz, gałka lata na boki i strasznie to denerwuje przy szybkiej zmianie biegów. W związku z tym mam pytanie czy miał ktoś podobny problem i co to może być? Słynne łożyska czy może jakieś tulejki? Drogo naprawa? Z góry dzięki za odpowiedzi!

Pozdrawiam!

genior
26-05-10, 22:43
u mnie przy 135tys wszystko wchodzi jak w masełko więc musisz mieć jakiś poważniejszy problem, co prawda nic uczonego nie doradze , bo jeśli chodzi o łożyska to koledzy przeważnie mieli za objaw drgania, lepiej jak najszybciej sprawdz co jest nie tak bo później to dopiero może być drogo

yatso
26-05-10, 22:47
Mam nadzieję że to nic poważnego, bo już wystarczająco dużo muszę włożyć w to autko... Ten luz mógł powstać przez trzymanie ręki na drążku, ale to są tylko moje spekulacje:/

genior
26-05-10, 23:54
przez to na pewno nie powstał

lechu_jr
27-05-10, 21:29
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=35734&highlight=dr%B1%BFek

yatso
27-05-10, 22:11
Dzięki wielkie!

Szukałem tego tematu ale nie mogłem znaleźć :/ Tak myślałem że to może być wina dźwigni zmiany biegów... Nic, trzeba się rozejrzeć za jakąś używką w dobrym stanie.

Temat do zamknięcia, dziękuję i pozdrawiam!

gancio
28-05-10, 12:12
Witam!

Jest to mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich i proszę o wyrozumiałość;)

Kupiłem niedawno Civica po lifcie, rok 2004. Przebieg 107 tysi, autko po babeczce. I jest taki problem... Wihajster od zmiany biegów ma straszny luz, gałka lata na boki i strasznie to denerwuje przy szybkiej zmianie biegów. W związku z tym mam pytanie czy miał ktoś podobny problem i co to może być? Słynne łożyska czy może jakieś tulejki? Drogo naprawa? Z góry dzięki za odpowiedzi!

Pozdrawiam!

Wihajster - dawne nie slyszałem tego frazesu. Górny Śląsk?
A tak poważnie to chyba nawet w instrukcji pisze aby nie trzymać ręki na drążku zmiany biegów!!!
Wyciągnij dekiel (słowo chyba też ze śląskiego :) pokrywę drążka zmiany biegów i zobacz czy nie ma luzu na przegubie. Może trzeba go wpasować/ wkręcić?

yatso
28-05-10, 15:08
Ciepło, ciepło... :) Górny Śląsk ale bardziej Zagłębie ;) Dzięki za radę! Spróbuję wybebeszyć ten dynks i zobaczyć jak się ma ten wihajster od wewnątrz. W instrukcji pewnie piszę żeby nie trzymać, ale czy kobitki nasze kochane czytują instrukcje? ;) Pozdrawiam!

EFKA5
28-05-10, 15:10
ale czy kobitki nasze kochane czytują instrukcje? czytają... czytają... choć nie zawsze się do nich stosują ;)

yatso
28-05-10, 15:49
Generalizowałem :)