Zobacz pełną wersję : Dziwny halas w podwoziu.
witam wszystkich na forum. Posiadam od niedawna Honde Civic 5D z 2008 roku, problem polega w tym ze z podwozia dobiegają dziwne dźiwięki "rupotanie" ciężko zlokalizować skąd, czuć drgania w podłodze. Największy hałas zaczyna sie od ok 40/h i później nieznacznie wzrasta.
Samochód jedzie prosto i kierownica nie drży.
Byłem na stacji diagnostycznej i nic nie wykryli
Co to może być???
napisz też jakie masz koła 16" czy 17" i jakie opony czy oryginalne Micheliny ? Najprawdopodobnie jest to od opon- miałem podobnie jak wyjechałem z salonu optymalizacja gum wyeliminowałem problem w 90% . Te opony są poprostu jajowate i tak się przenosi na podłogę auta a kierownica nie drży na boki.
Opisz dokładniej to rumotanie, czy to nie jest takie tupanie ? czy częstotliwość wzrasta wraz z prędkością ?
Przebieg to 58tyś. Koła 16 cali opony Bridgestone. Wzrasta to z prędkością i nie zawsze to się objawia ale częściej to jest niż nie ma. Zauważyłem że przy pełnym obciążeniu hałasuje cały czas. To "coś" na pewno się kręci.Nie ma różnicy czy jadę na biegu czy wrzucę luz cały czas coś jak by "trze" i " rupocze" w podłogę :/ nie wiem czy to jakieś łożysko a może skrzynia biegów (oby Nie...)
Samochód ten mam od kilku dni
ps. zanim pojadę do mechanika bądź do serwisu to wole sie tutaj co nieco poradzić żeby nie robić z mojego samochodu "królika doświadczalnego" aha i jeszcze jeżeli ktoś zna jakis dobry i uczciwy warsztat lub serwis w okolicach Poznania to proszę o podanie.
aha i jeszcze jeżeli ktoś zna jakis dobry i uczciwy warsztat lub serwis w okolicach Poznania to proszę o podanie.
jezeli śmigiel nie jest Ci za daleko to polecam. wlasnie konczy naprawiac mojego, zna sie na hondach, a ufo skladal "od blachy" przynajmniej 3:)
i nie zdziera!!
No i wyjaśniło się.... Powodem tego hałasu było łożysko w tylnym kole. Koszt wymiany 458zł