PDA

Zobacz pełną wersję : Honda Civic 3D 92-95 1.5 16V, boi sie wody? silnik

virus2999
29-09-06, 19:39
Witam
mam dosc dziwny przypadek przedwczoraj mylem silnik, po splukaniu wada 10min odczekaniu honda nie chciala zapalic, cudem dojechalem do domu po 3h dopiero zaczela palic jak nalezy, dzis znow umylem silnik ten sam przypadek co wczesniej(nie chciala zapalic a jak po 4h zapalila to zaowazylem na jednej swiecy nei pali, na dodatek akumulator zaczol mi syczec i woda zaczela sie zniego zlekka wylewac, jutro sprawdze instalacje zapalniczki poneiwaz do neij ostatnio podlanczalem centalny zamek, czemu tak sie dzieje ktore kabelki w silniku moga byc najprawdopodobniej najbardziej podatne na dostanei sie wody oraz spowodowac moga brak zapalenia autka?Jutro obadam punktowo bede pryskal po silniku postaram sie mniejwiecej zlokalizowac zrodla, aha chcialbym dodac ze jak dotknolem kopulki (mijsce takiego metalowego niby bolca, tam gdzie ida przewody od swiec,) poczulem zaowazylem ze jest przebicie)
Pozdrawiam

Piotrek Klag
29-09-06, 19:46
Witam
mam dosc dziwny przypadek przedwczoraj mylem silnik, po splukaniu wada 10min odczekaniu honda nie chciala zapalic, cudem dojechalem do domu po 3h dopiero zaczela palic jak nalezy, dzis znow umylem silnik ten sam przypadek co wczesniej(nie chciala zapalic a jak po 4h zapalila to zaowazylem na jednej swiecy nei pali, na dodatek akumulator zaczol mi syczec i woda zaczela sie zniego zlekka wylewac, jutro sprawdze instalacje zapalniczki poneiwaz do neij ostatnio podlanczalem centalny zamek, czemu tak sie dzieje ktore kabelki w silniku moga byc najprawdopodobniej najbardziej podatne na dostanei sie wody oraz spowodowac moga brak zapalenia autka?Jutro obadam punktowo bede pryskal po silniku postaram sie mniejwiecej zlokalizowac zrodla, aha chcialbym dodac ze jak dotknolem kopulki (mijsce takiego metalowego niby bolca, tam gdzie ida przewody od swiec,) poczulem zaowazylem ze jest przebicie)
Pozdrawiam
1. Po co myłeś silnik dwa razy pod rząd i do tego jak nie masz o tym pojęcia?
2. Jak sie myje silnik to pare rzeczy sie zasłania mi.in alternator itd lub sie pod cisnieniem wypryskuje wode za pomoca spręzonego powietrza...
3. Samemu to mozna umyc jak jest gorąco i sielnik sobie obescheniu pare godzin a nie 10 minut :!:
4. p.s. ogólnie gratuluje pomysłu -polej wiadrem wody - zobaczymy czy wogóle go odpalisz.

powodzenia.

Lcfr
29-09-06, 19:52
1. po co myjesz 2 razy silnk???????????????????????? to raz nie wystarczy????????
2. jak juz sie myje to wiekszosc stara sie przezornie zasłonic newralgiczne
punkty(alternator/aparat zapłonowy/kostki elektryki itp)
3. polecałbym przesuszyc wszystkie czesci... szczególnie sprawdzic czy nie ma wody w
kopułce (to ona moze byc przyczyną)
4. nie myc silnika codziennie raczej...

virus2999
30-09-06, 09:22
A wiec tak, wydaje mi sie kopulka co do mycia silnika jakos jeszcze nie mialem takiego przypadku zeby samochod nie zapalil po myciu a wiec dla mnie to jest wada a nie cos normalnego co zawsze wystepuje po myciu silnika, a mylem tdrugi raz zeby dowiesc tego ze to napewno te moje mycie spowodowalo, pozdro