Zobacz pełną wersję : PROBLEM z klimatyzacja-POMOCY!!!
Witam
Mam problem z klima w V genie coupe, przez pewien czas działała a za ktoryms razem właczyłem ja i cos trzeszcze,zgrzyta itd pod maska,nie chłodzi i w samocnhodzie wtedy smierdzi taka spalenizna czy czyms. Wieci moze co to walneło;/;/;/??
Hmm... sprawdź kolego przewody klimatyzacji czy gdzieś nie uchodzi płyn. Może być taki problem, że płyn gdzieś ostro cieknie, włączasz klime, ona nie chłodzi bo za mało płynu i trzeszczy bo sprężarka chodzi praktycznie na sucho :/ Smród może być płynu cieknącego na rozgrzaną cześć w komorze.
sprawdze czy gdzies nie cieknie,ale wczesniej jak nie bylo plynu nie bylo tego trzeszczenia wiec chyba to moze cos innego;/
możliwe, lecz jak gdzieś puściło porządnie i płyn wręcz spłynął to dopiero teraz zaczęło trzeszczeć. Najlepiej jeszcze jakby zlokalizować "miejsce" trzeszczenia. Sprawdź, wyszukaj jak najwięcej cech i będziemy kombinować :) nie takie rzeczy się naprawiało :D
Ja to zawsze myślałem, że klimatyuzacja to jest nabita gazem a nie płynem :). Ale ogólnie fajną teorie wymyśliliście. Jak dla mnie to może być roz*****y kompresor klimy i tyle
Jeśli gaz ucieknie nie ma możliwości żeby sprężarka się załączyła, jest od tego czujnik ciśnienia. Może to być padnięta sprężarka, ślizgające się sprzęgiełko sprężarki lub luźny pasek klinowy.
zwracam honor koledzy, chciałem napisać o gazie w klimie a myślałem o układzie chłodnicy :D Za blisko jedno drugiego w komorze:D No właśnie nawiązywałem do sprężarki bo gdy za mało jest gazu w układzie a sprężarka pracuje to się zaciera jazdą " na sucho". Czujnik ciśnienia nie daje 100% pewności swojego działania, jero11. Tak samo jest przecież z czujnikiem poziomu oleju silnika. Niby nie świeci a jeździmy prawie na suchym silniku :D
W takim razie, jedz do serwisu gdzie bawią się przeglądy klimatyzacji. Tam sprawdzą ciśnienie układu.
Czujnik ciśnienia nie daje 100% pewności swojego działania, jero11. Tak samo jest przecież z czujnikiem poziomu oleju silnika. Niby nie świeci a jeździmy prawie na suchym silnikunie porównuj klimatyzacji do układu smarowania, w klimie jest ciśnienie nawet jeśli nie jest ona włączona i jeśli to ciśnienie spadnie poniżej jakiejś wartości to czujnik nie pozwoli na załączenie elektromagnesu sprężarki
Jak nie ma gazu w układzie klimy bądź jest go za mało (nie ma odpowiedniego ciśnienia) to nie ma bata żeby kompresor od klimy się załaczył, więc nie wiem o jakiej jeździe "na sucho" mówisz? Z czujnika ciśnienia w układzie klimatyzacji idzie sygnał do ECU i ECU załacza przekaźnik od kompresora klimatyzacji, jeśli ECu nie dostanie sygnału z czujnika ciśnienia to możesz sobie pstrykać guzikiem od właczania klimy a i tak kompresor się nie załaczy. Właczy się tylko wiatrak od chłodnicy klimy.
Kosciech ma racjer bo jask nie bylas nabita to wciskalem przycisk i nic sie nie dzialo