PDA

Zobacz pełną wersję : PROBLEM z klimatyzacja-POMOCY!!!

adamsky
24-05-10, 13:44
Witam
Mam problem z klima w V genie coupe, przez pewien czas działała a za ktoryms razem właczyłem ja i cos trzeszcze,zgrzyta itd pod maska,nie chłodzi i w samocnhodzie wtedy smierdzi taka spalenizna czy czyms. Wieci moze co to walneło;/;/;/??

Skowron48
24-05-10, 17:56
Hmm... sprawdź kolego przewody klimatyzacji czy gdzieś nie uchodzi płyn. Może być taki problem, że płyn gdzieś ostro cieknie, włączasz klime, ona nie chłodzi bo za mało płynu i trzeszczy bo sprężarka chodzi praktycznie na sucho :/ Smród może być płynu cieknącego na rozgrzaną cześć w komorze.

adamsky
24-05-10, 20:23
sprawdze czy gdzies nie cieknie,ale wczesniej jak nie bylo plynu nie bylo tego trzeszczenia wiec chyba to moze cos innego;/

Skowron48
24-05-10, 20:27
możliwe, lecz jak gdzieś puściło porządnie i płyn wręcz spłynął to dopiero teraz zaczęło trzeszczeć. Najlepiej jeszcze jakby zlokalizować "miejsce" trzeszczenia. Sprawdź, wyszukaj jak najwięcej cech i będziemy kombinować :) nie takie rzeczy się naprawiało :D

Kosciech
25-05-10, 07:28
Ja to zawsze myślałem, że klimatyuzacja to jest nabita gazem a nie płynem :). Ale ogólnie fajną teorie wymyśliliście. Jak dla mnie to może być roz*****y kompresor klimy i tyle

jero11
25-05-10, 09:10
Jeśli gaz ucieknie nie ma możliwości żeby sprężarka się załączyła, jest od tego czujnik ciśnienia. Może to być padnięta sprężarka, ślizgające się sprzęgiełko sprężarki lub luźny pasek klinowy.

Skowron48
25-05-10, 19:16
zwracam honor koledzy, chciałem napisać o gazie w klimie a myślałem o układzie chłodnicy :D Za blisko jedno drugiego w komorze:D No właśnie nawiązywałem do sprężarki bo gdy za mało jest gazu w układzie a sprężarka pracuje to się zaciera jazdą " na sucho". Czujnik ciśnienia nie daje 100% pewności swojego działania, jero11. Tak samo jest przecież z czujnikiem poziomu oleju silnika. Niby nie świeci a jeździmy prawie na suchym silniku :D
W takim razie, jedz do serwisu gdzie bawią się przeglądy klimatyzacji. Tam sprawdzą ciśnienie układu.

jero11
25-05-10, 23:32
Czujnik ciśnienia nie daje 100% pewności swojego działania, jero11. Tak samo jest przecież z czujnikiem poziomu oleju silnika. Niby nie świeci a jeździmy prawie na suchym silnikunie porównuj klimatyzacji do układu smarowania, w klimie jest ciśnienie nawet jeśli nie jest ona włączona i jeśli to ciśnienie spadnie poniżej jakiejś wartości to czujnik nie pozwoli na załączenie elektromagnesu sprężarki

Kosciech
26-05-10, 00:02
Jak nie ma gazu w układzie klimy bądź jest go za mało (nie ma odpowiedniego ciśnienia) to nie ma bata żeby kompresor od klimy się załaczył, więc nie wiem o jakiej jeździe "na sucho" mówisz? Z czujnika ciśnienia w układzie klimatyzacji idzie sygnał do ECU i ECU załacza przekaźnik od kompresora klimatyzacji, jeśli ECu nie dostanie sygnału z czujnika ciśnienia to możesz sobie pstrykać guzikiem od właczania klimy a i tak kompresor się nie załaczy. Właczy się tylko wiatrak od chłodnicy klimy.

adamsky
27-05-10, 10:02
Kosciech ma racjer bo jask nie bylas nabita to wciskalem przycisk i nic sie nie dzialo