PDA

Zobacz pełną wersję : Tryb auto klimy

mateo_78
23-05-10, 23:42
Szybkie pytanie - załóżmy że cały rok nie chce się zajmować regulacją klimy i chcę używać wyłącznie trybu auto. Czy w tym trybie zawsze działa klima, nawet w zimie i pompuje mi do samochodu suche powietrze? Jeśli w zimie głównie grzeję i mało jest dni deszczowych w których klima służyłaby do odparowania szyb to czy tryb auto jest trafiony czy lepiej jeździć na manualu albo klikać auto i potem AC OFF? Zakręcony ten system klimatyzacji. Czasem jest tak że klikam auto i napis auto mi znika , mam wyświetlone np 21 stopni ale oznaczenie auto znika nie wiedzieć czemu. I weź tu człowieku się domyśl :)

Ca$h
24-05-10, 06:15
klikać auto i potem AC OFF
;)

Dobi
24-05-10, 07:30
Trudno powiedzieć czy jest to wybór optymalny, ale ja staram sie
jeździć na funkcji AUTO jak tylko jest to możliwe niech sobie
komputer decyduje jak tym wszystkim sterować :-). Klimatyzacja
jest taka sobie i niekiedy wymaga zmiany ustawień:
- niekiedy paruje przednia szyba w lewym dolnym rogu - pomaga
wtedy przełączenie nawiewu na szybę.
- lubi dmuchać chłodne powietrze po dłuższej jeździe (tak ok. 40min).

Napis AUTO znika jak ręcznie zmienisz jakąś funkcję ręcznie (intensywność nadmuchu,
kierunek nawiewu czy AC ON/OFF), czyli tak naprawdę wyłączysz ją ze sterowania
automatycznego. U Ciebie znika od razu po naciśnieciu AUTO?

Pik
24-05-10, 12:22
Na AUTO w praktyce caly czas dziala klima, co nie jest najlepsze, bo powietrze jest wtedy zawsze suche, a i zuzycie paliwa rosnie. Osobiscie wole tryb manualny i wlaczam klime, kiedy jest potrzebna.

Manwe
24-05-10, 12:35
Mnie się wydaje, że jak włączę tryb auto i potem wyłączę klimatyzację, to owszem ikona auto znika ale samochód nadal sam steruje kierunkiem i siłą nawiewu w zależności od np ustawionej temp.

Ca$h
24-05-10, 13:57
Mnie się wydaje, że jak włączę tryb auto i potem wyłączę klimatyzację, to owszem ikona auto znika ale samochód nadal sam steruje kierunkiem i siłą nawiewu w zależności od np ustawionej temp. AUTO bez klimy i napisu "auto" :D

pan_tom
25-05-10, 06:37
Mnie się wydaje, że jak włączę tryb auto i potem wyłączę klimatyzację, to owszem ikona auto znika ale samochód nadal sam steruje kierunkiem i siłą nawiewu w zależności od np ustawionej temp.
Masz rację. Ponieważ funkcja "auto" nadal działa i możemy zaobserwować dwa przypadki:
1. Jeżeli zadana temperatura (ta na wyświetlaczu) jest niższa od panującej w samochodzie to wentylator będzie dmuchać pełną mocą próbując uzyskać zadaną temperaturą ale nie uda mu się bo sprężarka została wyłączona.
2. Jeżeli zadana temperatura (ta na wyświetlaczu) jest wyższa od panującej w samochodzie tu układ będzie dogrzewał wnętrze.
Jeśli jestem w błędzie to pewnie wnet ktoś mnie skoryguje :)

galagalicki
25-05-10, 11:31
Panowie, dopuki nie wyłączycie klimatyzacji (spręzarki) co jest oznaczone "ac off" klimatyzacja działa cały czas. To znaczy sprężarka włącza się i wyłącza w zależności od ciśnienia w układzie. Więc nawet na manualnym sterowaniu klimatyzacja działa cały czas, jezeli jest ac off - wtedy nie działa. Tryb auto różni się od manualnego tym, że dodtatkowo reguluje przepływ powietrza przez odpowiednie kratki w celu optymalizacji nagrzania/schłodzenia wnętrza pojazdu. Temperatura zawsze jest ustawiana automatycznie, no chyba że spręzarka wyłączona, na dworze +30, wtedy na maxa daje powietrze z zewnątrz.
Pozdrawiam

Pabloss
25-05-10, 18:37
pamietajcie ze zima klima też powinna chodzic przynajmnie od czasu do czasu -------------- u mnie AC ON cały czas i latem i zimą !

Artur S.
26-05-10, 09:15
Witam!
O trybie AUTO kiedyś było już na forum - generalnie nie wzbudzał zachwytu. IMHO oprócz różnych innych przypadłości ma jeden poważny feler: w ciepłe czy gorące dni zbyt długo trzyma zamknięty obieg - podróżując np. w kilka osób jest to średnio hmmm...komfortowe.. Dopóki nie nauczyłem się "oszukiwać" automatyki, nierzadko 16km odcinek dom-praca którego pokonanie zajmuje mi przeciętnie 40min przejeżdżałem na obiegu zamkniętym. Kiedyś zapytałem w ASO - niestety, podobno nie ma opcji żeby to zmienić. Oczywiście obieg można otworzyć, tylko przechodzi się wtedy do trybu nazwijmy go umownie: pół-automatycznego.

u mnie AC ON cały czas i latem i zimą !
To akurat nie wiem czy jest takie dobre. Oprócz chłodzenia klima osusza - niestety oprócz szyb w wilgotne dni, także cały czas śluzówki w nosie, oczach, ustach etc.
Pzdr - Artur S.

bezk
26-05-10, 09:23
Ja oszukuję to w prosty sposób. Po uruchomieniu silnika natychmiast skręcam klimę na minimum, czyli LO. Po przejechaniu kilometra/dwóch przekręcam na 20 st. C. i zazwyczaj obieg zamknięty w tym momencie się wyłącza, a klima jest cały czas w trybie AUTO.

Oczywiście, bardzo istotne jest, aby na początku pozbyć się zgromadzonego wewnątrz nagrzanego powietrza, czyli pierwsze kilkadziesiąt metrów z szybami opuszczonymi - ale to chyba nie jest żadna nowość dla posiadaczy aut z klimą.