PDA

Zobacz pełną wersję : palący się check engine w civic 1.5 coupe D15B7 93`

klonu1988
23-05-10, 12:03
Witam,
mam problem z moją Hondą. Od czasu do czasu zapala się lampka check engine. Auto ma instalację gazową. Komputer wykazał, że jest to: 1 - sonda lambda, 2 - czujnik prędkości samochodu.

Silnik 1.5 102KM D15B7 z 93 roku.

Kontrolka zapalała się gdy kręciłem silnik do maksymalnych obrotów, bądź gdy jechałem jednostajną (najczęściej niską) prędkością na 5 biegu. W zimie zapalała się również zaraz po uruchomieniu silnika. Po cofnięciu stacyjki w czasie jazdy i ponownym "odpaleniu" check gasł ale zapalał się ponownie po jakimś czasie - raz po 5, raz po 50km.

Wymieniłem sonde lambda, na orginalną używkę. Teraz kontrolka nie zapala się nawet jak przycisnę do maksymalnych obrotów. Zapala się czasami natomiast gdy auto stoi chwilę na biegu jałowym, po przejechaniu trasy średniej długości. Sonde wymieniłem dopiero 3 dni temu.

Auto oczywiście nie traci mocy po zalapaleniu się kontrolki.

Dodam, że jest to wersja amerykańska samochodu - były wymieniane zegary (nie wiem czy ma to wpływ na ten czujnik prędkości samochodu - jestem laikiem).

Proszę o jakieś konkretne porady.

P.S spalanie w normie - miasto 10-11, trasa 8-9 gazu

woz1938
23-05-10, 12:08
d15b7 spalanie w miescie 11l? to jest norma?:D w szoku jestem bo moje d15b7 z zepsuta sonda lapie teraz max 10 i to jak wcisne...

jasiek09
23-05-10, 12:27
błąd od składu mieszanki na lpg, zapewne masz za ubogo na "dole", a tak wogóle to dział lpg

rider143
23-05-10, 12:31
Załóż emulator sondy lambda.

klonu1988
23-05-10, 12:33
d15b7 spalanie w miescie 11l? to jest norma?:D w szoku jestem bo moje d15b7 z zepsuta sonda lapie teraz max 10 i to jak wcisne...

Mówisz o gazie czy benzynie?

Może to zależy od instalacji - ja nie mam sekwencji tylko najprostrzą instalacje. Spalanie jeżeli jeszcze dosłownie po mieście - odcinki max 10km

błąd od składu mieszanki na lpg, zapewne masz za ubogo na "dole", a tak wogóle to dział lpg

Co to znaczy za ubogo na dole? Odkręcić tą śrubę od gazu, żeby go troche więcej było? Czy podnieść obroty biegu jałowego?

Załóż emulator sondy lambda.

Co to jest? Jak to działa? Co mi to da i ile kosztuje?

zakit
23-05-10, 12:45
jesli blad predkosci ci sie nadal wyswietla a predkosc wskazuje ci bez zadnych bledow, to go olej, jesli nadal ci wywala ten blad a predkosc wariuje to wymien czujnik vss.

klonu1988
23-05-10, 12:52
jesli blad predkosci ci sie nadal wyswietla a predkosc wskazuje ci bez zadnych bledow, to go olej, jesli nadal ci wywala ten blad a predkosc wariuje to wymien czujnik vss.

Prędkościomierz chodzi ok. Błąd wyskakuje od czasu do czasu. Na innym forum znalazłem, że wymiana czujnika vss niewiele pomoże. Ponoć ma pomóc dodanie systemu OBD2 do gazu - czy ten system to właśnie ten emulator sondy, o którym pisał rider143?

W którym miejscu mogę znaleźć ten czujnik?

woz1938
23-05-10, 18:16
ja mowie o benzynie...ogolnie wedlug mnie gaz jest do zapalniczek:)

jasiek09
23-05-10, 18:58
zachowaj ta fachowa wiedze dla siebie, ubogo na dole mialem na mysli ze mieszanka w dolnym zakresie obrotow jest nie odpowiednia,byc moze jest to tylko chwilowy stan ale check wywali,jak bys mial emulator to emulator sondy wysylalby do ecu prawidlowe wartosci a nie brane by byly z sondy nie byloby checka,to tak mniej wiecej

woz1938
23-05-10, 20:59
zachowaj ta fachowa wiedze dla siebie,

hehe bez zlosci kolego wyrazilem tylko swoje zdanie;)
wymienie sonde i wtedy powiem Ci jakie mam spalanie:)

klonu1988
23-05-10, 22:24
zachowaj ta fachowa wiedze dla siebie, ubogo na dole mialem na mysli ze mieszanka w dolnym zakresie obrotow jest nie odpowiednia,byc moze jest to tylko chwilowy stan ale check wywali,jak bys mial emulator to emulator sondy wysylalby do ecu prawidlowe wartosci a nie brane by byly z sondy nie byloby checka,to tak mniej wiecej

http://www.motoallegro.pl/item1040541839_emulator_sondy_lambda_tuning_gratis _zobacz.html

O takim czymś mówisz?
Gdzie sie to montuje??

Ja patrze na portfel bo w nim za wiele nie mam - stąd ten gaz. Wydaje mi się, że skoro na benzynie to moje spalanie nie jest złe.

jasiek09
23-05-10, 23:20
nie do końca, tu masz coś o co mi chodziło przykładowe http://www.motoallegro.pl/item1046262249_promocja_emulator_sondy_lambda_esl_ 0_1v_lecho.html ale skoro w portfelu mało zastanowiłbym się nad zakładaniem tego , chyba ze tak bardzo razi Cie po oczach ta kontrolka check engine

klonu1988
24-05-10, 09:52
nie do końca, tu masz coś o co mi chodziło przykładowe http://www.motoallegro.pl/item1046262249_promocja_emulator_sondy_lambda_esl_ 0_1v_lecho.html ale skoro w portfelu mało zastanowiłbym się nad zakładaniem tego , chyba ze tak bardzo razi Cie po oczach ta kontrolka check engine

Zainwestuje - nie aż tak duży wydatek znowu :)

Czy ten konkretnie, który pokazałeś w linku będzie pasował do mojej 4-pinowej sondy? Nie będzie problemów z podłączeniem?

Znalazłem jeszcze takie na allegro:

http://www.motoallegro.pl/item1027013735_emulator_sondy_lambda_pd10_pd_10_pd _10.html

http://www.motoallegro.pl/item1040336736_emulator_sondy_0_1v.html

Który będzie najodpowiedniejszy?
Czym się kierować przy zakupie - najprawdopodobniej nie będę go kupował na Allegro tylko w sklepie, gdyż zależy mi na czasie. Rozumiem, że ważne jest to, żeby działał w zakresie 0 - 1 V, czy na coś jeszcze zwracać uwagę?

rider143
24-05-10, 10:26
W instrukcji do tego emulatora masz wszystko wyjaśnione-pasuje do sond lambda o zakresie 0-1V jedno,trzy i czteroprzewodowych.

klonu1988
24-05-10, 21:44
Pytałem w sklepie motoryzacyjnym i dwóch chłopaków znających się chyba dość dobrze na hondach powiedzieli mi, że nic mi nie da ten emulator sondy lambda - że potrzebuję emulatora wtryskiwaczy paliwa. Zaglądnęli mi pod maskę okazało się, że go mam ale jest w lichym stanie - polecili mi odwiedzić jakiegoś gaziarza, który by go przebadał - co o tym myślicie?

jasiek09
24-05-10, 22:06
myślimy że chłopaki nie ogarniają tematu,to nie jest błąd od wtryskiwaczy tylko od składu mieszanki

rider143
24-05-10, 22:32
A jak by to była wina emulatora wtryskiwaczy to wywalało by błąd nr 16.

klonu1988
25-05-10, 16:01
Byłem u gaziarza, powiedział mi, że za ten emulator sondy weźmie 80 zł z montażem i jak check mi się dalej będzie palił to odda mi kase a emulator zabierze - chyba dobra opcja?

jasiek09
25-05-10, 17:05
dobra, nie powinien się palić

klonu1988
25-05-10, 17:13
Zrobiłem samodiagnostykę - wydaje mi się, że prawidłowo.

Odczytałem kody usterek i tak wywaliło mi:
16
17
41
43

Kody wywala te same niezależnie czy auto jest na benzynie czy na gazie i czy na starej czy na nowej sondzie lambda.

Co robić?

Który bezpiecznik mam wyciągnąć, żeby zresetować kody??
Pomóżcie...

jasiek09
25-05-10, 17:18
wczesniej miałeś błąd 1 i 2 a teraz aż tyle ? bezpiecznik back up. najlepiej zresetuj błędy i pojeździj na benzynie w różnych zakresach obrotów nie przełaczając na gaz i zrób wtedy jeszcze raz samodiagnostyke

klonu1988
25-05-10, 17:41
wczesniej miałeś błąd 1 i 2 a teraz aż tyle ? bezpiecznik back up. najlepiej zresetuj błędy i pojeździj na benzynie w różnych zakresach obrotów nie przełaczając na gaz i zrób wtedy jeszcze raz samodiagnostyke

Zanim przeczytałem ten post już sobie poradziłem z resetem kompa. Tylko że później po resecie pojeździłem ale na gazie na różnych obrotach - przy maksymalnych obrotach zapaliła mi się lampka - przejechałem jakieś 5 km, znowu zrobiłem samodiagnostyke i został błąd nr 16.

Czy zresetować jeszcze raz i pojeździć tylko na paliwie czy co robić??

jasiek09
25-05-10, 17:52
ja bym zrobił reset i pojeździł na pb

klonu1988
25-05-10, 18:08
ja bym zrobił reset i pojeździł na pb

Zrobilem reset pojezdzielm na paliwie w roznych zakresach - kontrolka sie nie zapalała.

Zrobilem diagnostyke i kontrolka sie palila caly czas - czyli nie ma bledu.

Co zrobic z tym bledem nr 16 podczas jazdy na gazie?

Jutro pojezdze wiecej - cos czuje ze pojawia sie nowe bledy.

Wszystkie uwagi mile widziane.

jasiek09
25-05-10, 18:09
emulator wtryskiwaczy na podmianke bo to on wyywala 16

klonu1988
25-05-10, 18:14
emulator wtryskiwaczy na podmianke bo to on wyywala 16

Co to jest? Ile to kosztuje?

rider143
25-05-10, 18:16
Albo przelutować styki przy przekaźnikach w tym emulatorze który masz i przeczyścić wszystkie kostki.

jasiek09
25-05-10, 18:24
Pytałem w sklepie motoryzacyjnym i dwóch chłopaków znających się chyba dość dobrze na hondach powiedzieli mi, że nic mi nie da ten emulator sondy lambda - że potrzebuję emulatora wtryskiwaczy paliwa. Zaglądnęli mi pod maskę okazało się, że go mam ale jest w lichym stanie - polecili mi odwiedzić jakiegoś gaziarza, który by go przebadał - co o tym myślicie?

właśnie to co CI pokazywali

klonu1988
25-05-10, 19:35
Pojezdzilem jeszcze troche na gazie i wywalilo mi bledy: 17 i 43

rider143
25-05-10, 19:49
17-czujnik prędkości, 43- układ paliwowy ale najczęściej winna jest sonda lambda i jej okablowanie.

klonu1988
25-05-10, 20:42
17-czujnik prędkości, 43- układ paliwowy ale najczęściej winna jest sonda lambda i jej okablowanie.

W czym to przeszkadza? Co mam z tym zrobić?
Pojeżdzę jeszcze jutro bo mam do zrobienia trasę 100km i wtedy zobacze jakie są błędy.

Przejeździłem jeszcze 100 km i nic nowego mi nie wyświetliło - tylko błąde numer 17 i 43. Co z tym zrobić?
\
Pomóżcie bo nie mam pojecia czy sie brac za to czy olac sprawe...

klonu1988
03-06-10, 15:25
W czym to przeszkadza? Co mam z tym zrobić?
Pojeżdzę jeszcze jutro bo mam do zrobienia trasę 100km i wtedy zobacze jakie są błędy.

Przejeździłem jeszcze 100 km i nic nowego mi nie wyświetliło - tylko błąde numer 17 i 43. Co z tym zrobić?
\
Pomóżcie bo nie mam pojecia czy sie brac za to czy olac sprawe...

ii jeszcze 16 wyskoczył...
co z tym zrobić?

Emulator sondy zakładać? Może się wtedy zmniejszyć spalanie? Poradźcie coś...

jasiek09
03-06-10, 22:32
Może się wtedy zmniejszyć spalanie?na to bym nie liczył. jak chcesz mieć wszystko tip top to możesz zakładać...