Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : da sie zciszyc syrenke od centralki ?

palermo444
22-05-10, 21:07
Witam mam pytanie czy da sie zciszyc syrenkę od centralki ? bo straszeni mam głośną i przy zamykaniu i otwieraniu mnie to już denerwuje :)

Dobraku
23-05-10, 10:58
Musiał byś ją rozebrać. Syrenka to tak naprawdę membrana piezo ( prościej mówiąc coś podobnego bardzo do głośnika ) i generatora. Alarm podaję tylko na "syrenkę" napięcie, a dopiero generator w niej kształtuje to "wycie" które słyszysz. Prosto by było wstawić rezystor ograniczający prąd a co za tym idzie i napięcie jakie bedzie na syrence, ale zniekształci Ci to sygnał a i tak nie wyciszy. Musiał byś ją rozebrać i wstawić rezystor miedzy membrankę piezo a elektronikę syrenki. To takie najprostrze rozwiązanie jakie myśle był byś w stanie wykonać.

Druga opcja to poprostu wycisz ją mechanicznie ... przytłum wyjście z niej np jakimś kawałkiem materiału lub zmień jej miejsce pod maską.

Zawsze możesz też isć do sklepu i kupić inną, często sklepy dają możliwość posłuchania. Syrenki są naprawdę różne i głośne i ciche, koszt to ok 15-30 zł.

Son - Goku
23-05-10, 18:46
czy da sie zciszyc syrenkę od centralki ? bo straszeni mam głośną i przy zamykaniu i otwieraniu

Mój ojciec w sumie ma inne auto, ale jak przytrzymujesz dłużej guzik do otwarcia/zamykania dzwi.

Wtedy jest tylko sygnał świetlny.

mickee
24-05-10, 10:57
Witam mam pytanie czy da sie zciszyc syrenkę od centralki ? bo straszeni mam głośną i przy zamykaniu i otwieraniu mnie to już denerwuje :)

Wszystko zależy od tego jaki masz alarm. W niektórych można ustawić na stałe ciche zazbrajanie/rozbrajanie lub chwilowo, tak jak kolega napisał, poprzez dłuższe przytrzymanie guzika na pilocie. Musisz dojść jaki masz alarm.