Zobacz pełną wersję : smród oleju
od paru dni zauważyłem że jak jadę dość ostro autem i przekroczę 4500 RPM czyli wtedy gdy załącza się V-TEC to czuć w aucie spalony olej. jest dość drażniący. jeśli jeżdżę do 4500rpm to jest ok... zauważyłem też że któryś zawór zaczął stukać... czy jedno z drugim ma coś współnego i co może być powodem pierwszego problemu?
Jak Ci popija olej (a na wyższych obrotach zawsze jest większa "konsumpcja") to i będzie smrodek.
Jeżeli głowica jest do regeneracji (np.prowadnice) to silnik oczywiście może brać olej ...
Z tego co napisałeś to masz minime dawno to ogarnąłęś i czy przed założeniem głowicy wymieniłeś uszczelniacze i prowadnice czy tylko splanowałeś i na samochód ?
minime zrobione przez poprzedniego właściciela ale w JHM. samochód zaczął wcześniej troszke oleju popijać ale teraz jest taki zapach nie ze spalinami ale jakby ten olej miał kontakt z czymś gorącym. silnik suchy...
Skoro JHM to możliwość zaniedbania można raczej wykluczyć :) Napewno sprawdziłeś czy nigdzie nie ma wycieków? Mi na początku jak kupiłem H z pod dekla delikatnie leciało na kolektor wydechowy i po nocy rano było czuć smażony olej. Spróbuj jechać na zamkniętym obiegu nadmuchu
zaraz jeszcze posprawdzam dokładnie wszystkie uszczelki... może spod zaworu vtec mi coś leci...
mam podobnie...tez zasmierdzi olejem - moze nie tak bardzo ale czuc. dodam ze mialem lekko zabrudzona olejem obudowe rozrzadu. wczoraj wyczyscilem zobaczymy. bo zawor vtec ma usczelke..,tak??
moze ona lekko puscza...hmm a moze to zabrudzenie przez nieudolne dolewki - i swad moze tez...heh:)
znalazłem najprawdopodobniejszą przyczynę tego zapachu. pomiędzy zaworem Vtec a głowicą powinna być uszczelka gumowa która u mnie zastąpiona była silikonem... zauważyłem tam zapocenie więc pewnie gdy załącza się vtec olej po trochu sączy się na ciepły blk silnika i stąd ten swąd.