Zobacz pełną wersję : Olej
ostatnio zauwazyłem ze znikło mi ok 2,5 oleju po przejechaniu ok 7-8 tys km. ktos wie jaka moze byc tego przyczyna ? nie orientuje sie w tym temacie az TAK , ale może to być przez " zużyte" pierscienie ? / silnik ma przejechane 253 tys km a olej lalem 10w40 castrol
ostatnio zauwazyłem ze znikło mi ok 2,5 oleju po przejechaniu ok 7-8 tys km.
2,5 czego? litra, mm na bagnecie czy czegoś jeszcze innego? Jeśli 2,5l to jeździles praktycznie bez oleju...:eek:
ale może to być przez " zużyte" pierscienie ? / silnik ma przejechane 253 tys km a olej lalem 10w40 castrol mogą być pierścienie + inne rzeczy, możesz gubić olej przez jakąś nieszczelność, podaj wiecej inf
żeby tyle palił to musi być ładnie zajechany...
obstawiać wyciek. sprawdz silnik dokładnie czy nie ma większych wycieków.
sprawdz też czy nie masz mazi w układzie chłodzenia.
sprawdz też czy nie masz mazi w układzie chłodzenia.
a jak to sprawdzić ?
tak 2,5 oleju, zauważyłem to ostatnio jak sprawdziłem bagnet (stałem na równym podłożu) dolałem te 2,5 litra oleju tydzien temu i zobacze co sie bedzie działo
ogólnie to silnik ciągnie normalnie, nie zamula, nie zauważyłem żeby sie grzał, prawdę mówiąc jest to 1 raz. mam autko od 13 miesiecy i 1 raz sie zdarzyło ze oleju prawie zabrakło. nie wiem co jeszcze mógłbym powiedzieć
a kopci na niebiesko? maź jeśli dobrze myśle to chodzi o to żebyś odkręcił korek od wlewania oleju i sprawdził czy jest na nim takie białe masło
aha , nie nie ma na nim zadnej mazi, odrecalem wczoraj przed jazda i nic na nim nie bylo takiego, byl tylko z oleju , czyli normalnie
Nie pod korkiem wlewu oleju tylko w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego. Jeżeli masz wysraną uszczelkę pod głowicą to olej przedostaje Ci się do układu chłodzenia i masz czarne gluty w zbiorniczku.
Lecz zanim panika całkiem obejmie Twój umysł sprawdź rano stojąc na równym poziom oleju uzupełnij jego poziom i sprawdź za dzień lub dwa po raz kolejny. Ludzkie oko też może czasem spłatać psikusa :)
Pierścienie,prowadnice i uszczelniacze zaworowe,różnego rodzaju wycieki. Sprzęgło jak działa ? Uszczelniaczem też może się lać :(
Raz na 7-8 tysięcy km sprawdzasz poziom oleju :confused:
300ml /1000km to nie jest jeszcze tragedia, zmień olej na Valvoline Maxlife 10W40 i sprawdzaj częściej poziom oleju, tak żeby nie spadał poniżej minimum ...