PDA

Zobacz pełną wersję : Olej

kukisddz
21-05-10, 11:57
ostatnio zauwazyłem ze znikło mi ok 2,5 oleju po przejechaniu ok 7-8 tys km. ktos wie jaka moze byc tego przyczyna ? nie orientuje sie w tym temacie az TAK , ale może to być przez " zużyte" pierscienie ? / silnik ma przejechane 253 tys km a olej lalem 10w40 castrol

pawciob80
21-05-10, 14:15
ostatnio zauwazyłem ze znikło mi ok 2,5 oleju po przejechaniu ok 7-8 tys km.

2,5 czego? litra, mm na bagnecie czy czegoś jeszcze innego? Jeśli 2,5l to jeździles praktycznie bez oleju...:eek:

ale może to być przez " zużyte" pierscienie ? / silnik ma przejechane 253 tys km a olej lalem 10w40 castrol mogą być pierścienie + inne rzeczy, możesz gubić olej przez jakąś nieszczelność, podaj wiecej inf

Skoti
21-05-10, 15:39
żeby tyle palił to musi być ładnie zajechany...
obstawiać wyciek. sprawdz silnik dokładnie czy nie ma większych wycieków.
sprawdz też czy nie masz mazi w układzie chłodzenia.

kukisddz
22-05-10, 18:25
sprawdz też czy nie masz mazi w układzie chłodzenia.

a jak to sprawdzić ?

tak 2,5 oleju, zauważyłem to ostatnio jak sprawdziłem bagnet (stałem na równym podłożu) dolałem te 2,5 litra oleju tydzien temu i zobacze co sie bedzie działo

ogólnie to silnik ciągnie normalnie, nie zamula, nie zauważyłem żeby sie grzał, prawdę mówiąc jest to 1 raz. mam autko od 13 miesiecy i 1 raz sie zdarzyło ze oleju prawie zabrakło. nie wiem co jeszcze mógłbym powiedzieć

stolarz
22-05-10, 18:46
a kopci na niebiesko? maź jeśli dobrze myśle to chodzi o to żebyś odkręcił korek od wlewania oleju i sprawdził czy jest na nim takie białe masło

kukisddz
22-05-10, 20:16
aha , nie nie ma na nim zadnej mazi, odrecalem wczoraj przed jazda i nic na nim nie bylo takiego, byl tylko z oleju , czyli normalnie

Budziniak
22-05-10, 20:42
Nie pod korkiem wlewu oleju tylko w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego. Jeżeli masz wysraną uszczelkę pod głowicą to olej przedostaje Ci się do układu chłodzenia i masz czarne gluty w zbiorniczku.
Lecz zanim panika całkiem obejmie Twój umysł sprawdź rano stojąc na równym poziom oleju uzupełnij jego poziom i sprawdź za dzień lub dwa po raz kolejny. Ludzkie oko też może czasem spłatać psikusa :)
Pierścienie,prowadnice i uszczelniacze zaworowe,różnego rodzaju wycieki. Sprzęgło jak działa ? Uszczelniaczem też może się lać :(

PeJot
22-05-10, 20:59
Raz na 7-8 tysięcy km sprawdzasz poziom oleju :confused:

300ml /1000km to nie jest jeszcze tragedia, zmień olej na Valvoline Maxlife 10W40 i sprawdzaj częściej poziom oleju, tak żeby nie spadał poniżej minimum ...