Zobacz pełną wersję : Spalanie / Paliwo- jakie?? / etc / ekonomiczna jazda, help!
Sluchajcie, wiem ze moze walkowaliscie juz ten temat ale ja mam wielki problem. Bo jezdze autem w sumie dopiero pol roku - seicento, maluch. Teraz kupilam hondzie.
Moja hondzia przejechala w ciagu 4 dni 320 km a zostala mi tylko 1/4 baku paliwa ;P a wlalam 40 litrow:( kurrrde , spalanie wychodzi mi chyba 11 litrow a w sumie malo jezdzilam po miescie.
Jak sie oblicza ile Pali samochod na 100 km? dziele te 40 litrow przez il. km?
no i pomozcie, jak jezdzic ekonomicznie? kiedy auto zre najwiecej paliwa? ona powinna palic 6-7 litrow ale przy moich umiejetnosciach.. heh ;)
silnik jest w porzadku, tu sie nie mozna przyczepic. Dzisiaj dopiero wymienilam czesci- filtry, olej, rozrzad. Tak wiec prosze o porady co to jest jazda ekonomiczna i jak ludzie to robia to ze auto pali 7 a nie 10 ? :P
jak hamowac? jak ruszac? bo zbankrutuje :P
I jakie Paliwo lejecie do Swoich Hond? Bo ja tankowalam na Shellu PB95. moze mam lac PB98??
Piotrek Klag
26-09-06, 20:54
Sluchajcie, wiem ze moze walkowaliscie juz ten temat ale ja mam wielki problem. Bo jezdze autem w sumie dopiero pol roku - seicento, maluch. Teraz kupilam hondzie.
Moja hondzia przejechala w ciagu 4 dni 320 km a zostala mi tylko 1/4 baku paliwa ;P a wlalam 40 litrow:( kurrrde , spalanie wychodzi mi chyba 11 litrow a w sumie malo jezdzilam po miescie.
Jak sie oblicza ile Pali samochod na 100 km? dziele te 40 litrow przez il. km?
no i pomozcie, jak jezdzic ekonomicznie? kiedy auto zre najwiecej paliwa? ona powinna palic 6-7 litrow ale przy moich umiejetnosciach.. heh ;)
silnik jest w porzadku, tu sie nie mozna przyczepic. Dzisiaj dopiero wymienilam czesci- filtry, olej, rozrzad. Tak wiec prosze o porady co to jest jazda ekonomiczna i jak ludzie to robia to ze auto pali 7 a nie 10 ? :P
jak hamowac? jak ruszac? bo zbankrutuje :P
I jakie Paliwo lejecie do Swoich Hond? Bo ja tankowalam na Shellu PB95. moze mam lac PB98??
człowieku ty masz 10 lat czy co ?
"4 dni 320 km a zostala mi tylko 1/4 baku paliwa " - wlej pełny - prrzejedź 300 km i zalej na maxa i sprawdź ile weszło i potem ARCYTRUDNY wzór
(ilosć litrów/ilość km)*100
tak cięzko - a co do spalania to i talk ten temat XCi zaraz zamkną bo wałkowaliśmy go 352834474747374374098998438309409894 raz jak nie więcej :!::!::!::!::!::!::!:
U mnie jest tak, że wskazówka poziomu paliwa najpierw dużo szybciej spada, a potem znacznie wolniej. Kiedy mi dochodzi do czerwonej kreski jest go jeszcze całkiem sporo. W rezultacie wychodzi na to, że pali mi 6.8.
Co do obliczania ile pali, to zrobiłam to tak, że zatankowałam do pełna. Potem wyzerowałam licznik i zatankowałam po przejechaniu 200 km. Ilość wlanego paliwa podzieliłam na 2 i tyle.
ale prosze nie krzyczec:) wiem Piotrku ze jestes madrzejszy i bardziej doswiadczony i ze lubisz besztac "mlokosow" :) a ja ze jestem jak sie to mowi w "goracej wodzie kapana" czesto dostaje po dupie od takich jak Ty:P troche wyrozumialosci dla poczatkujacych bo sam nim kiedys byles:/
poza tym ja sie nie pytalam tylko o spalanie, ale tez o to jaka benzyne do auta lac - 95 czy 98. i wciaz nie wiem :)
Dzieki za wskazowke Antiope, zrobie tak mowisz:)
Piotrek Klag
26-09-06, 21:20
ale prosze nie krzyczec:) wiem Piotrku ze jestes madrzejszy i bardziej doswiadczony i ze lubisz besztac "mlokosow" :) a ja ze jestem jak sie to mowi w "goracej wodzie kapana" czesto dostaje po dupie od takich jak Ty:P troche wyrozumialosci dla poczatkujacych bo sam nim kiedys byles:/
Dzieki za wskazowke Antiope, zrobie tak mowisz:)
szanowny Mika - poczytaj o tym że po prostu wskazówka paliwa w H. to kompetna [aranoja i spada nagle mimo że paliwo jest..... (szukasz i hasło "rezerwa" itd...)
Jak spalani przekroczy rozsądek to trzeba szukac problemów - pierwszy trop to zawsze uszkodzona sonda lambda ale zanim zaczniesz szukac to lepiej policz ile faktycznie to auto pali bo pewniwe okaże sieże 6-7 litrów....
Co do stylu jazdy:
szukasz i wpisujesz : "hamowanie silnikiem" - poczytaj może Ci sie przydać.
Co do paliwa:
poczytaj o tym do jakich silników powinno sie stosowac pB 98 - wniosek Ci powiem - lej pb 95 na shelu i tyle. Większośc(chyba) wtym ja właśnie tak robi i auto jedzie normalnie czyli szybko :D
A jestem trochę wredny bo wkurza mnie brak inwencji czyli wpisania w google albo w wyszukiwarkę powyżej tego czego sie tak naprawdę szuka.
powodzenia.
no dzieki :) sorka ale " kto pyta nie bladzi ", dlatego zadaje duuuzo pytan, choc wiem ze sa ludzie ktorych to wkurza :P wybacz :)
wlasnie chlopaki , a ile zrobiliscie km najwiecej na baku , czyli okolo 45 litrow i ile da sie zrobic na rezerwie ??
gosciu co sprzedal mi auto powiedzial ze na rezerwie zrobie ok 90 km. Ciekawe czy to prawda ?;p
P.S moze mi ktos wyjasnic co znaczy ze moja honda ma silnik 1.4 i z 98, a Honda kolegi z 96 ma silnik 1.4 iS??? poza tym na stronie http://www.hondapl.org/ znal;azlam tylko model z silnikiem 1.4 i S a mojego bez nie :((
No to już nie do tego tematu. Naprawde.
szanowny Mika
ja sie nie pytalam
troche wyrozumiałości dla miki - bo to dziewczyna :)
tu trzeba pomóc dla płci pięknej, a nie besztać ;) ;) koniec OT
a chyba mamy równouprawnienie?
no tak, dziewczyna. i w dodatku blondynka :twisted: ( hehe wiem jak moje "glupie" pytania Was bawia :P ) i do tego troche Zagubiona :? wkrotce umieszcze fotke mojej civiczki na forum :D
Tak jak ktos wczesniej napisal... zalewasz paliwa na maxa, zerujesz licznik, jezdzic ile wlecie, tankujesz na maxa, patrzysz ile litrów zatankowalas i ile km przejechalas, dajesz iloraz jednego przez drugie i ju :)
O ekonomicznej jezdzie troche bylo na forum, wiec poszukaj troszke... podstawowy blad nie ekonomicznej jazdy to dojezdzanie do swiateł na "luzie"
Może najpierw napisz jak ty jeździsz...
Powiem tak. Staraj się nie nadużywać pedału gazu. O co mi chodzi? Jeśli przyśpieszasz, i wciskasz gaz, wciskaj do momentu, gdy czujesz wzrost przyśpieszenia. Gdy wzrasta hałas a przyśpieszenie nie - przyredukuj.
Zrozumiałe? :)
Tak jak ktos wczesniej napisal... zalewasz paliwa na maxa, zerujesz licznik, jezdzic ile wlecie, tankujesz na maxa, patrzysz ile litrów zatankowalas i ile km przejechalas, dajesz iloraz jednego przez drugie i ju
a nie łatwiej zatankować do pełna, wyzerować licznik, przejechać 100km i zalać ponownie?
Tak jak ktos wczesniej napisal... zalewasz paliwa na maxa, zerujesz licznik, jezdzic ile wlecie, tankujesz na maxa, patrzysz ile litrów zatankowalas i ile km przejechalas, dajesz iloraz jednego przez drugie i ju
a nie łatwiej zatankować do pełna, wyzerować licznik, przejechać 100km i zalać ponownie?
nie :)
im wiekszy dystans, tym dokładniejszy pomiar :)
widać kto na studiach sie obija :P
troche wyrozumiałości dla miki - bo to dziewczyna
Dzięki za wsparcie, ale ja jako feministka :P stanowczo protestuję!!! Prosze mnie stanowczo opieprzyć jak coś nie w temacie wpiszę. Na tym forum panuje porządek, to mi się podoba i tak powinno być, niezależnie od tego ile się tu kobiet pojawi. Nie jesteśmy bezmózgami i umiemy używać opcji szukaj. A jeśli nie, to powinnyśmy się nauczyć. Amen
Ps.Czy my nie zbaczamy z tematu?
ziom, ja jeszcze semestru nie zacząłem :P
ale jak licze to wlasnie tak jak podalem, zawsze mozesz zrobic kilka pomiarów, z róznym typem jazdy :)
ziom, ja jeszcze semestru nie zacząłem :P
ale jak licze to wlasnie tak jak podalem, zawsze mozesz zrobic kilka pomiarów, z róznym typem jazdy :)
wiec ziooom... zaufaj studenciakowi :) wiecej przejedziesz, dokladniejszy pomiar, proste :)
eee tam równouprawnienie...dziewczyna to dziewczyna :) a w dodatku blondynka :)
To ciekawa jestem, czy będziesz taki zadowolony, jak się zacznie pojawiać coraz więcj dziewczyn i każda będzie robiła bałagan.
Pozatym mam wrażenie, że jeśli pojawia się tu nowy facet, to robi dokładnie te same błędy na początku. Sytuacja różni się tylko waszą reakcją.
Ja osobiście wolę dostać opieprz, ale być traktowana poważnie.
heheeh tylko bez zadnych aluzji do blondynek ;) powiedzmy poczatkujaca;p nie znam sie na autach, nie znam sie na zadnych technikach jazdy a chcialabym. Jednak bez porad doswiadczonych kierowcow to moge sobei gdybac;p
spoko, dzieki;)
Dobra, dobra, nie zbaczajcie z tematu bo zaraz wszyscy po WARNie dostaną :P
mighty
zatankuj, zrób kółko wokół stacji benzynowej, tak około km i znów zatankuj, zobaczymy jak Ci wyjdzie :D ;)
czym dłuższy pomiar, to dokładniejsza średnia
Zauważ, że na różnych stacjach różnie odbija pistolet i ta ilośc dokładnie nie jest ta sama wlana. Jeśli wlejesz załóżmy 0,5 do 1,0 litra więcej (bo pistolet później odbije) to teoretycznie o tyle wyjdzie Ci wiecej spalanie na tym Twoim przejechanym 100km odcinku. Na odcinku 400km wyjdzie Ci ze spalilo swoje + ten wspomniany litr, ale jego rozłożysz już na 4 i wyjdzie tylko wiecej o 0,25 litra i ten element niedokładności już pominiesz. Do tego na dłuższym odcinku, masz więcej możliwosci zmiennej jazdy w różnych warunkach, zależnych od różnych czynników.
i w tym momencie powinnaś dostać opieprz, tak dla zasady:) jak równouprawnienie to równouprawnienie :lol:
no dobra skończmy z pierdu-piedru i przejdźmy do konkretów 8)
heheeh tylko bez zadnych aluzji do blondynek powiedzmy poczatkujaca;p nie znam sie na autach, nie znam sie na zadnych technikach jazdy a chcialabym. Jednak bez porad doswiadczonych kierowcow to moge sobei gdybac;p
spoko, dzieki;)
Skarbie ja też się nie znam na samochodach, ale to nie ma nic wspólnego z pewnymi zasadami, w których poznaniu mi to nie przeszkodziło.
no to wystarczy zatankowac na tej samej stacji. ja nie mam takich problemow bo tankuje i tak tylko na jednej. a przeciez wyjdzie za ile przejechalem 100km.
no to wystarczy zatankowac na tej samej stacji. ja nie mam takich problemow bo tankuje i tak tylko na jednej. a przeciez wyjdzie za ile przejechalem 100km.
hmm... nadal nie rozumiesz? to czemu nie zrobisz pomiaru na dystansie 1km?
Jak pomnozysz ilosc paliwa razy 100 to tez wyjdzie ile spaliles litrow na 100km....
bo zwykle mierzy sie spalanie na 100km ;) a jesli mierzylbym po 1km to musialbym zalozyc, ze ciagle bede jezdzil tak, jak przez ten 1km, a to nie ma sensu.
bo zwykle mierzy sie spalanie na 100km ;) a jesli mierzylbym po 1km to musialbym zalozyc, ze ciagle bede jezdzil tak, jak przez ten 1km, a to nie ma sensu.
A tak zakladasz ze bedziesz zawsze jezdzil tak jak te 100km... podejscie IMO bez sensu.
Ty nie mierzysz sredniego spalania tylko takie jakie Ci bardziej odpowiada.
Moze poprostu nie wiesz ze da rade obliczyc równanie z 3 zmiennymi, gdy dwie wartości są znane :d
A tak zakladasz ze bedziesz zawsze jezdzil tak jak te 100km... podejscie IMO bez sensu.
Ty nie mierzysz sredniego spalania tylko takie jakie Ci bardziej odpowiada.
moze i masz racje ;)
Moze poprostu nie wiesz ze da rade obliczyc równanie z 3 zmiennymi, gdy dwie wartości są znane n
na szczescie nie studiuje nic związanego z matematyką :D
Moze poprostu nie wiesz ze da rade obliczyc równanie z 3 zmiennymi, gdy dwie wartości są znane n
na szczescie nie studiuje nic związanego z matematyką :D
dlatego musisz zdac sie na kolegów z umysłem ścisłym :)
pozdro
no dobra skończmy z pierdu-piedru i przejdźmy do konkretów
to przejdz do nich, bo juz 3 posty Twoje w tym temacie i zaden na temat, a urządziłeś sobie tutaj Hydepark
a jesli mierzylbym po 1km to musialbym zalozyc, ze ciagle bede jezdzil tak, jak przez ten 1km, a to nie ma sensu
tak samo zakladasz przy odcinku 100km
mozna odpalic auto rano i pojechac 100km, a mozna odpalic i pojechac 20km i nastepnego dnia znów odpalic i potem znów. Jednego dnia, mozeszz sie spieszyc do pracy, a innym razem mozesz sobie podziwiac krajobrazy przez okno itd itd
Czym dluzszy odcinek, tym bardziej usredni wszelkie czynniki wplywajace na spalanie.
Co do teog ze tankujesz na jednej stacji, to tez nie ma znaczenia, bo w zaleznosci od temperatury, poziomu paliwa w zbiornikach i pewnie czegos tam jeszcze, benzyna moze sie mniej lub bardziej pienic, a zatem wzbuzona moze dac wczesniej sygnal o pelnym baku i pistolet moze odbic, a innym razem odbije później.
Ja w swoim coupe tankuje po przejechaniu 500-550 km, a w baku zostaje ok 3-5 litrow, wiec jak bym sie uparł to mógłbym przejechać 600 km i dopiero pózniej tankować (ale aż takim ryzykantem nie jestem). Jeżdżę na ogół 60% - trasa, 40% - miasto i jedno co zauważyłem to styl jazdy na trasie nie ma dużego wpływu na spalanie. Zazwyczaj jeżdzę po drogach ekspresowych więc jadę tam ok 120 - 130, ale czasami jak mam ochotę to i nawet 200, spalanie wtedy wychodzi rzędu 7l/100 (średnio), jak starałem się jeżdzić oszczędnie to wychodziło 6,7l/100 (średnio), więc to żadna oszczędność, a dużo mniejsza przyjemność z jazdy. --> Wniosek - na trasie jedż tak jak chcesz - jednak dobrze żeby obroty nie przekraczały 4000/min i żeby w miarę płynnie przyśpieszać.
Po mieście jest podobnie.
Raz miałem okazję przejechać na baku 70% miasto, 30% - trasa z prędkościami rzędu 120-130 to średnie spalanie wyniosło 7,5l/100.
Ja mam silnik 1,6 więc u Ciebie powinno być nawet trochę mniej.
Najważniejsze to:
- zatankuj do pełna
- przejdz tyle żeby Ci się zapaliła kontrolka - ewentualnie wskazuwka zeszłąn na czerwone pole + przejedz jeszcze z 50 km
- zatankuj do pełna
- wylicz ze wzoru ile naprawde pali samochod
Nie można w wyliczani spalania sugerować się tylko wskazaniami wskazówki - ona dokładnie nigdy nie pokazuje ile zostało litrów w baku.
Piotrek Klag
26-09-06, 23:29
szanowny Mika
ja sie nie pytalam
troche wyrozumiałości dla miki - bo to dziewczyna :)
tu trzeba pomóc dla płci pięknej, a nie besztać ;) ;) koniec OT
no to nic innego mi nie pozostaje tylko po prostu powedzieć przepraszam. Nie zakumałem - chyba juz przewidywałem że afera z renatą b. w roli głownej jest blisko :P
Z tym odbiciem pistoletu,to racja, ostatnio po tankowaniu wyszło,że w mieście przy ostrej jeździe spalił 9,2. Na innej stacji znowóż wyszło 8. Pistolety różnie dolewają po odbiciu. W sumie najlepiej,ale najryzykowniej jest po prostu wyjździć cały bak, a w bagażnkiu mieć 5l w kanisterku, na dolewkę. I wtedy wyjdzie faktyczne spalanie.
ale tylko raz, bo potem zaciagnie ci syfu z dna zbiornika :P
ale tylko raz, bo potem zaciagnie ci syfu z dna zbiornika
tyaaa.. jeszcze jakby ten syf w zbiorniku leżał sobie na dnie..
W sumie najlepiej,ale najryzykowniej jest po prostu wyjździć cały bak, a w bagażnkiu mieć 5l w kanisterku, na dolewkę. I wtedy wyjdzie faktyczne spalanie
I tylko czasem powiekszone o koszt wymiany pompy paliwowej.
W samochodach z wtryskiem i elektryczną pompą paliwa nie jeździ sie aż zgasnie. Jak mierzyć już pisali. Jechac długuuuugo długgooo a potem dzielić. Najlepiej od "na full" do poczatku rezerwy. Jedyne co można sprawdzic po 100km jazdy to to czy już nam sie dupa na siedzieniu spociła.
a ja mam tez pytanie :) ile spali Civic 92-95rok w 1,6benz 16V dohc 125km ??
aha i ile ta rakieta ma sekund do 100km/h??
www.hondapl.org
Spalanie tak jak wszędzie.
Raaany. 1,6 to jeden sześć no. Więcej niż 4 mniej niż 15 :/
napisz jeszcze w jakimś temacie :)
wyszlo mi ze moja hondzia spalila 8 l/100 km ;) w sumie jezdze glownie po miescie wiec az tak zle nie ma:) wlalam teraz do baku 35,75 l a przejechalam 440,5 . a myslalam ze wyjdzie mi 10 hehe
http://www.hondapl.org/civic/danetech/htb92-95.html
dzieki za linka ale moja hondzia jest z roku 98 :) i juz tam tez sprawdzalam te dane..
Ja mam 1.6 z ostatnich wyliczen wynika, miasto na spokojnie(nie na emeryta): 8.5l, jak poszaleje to..z 12:), resetowalem miesiac temu kompa ale nie wiem czy to mialo wplyw, Gdy ja zakupilem bylo od 9 w gore..ale honde mam od 3 miechow i dopiero niedawno nauczylem sie nja jezdzic:)pozdrawiam