Zobacz pełną wersję : Hamulce typ-r a 2,2 i-cdti
Witam borykam się z zbyt słabymi hamulcami w mojej civicu jak w temacie 2,2 i-cdti i zastanawiałem się na swapem hamulce z type-r czy benda z tym jakieś problemy mam do kupienia jarzma i tarcze od type-r czy to podejdzie pozdrawiam i proszę o szybka odpowiedzi:)
type r ma hamulec 300mm. jesli masz przednie hamulce tej samej srednicy to nie ma sensu zmiany.
Tarcze w 2,2 i-cdt maja rozmiar 282 mm wiec są mniejsze... Wiec mysle ze zmiana miała by sens tylk zastanawiam sie nad tym czy podejda plug&play
a typ-r nie ma czasem 2 tłoczków?
Nie ma. Poza tym to nic nie zmienia - wszystkie Hondowe zaciski pod piaste 5x114,3 sa wymienne. Ewentualnie trzeba zrobic niewielka podkladke albo podszlifowac jarzmo zeby idealnie wycentrowac zacisk na tarczy.
ok, widze ze temat sie nie kreci, w sobote na 99% kupuje honde 2.2ctdi jako ze ja to ja to juz zbroje sie by wszystko zrobic jak nalezy, ze standardowe hamulce to padaka to szukam jakiejs alternatywy na 220-230ps, zazwyczaj siedze w VAG-u wiec honda to dla mnie cos nowego.
W audi by zmienic hamulce trzeba bylo zmienic jazma by bardziej odsadzic zaciski od piasty.
jak to wyglada w 2.2 dieslu i type r ? czy wystepuja jakies jazma ? czy poprostu zaciski sa inne ? bardziej odsadzone ? no chyba ze jest cos innego co idzie latwo zalozyc ?
bardzo prosze o jakas pomoc z waszej strony. Pozdrawiam.
No chyba bylo napisane - kompletne zaciski na piaste 5x114,3 sa zamienne. Kupujesz zacisk z jarzmem od EP3/FN2, do tego tarcze EP3 i cieszysz sie lepszym hamulcem.