Zobacz pełną wersję : Za wysokie obroty po wymianie kolektora ssącego??
Witam. Mam takie pytanie, ponieważ wymieniłem w d14a4 kolektor ssący na ten z d16, przepustnice zamontowałem poziomo od d14a4, zaślepiłem krokowca na kolektorze i czujnik temp powietrza zasysanego, ponieważ krokowy jest w przepustnicy a czujnik z d14 wrzuciłem na rure dolotową. I przed modyfikacją po odpaleniu zimnego silnika miałem ok 1300 a teraz jest 1500, a gdy się nagrzeje to wczesniej było ok 600 teraz jest ok 800. Czy jest normalnie? pozdrawiam
Yotomeczek86
19-05-10, 14:15
Jak dla mnie to jest już to kwestia jedynie regulacji obrotów na biegu jałowym
jak to regulujesz?? tą śrubą na przepustnicy?? widziałem tam jakąś
Tak troche OT, czuć różnice po założeniu ssącego ?
Różnice czuć na niskich obrotach, lepiej przyspiesza
Ilość powietrza reguluje przepustnica. Jeżeli przełożyłeś z D14 i obroty są wyższe to masz gdzieś przeciek (najprawdopodobniej na zaślepce krokowego). U mnie było podobnie, po doszczelnieniu obroty wróciły do normy.
Możesz to sprawdzić zatykając wlot do przepustnicy ręką - jak obniży obroty i nie zgaśnie w ciągu paru sekund to jest nieszczelność.
może mieć na top wpływ fakt że na dolocie gdzie masz czujnik jest nieco niższa temperatura niż na ssącym
Nie wiem czy każde D14 ma takie obroty jak u kolegi z tematu, ale jak dla mnie to nowe wartości obrotów są normalne a te stare były troche za niskie.