Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dziwne zachowanie hondy d14z4 check engine

nikog0
18-05-10, 21:26
Witam!
W mojej hondzie angielce 2000rok MB2 d14z4 od dawna szwankuje sonda diagnostyczna (w katalizatorze) i zdarzało się że zapalał mi się check engine, i palił się do końca jazdy zawsze, i jak następnym razem zapalałem samochód palił się znów, dopiero gasł jak zrobiłem reset kompa.
Przez ostatnie pół roku nie zapalił mi się ani razu, aż jak zatankowałem paliwo na Orlenie w Janowie Lubelskim (taka niewielka stacja), po kilku km od zatankowania tego paliwa. Zatrzymałem się, zrobiłem reset i dojechałem do Lublina, check się nie zapalił, reseta już potem nie robiłem.
Jadę sobie dzisiaj (auto nie palone kilka dni, wieczór, mglisto było) i auto jakoś tak od odpalenia (po kilometrze) troszkę zaczęło szarpać i lampka check engine zachowała się następująco:
zapaliła się na sekunde, zgasła na sekunde i tak kilka razy (około 7 razy) zamigała i zgasła, potem się już nie zapaliła, dojechałem na miejsce, odpaliłem samochód i się nie zapaliła aż do domu (7kilometrów) ale jakby hania była słabsza.

Jest to dla mnie dziwne bo nigdy mi się tak wcześniej nie zrobiło...jak się zapaliła to dawniej nie gasła ażdo reseta, a dziś mrugała i zgasła...

To normalne?
Jak jest u Was? Lampka zawsze się zapala i pali się aż zrobi się reset, czy mruga?

Jeżdzę tylko na benzynie, auto nigdy gazu nie miało, zazwyczaj jeżdżę powoli, w miarę bez kręcenia, tak samo było dzisiaj, może go nawet minimalnie obciążałem , ale jechałem jak zawsze.

drex87
19-05-10, 08:24
wiec tak najlepiej jak bys zrobił samo diagnostyke i bedziesz wiedział co to za bład. Troszek t odziwne ze lampka mruga w czasie jady ja sie jeszcze z tym nie spotkałem mi tez w niedziele zapaliła sie lampka zrobiłem samodiagnstyke i okazłao sie ze bład jest spowodowany przez sonde (kod 48) ale zgasiłem auto i zapaliła sie jeszcze raz poczekałem az sie auto nagrzało zgasiłem i juza sie nie zapaliła podejzewam ze wilgoc dostaął sie do kostki i cos nie załaczyło przeczysciłem kostke popryskałem preparatem do przewodów i jak na razie jest spokój

nikog0
19-05-10, 12:25
wiec tak najlepiej jak bys zrobił samo diagnostyke i bedziesz wiedział co to za bład. Troszek t odziwne ze lampka mruga w czasie jady ja sie jeszcze z tym nie spotkałem mi tez w niedziele zapaliła sie lampka zrobiłem samodiagnstyke i okazłao sie ze bład jest spowodowany przez sonde (kod 48) ale zgasiłem auto i zapaliła sie jeszcze raz poczekałem az sie auto nagrzało zgasiłem i juza sie nie zapaliła podejzewam ze wilgoc dostaął sie do kostki i cos nie załaczyło przeczysciłem kostke popryskałem preparatem do przewodów i jak na razie jest spokój

samodiagnostyki już nie zrobię, bo jak dojechałem do domu, to wyjąłem od razu bezpiecznik Back Up, czyli reset i błędów nie wykaże. Jak jechałem to wilgoć była bardzo duża, mżawka, możliwe że coś nie łączyło, ale po zimie wszystkie połączenia spryskałem preparatem ISOL do konserwacji połączeń elektrycznych. U mnie, dawniej kiedy już się zapalił check, to zapalał się z każdym uruchomieniem auta, dopiero po resecie nie... dziwne.
dzięki za odp

Spotkał się ktoś z Was jeszcze z tym, że check engine mrugał podczas jazdy a następnie zgasł?

kanciaty6
19-05-10, 22:31
tez mialem podobny przypadek tzn check zapalal sie i gasl i to roznie czasem sie palil bardzo dlugo a jak zatankowalem do pelna to gasl na jakis czas !!! zrobilem samodiagnostyke wyszla sonda !!! kupilem oryginal wymienilem ,nie robilem reseta bo sie sam zresetowal i juz jest wszytko oki!!