Zobacz pełną wersję : Plyn do sprzegla
Witam mam szybkie pytanko :) (d16z6) - jaki lac plyn do ukladu sprzegla?? Zwykly plyn hamulcowy dot4 moze byc ? Ile wchodzi go w caly uklad sprzeglowy ??
Pozdrawiam
Bez roznicy czy dot3 czy dot4 ?
Mozna je mieszac ? Bo aktualnie nie wiem jaki mam a w garazu stoi dot3 i nie wiem czy dolewac... ?
Bez roznicy czy dot3 czy dot4 ?
Mozna je mieszac ? Bo aktualnie nie wiem jaki mam a w garazu stoi dot3 i nie wiem czy dolewac... ?
Mozesz mieszac.
Instruksja przewiduje płyn o specyfikacji SAE J1703 lub DOT 4, ja osobiście bym nie mieszał
NIe mieszaj.O ile dobrze kojarze to DOT 3 jest zielony a DOT 4 coś jak żółty wpadający w biały.
lepiej nie mieszaj, na tym duzo nie zaoszczedzisz, a mozesz duzo stracic :D
zalej DOT4.
tak samo plyny do chlodnic sa kolorowe i mozna mieszac, dolac mozesz i bedzie dobrze inna sprawa ze wymiana calego plynu zajmuje 15min...
Ile wchodzi go w caly uklad sprzeglowy ??
pół szklanki
odkręć odpowietrznik na siłowniku, płyn sam zleci, zakręć go dolej nowy płyn i odpowietrz układ, opreacja banalnie prosta tylko potrzebna będzie druga osoba
Piotrek Klag
27-09-06, 15:45
Ile wchodzi go w caly uklad sprzeglowy ??
pół szklanki
odkręć odpowietrznik na siłowniku, płyn sam zleci, zakręć go dolej nowy płyn i odpowietrz układ, opreacja banalnie prosta tylko potrzebna będzie druga osoba
banalne jest jak problemów nie ma - u mnie wymiana plynu skończyłą sie na zrobieniem
reperaturek wysprzęglika i pompy(fakt że to planowałem ale życie zmusiło wcześniej) bo stary płyn miał nagar i zapchał dziury a nowy wypłukał więc nie tak to banalen jest jak może to wygladac.
A wtedy jesteś w szoku bo ukłąd dobrze odpowietrzony a jakby ciesnienia nie ma i pedał miękki...
Sprawdż jak wyfglada stary płyn - jak wyglada gorzej niz ... to od razu kup repretaurki i przy okazji zrób to o czym mówiłem. Reperaturki to koszt 30 zł + robocizna zalezy kto Ci tam to robi....
I tak mam zepsuty wysprzeglik (biegi ciezko wchodza na wysokich obrotach) wiec bede zmienial caly plyn razem z wymiana sprzegla wiec poki co dolalem dot3 i... narazie jezdzi :D
Dzieki za odpowiedzi
Pozdro ;]
lepiej nie mieszaj, na tym duzo nie zaoszczedzisz, a mozesz duzo stracic :D
zalej DOT4.
Nie to zebym sie czepiał.... ale mozesz mi wytlumaczyc co mozna stracic? Bo ja sie bede nadal upierał, ze mozna mieszac i nic sie nie stanie :)
można mieszać i nie pitolta :)
dot3 i dot4 roznia sie prawdopodobnie tylko i wylacznie temperatura wrzenia wiec mozna mieszac :)
dot3 i dot4 roznia sie prawdopodobnie tylko i wylacznie temperatura wrzenia
dokładnie tak