Zobacz pełną wersję : Mokra podsufitka
Andrew 1130
18-05-10, 16:00
Siema Forumowicze. Otorz mam taki problem. Wczoraj wracalem z Kalisza w ta straszna ulewe. Przypadkiem zauwazylem ze podsufitka od strony pasazera jest troszke mokra ( dokladnie przy slupku i troszeczke wzdluz przedniej szyby ). Dodam jeszcze ze ok 2 lata temu wymienialem przednia szybe. Potrzebuje rady co to moze byc. Podsufitka jest delikatnie mokra ale za to dywanik jest suchy. Czy trzeba od razu wycinac szybe czy dobrze poszukac? Przy drobnych opadach nic nie cieknie.:confused:
Tam sa takie kanaliki odprowadzające wodę i pewnie się zapchały. Nie wiem czy gdzieś na forum nie było napisane jak to oczyścić.
Andrew 1130
18-05-10, 16:49
czyli ze szyba gdzies puscila to malo prawdopodobne
Jakie kanaliki???
Albo szyba albo rozszczelnil sie dach w miejscu spawania pod listwa. Innej opcji nie ma.
Ja mam taką samą sytuację i wiem, że na 99% rozszczelniła mi się szyba. Ale też musisz sprawdzic wokół szyberdachu. Pewnie jakaś uszczelka Ci skonała.Pzdr.
Szyber nie ma z tym nic wspolnego (jesli auto nie bylo bite).
Andrew 1130
18-05-10, 21:28
szyberdacu nie ma
a jak sciagne uszczelki z przedniej szyby to moge jeszcze raz przejechac klejem do szyb
chyba calej szyby nie trzeba wycinac:(
chcialem jeszcze dodac ze i tak mi puscila lekko podsufitka ( ale to juz wczesniej ) i mam zamiar ja wymienic . moze jak zdejme ja to wtedy zobacze gdzie dokladnie leci? na reklamacje szyby chyba nie ma szans po 2 latach? da rade te przecieki zlikwidowac samemu tak jak wczesniej pisalem?
Szyber nie ma z tym nic wspolnego (jesli auto nie bylo bite).
Racja. Nie pomyślałem pisząc to;)
na reklamacje szyby chyba nie ma szans po 2 latach? da rade te przecieki zlikwidowac samemu tak jak wczesniej pisalem?
Jeśli zakładałeś w porządnej firmie to powinni Ci to zrobić za darmo. Oczywiście jeśli to szyba.
Przerabialem podobny problem. Tez mi cieklo w rogu u gory.
Kazalem wyciac szybe i wkleic ja na nowo - szyba sie rozwarstwila. Dlatego odradzam ta metode. Jesli mamy juz jakis czas wklejona szybe i pozniej ja wytniemy i wkleimy na nowo jest duza szansa ze sie rozwarstwi. Niestety.
Co bym zrobil na Twoim miejscu - po 1 zdejmij boczne listwy i zobacz czy nie masz tam korozji i jak trzyma klej. Jesli jest ok to moim zdaniem puscilo uszczelnienie dachu na spawie pod ta czarna listwa plastikowo - gumowa ktora jest na dachu - 2 sztuki. Zdejmij je i na laczeniu pociagnij czyms - moze byc i silikon, tylko najpierw to odtlusc.
Andrew 1130
19-05-10, 22:41
Remik a co myslisz o sprawdzeniu szczelnosci szyby?
Sciagalem listwy - nie ma korozji. Zuwazylem tylko ze na rogu po wstawieniu szyby wyplynelo duzo kleju - moze to on tamowal odplyw. Wycialem go zeby odplyw mial rowny poziom.
A jakby byla korozja to co w takim przypadku -pytam z ciekawosci?
Sory Remik tych 2 na dachu nie sprawdzalem. A tak z ciekawosci jakby puscila to nie bylo by gdzies mokre na srodku? Dales mi teraz dylemat z tymi listwami bo jakies 5 misiecy temu zaczela mi sie odklejac podsufitka obok kierowcy kolo uchwytu do trzymania. Musze to sprawdzic.
Jeszcze dodam ze za jekis 2 miesiace chce wyjac cala podsufitke i oddac to tapicera. Moze jak bedzie gola blacha dachu to wtedy najlepiej lac i patrzec co i jak? Bo teraz to chyba taka gra w ciemno.
Jesli bylaby korozja to wtedy klej nie trzyma dobrze. Ale jesli jest ok to raczej watpliwe ze puszcza szyba. Ja dalej obstawiam zgrzew blach na dachu.
Jak sciagniesz tapicere to i tak niewiele bedzie widac - tam sa profile i nie widac dokladnie co sie dzieje.
Proponuje zdjac listwy, odtluscic, uszczelnic silikonem i zalozyc listwy. Moim zdaniem to rozwiaze problem.
U mnie ciekło w górnym lewym rogu szyby, zdjąłem ramki dookoła przedniej szyby po wyczyszczeniu i odtłuszczeniu uszczelniłem sylikonem. Jak na razie jest bez problemu, nawet po większych ulewach nic nie przecieka.
Andrew 1130
20-05-10, 15:01
Wiecie co jutro sie umowilem na sprawdzenie szczelnosci. Robia to gratis takze nic chyba nie zaszkodzi sprawdzic?
Andrew 1130
21-05-10, 21:07
Siema panowie. Remik miales racje. To pod ta listwa na dachu jest lekkie pekniecie na samym poczatku przy szybie . Powiedzcie mi jeszcze czym to najlepiej uszczelnic - klejem do szyb czy silikonem dekarskim takim czarnym i czy to pomoze i na ile?
albo szyba albo kanaliki na dachu pod listwa :) ja naprawiłem kanaliki i na nowo szybę :] i po problemie
Tylko nie silikon !!
Klej do szyb jest lepszy, trwalszy. Ja uwazam ze i silikon powinien byc ok.
no i mnie dopadła mokra podsufitka w górnym rogu po stronie pasażera .......
mam pytanie czy te plastiki/uszczelki oznaczone numerami 1,2,3 są demontowalne bez tzw. trwałego uszkodzenia ? tzn czy po demontażu będzie możliwy powrót do pierwotnego stanu ? na wcisk to czy na klej ??
http://z1.przeklej.pl/prze2205/481a5251002bedec4c7d41d2
To pod tymi plastikami trzeba uszczelnić ????
1 - wsadzana, lepiej jedz do jakiegos zakladu zeby Ci zdjeli bo czesto lubia sie zaczepy urwac.
2 - klejona do szyby
3 - zsuwana - ta akurat mozesz ruszyc sam - przesun ja ku tylnej klapie i zdejmij - jest na metalowych klipsach.
Uszczelnic w zaleznosci gdzie przecieka. Ja mialem problem z uszczelnieniem pod uszczelka nr 3. Troche kleju do szyb zalatwilo sprawe.
motyla noga
06-09-10, 13:19
kurde też tak mam :/ muszę to szybko zlokalizować bo w tą pogodę ciągle się leje
U mnie niestety wczoraj objawiło się to samo. Siakaś plaga :p
Pozdro
ja użyłem silikonu pod plastik nr 3, konkretnie miejsce styku z szyba (z uszczelka nr 1) i pomogło
Witam, niedawno też miałem problem z kapiącą wodą z podsufitki, dosyć mocno nasiąkała przy mocnym deszczu i nie wiedziałem skąd cieknie.
Ostatecznie pomogło podgięcie ramy drzwi co trwało kilka sekund i od tamtej pory ani kropli nawet po ulewach.
pozdrawiam