PDA

Zobacz pełną wersję : Skrzynia biegów S9B (B18C4) jęczy

jawiem69
17-05-10, 23:41
Witam
mam taki problem ze skrzynią biegów ze w serwisie wymienili mi lozyska i teraz skrzynia pojękuje jak się chce jechac utrzymujac stala predkosc, nie ma znaczenia który bieg jest zapięty, dzieje się tak na każdym biegu do przodu, do tylu tego nie slychac... przy przyspieszaniu jest cisza... łożyska dyferencjału są stożkowe, wiąże się z tym konieczność ustawienia luzu na nich, czy jest możliwe żę to przez brak właściwego napięcia łożysk tak się dzieje?

teg
18-05-10, 17:23
Moim zdaniem możliwe, ogólnie ja mam złe wspomnienia z wymianą łożysk w skrzyni, 3km od warsztatu skrzynia się zatrzymała i mało człowieka nie przejechałem... Skrzynię Hondy trzeba naprawdę oddać do specjalisty od skrzyń Hondy, bo potem Ci taki na dodatek tego wszystkiego zaleje 75W90 jak do VW... Bo przecież gęstszy to lepszy i nie będzie ciekło - a potem wyje...

Właśnie, jakim olejem masz tą skrzynię zalaną? Bo jeśli coś innego niż Honda MTF, ew. 10W30 lub 10W40 ale to tylko na krótki czas, to właśnie zabijasz swoją skrzynię.

A co do remontów i napraw skrzyń Hondy - ja specom wysłałem strony z manualu, pewnie jak zobaczyli jak trzeba to dokładnie robić i jaka precyzja się tam liczy to stwierdzili "eeee,, paaaaanie, ja 20 lat naprawiam skrzynie...." blablabla.

jawiem69
19-05-10, 10:26
no wlasnie skrzynia byla serwisowana w aso hondy, wymienili wszystkie lozyska, generalnie chodzi cacy poza tym pojękiwaniem, wlany jest MTF

kenny
19-05-10, 10:34
to jedź do ASO i niech poprawiają, dawno był jej remont?