Zobacz pełną wersję : jaki olej po 166000 synetyk czy półsyntetyk
witam ost zastanawiam się jaki olej zalać do mojego civica 1.4 ej9, będzie to pierwsza wymiana oleju odkąd go mam, auto ma już 12 lat i 166000 przejechane ostatnia karteczka pokazuje 5w40 mobil zalany był, czy nie czas już przejść na półsyntetyk z uwagi na lata czy raczej póki nie widać większego ubytku oleju pozostać na syntetycznym i jaki wybrać?????? 5w40 castrol magnatek czy nieco droższy syntetyczny motulek czy nie za żadki bedzie? co sądzicie
Jak nie widzisz ubytków olej z powodu spalania oliwy ( kwestia finansowa ) to lej nadal pełny syntetyk. Jeżeli masz jakieś wycieki czy coś to of kors uszczelniamy :D A odnośnie marki oleju to sporo osób poleca Motula i Valvoline. Na forum jest jeden urzytkownik który ma oliwy Motula i chyba filtry też. Lej syntety i nie patrz na zdania innych mędrków. Dużo aut ze sporym przebiegiem i wiekiem na karku nadal jeździ na pełnym syntetyku :)
wyciek był z aparatu i z uszczelniacza wału ale to już zrobione chyba się rozejrzę za motulem mam w mieście jeden sklepik co ma go wiec nabiorę opinii sam a jeżeli by go wcinał to płukanie zrobić od razu i przejść na10w40 czy raczej szukać innych przyczyn???
166 tys km to nie żaden przebieg, lej dalej full syntetyk, moje auto ma również 12 lat, przebiegu co prawda ma nieco mniej, bo niespełna 135 tys km tys km ale do głowy by mi nie przyszło by zalać semi.
Od zawsze w moim aucie zalewany Mobil 1 5w50, ostatnio 0w40 również Mobil 1 (ta sama cena obu olejów w zaufanej hurtowni - 130 zł). Dodam jeszcze że nie kupiłbym oleju na allegro. Motul i Valvoline są jak najbardziej ok.
ja mam 190tys i ciągle na full syntetyku bo nie ubywa zbyt dużo, a puki nie będzie go palił to nie zmienię oleju na pół syntetyk. Także polecam ci też pełen syntetyk wlać
no tak zrobie spróbuje 5w40 jak będzie ubywać to znak ze czas na semi jakiś
skolopendra
18-05-10, 15:28
????? 5w40 castrol magnatek czy nieco droższy syntetyczny motulek czy nie za żadki bedzie? co sądzicie
szukaj..........!
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=19768
od olei jest tylko powyższy temat :cool:
nie przeboeg ma wplyw na zmiane oleju, ale stan jednostki silnikowej. spokojnie lej pelny syntetyk. w razie czego po oliwe i filtr zapraszam do siebie :)