PDA

Zobacz pełną wersję : Nadal skrzypi tyl po wymianie cukierków

p4bi5
23-09-06, 16:55
Witam

Po wymianie cukierków z tyłu na oryginalne hondy nadal coś skrzypi z tyłu - co to może być ? Mam obniżone zawieszenie i może spreżyny (zwoje sprężyn) ocierają o siebie, ale nie jestem pewien. Skrzypienie nasila się przy większym obciążeniu samochodu.

Dzisiaj natomiast jak parkowałem samochód, tylnym kołem stanąłem na wzniesieniu (dociążyłem je) i znowu się zaczęło. Wysiadłem i przy próbie "huśtania" samochodem skrzypienie było dość intensywne.

Może ktoś spotkał się z podobnym problemem. Dzięki za porady.

Furious
23-09-06, 18:20
tulei w zawieszeniu z tylu troche jest... musisz znalezc te ktore trzeszczy

p4bi5
24-09-06, 10:01
Ostatnio robiłem przegląd i na szarpakach wyszło że tylko cukierki do wymiany. Czy można z czymś takim jeździć czy lepiej wymienić od razu ? Pytam ponieważ w weekend wybieram się z trase ok.1000km i zastanawiam się czy naprawiać to na szybko.

Czy te pozostałe tuleje to warto kupić jakieś zamienniki czy oryginały ? Jaka jest żywotność i jakość zamienników w tulejach.

Piotrek Klag
24-09-06, 14:52
Czy te pozostałe tuleje to warto kupić jakieś zamienniki czy oryginały ? Jaka jest żywotność i jakość zamienników w tulejach.
tuleje tylko org i nie ma zmiłuj - przerabiałem temat juz i żałuje że kupiłem zamienniki - nie wszystko niestety mozna kupić taniej.

Furious
24-09-06, 15:59
Skoro na przegladzie nikt nie zauwazyl aby byly jakos specjalnie zerwane to mozesz jeszcze jezdzic

p4bi5
24-09-06, 21:34
Na przeglądzie tylko powiedzieli mi że te duże czyli cukierki są naderwane i do wymiany - o innych nic nie mówili.

Trochę denerwuje mnie to skrzypienie i trzeszczenie przy obciążeniu, ale jutro chyba podjadę do mechanika aby zobaczyć w jakim stanie są pozostałe tuleje.

greczko
25-09-06, 00:38
Ludzie, co to są te cukierki? A po polsku by nie można tego napisać?

RDK
25-09-06, 01:08
takie tuleje, jedne z wiekszych w kształcie cukierka zawinietego w papierek, wystepuje w tylnim zawieszeniu, jego inna nazwa to bodajze silentblock. niech sie spece wypowiedzą

ja tez jezdziłem bo mi z tyłu stukało i stukało, nawet po wymienie całego tyłu (wszystkich tuleji) niewiem jak coupie, ale u mnie okazało się ze uderzają haczyki od siedzen tylnich, ktore wchdzą takie zatrzaski (poprostu przytrzymują oparcia siedzeń z tyłu, bo wlasnie te oparcia mozna polozyc) polecam najpierw wpasc do bagaznika i posprawdzać wszystko

sadam
26-09-06, 17:37
a moze amory skrzypia?mialem cos takiego w innym aucie, zwlaszcza jak bylo nardzo sucho

p4bi5
26-09-06, 18:42
Hmm, amorki to raczej nie, bo skrzypiało również jak padał deszcz więc nie ma różnicy. Probowałem w 2 osoby nawet hustać tyłem samochodu i był spokój, więc sam nie wiem gdzie szukać. Wybieram się w trase i zobacze jak zapakuje samochód co się bedzie działo.