Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Osłona katalizatora

prylok
15-05-10, 11:00
Cześć!

Jakiś czas temu coś zaczęło mi brzęczeć/wpadać w rezonans na biegu jałowym. U tłumikarza okazało się, że osłona katalizatora jest przerdzewiała i wpada w rezonans, co potwierdziło się z moimi przypuszczeniami, gdy to na szybko zaglądałem pod samochód obadać co może powodować to brzęczenie.

Gość usunął po prosu tą osłonę i powiedział żeby się nią nie przejmować, że można jeździć bez :confused:

Czy aby na pewno? W serwisie faktycznie cena szokująca bo kilka stówek, ale na allegro znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/item1024291703_oslona_katalizatora_honda_civic_1_4 _sport_06.html

Czy to w ogóle taka cześć i czy podejdzie ewentualnie do civica z 2003r, również 1.4.

Niestety nie spojrzałem za bardzo na element, który mi zdemontował i kompletnie nie mam pojęcia czy to ma tak wyglądać, a w manualu nie mogę odnaleźć tej części.

Pozdrawiam!

bcn
15-05-10, 11:18
mi tez odpadla jakis tydzien temu; na razie jezdze bez (nad katem jest jeszcze inna izolacja cieplna); nie mialem czasu przedzwonic do aso jeszcze, ale skoro mowisz ze pare stow kosztuje, to bez sensu.

to z tej aukcji to oslona kolektora, a nie katalizatora:D

LemonR
15-05-10, 12:47
Osłona kata to kawałek zaokrąglonej blachy. Tutaj dobrze to widać:
http://allegro.pl/item1038564065_honda_civic_01_03_1_6_d16v1_kataliz ator_warszawa.html

bcn
15-05-10, 14:53
i sie sklada z dwoch czesci, mi odpadla ta gorna

rafalpbz
15-05-10, 16:24
Mi przegniła jedna śruba i bzyczało jak jasna cholera, wywaliłem ją i juz rok tak śmigam.

Czyżyk
17-05-10, 02:30
jak jeszcze mialem kata i sruby na jego oslonie przegnily to wywalilem ja calkowicie. Zostala tylko ta górna co jest przytwierdzona do budy . Nie warto wydawac kasy na ta oslone . Pamietac nalezy tylko aby w suche dni nie stawiac auta rozgrzanym katalizatorem nad sucha trawa czy liscmi ...

mdee
17-05-10, 10:18
Mi osłona przegniła wokół śrub więc skręciłem je opaskami i już tak od roku jeżdżę.
Ktoś pisał że nowa osłona w aso to wydatek około 400zł

euh
24-05-10, 10:09

Dokładnie 446 zł. W komplecie osłona górna, dolna, śruby. I montaż.

gancio
28-05-10, 12:18
Mi osłona przegniła wokół śrub więc skręciłem je opaskami i już tak od roku jeżdżę.

I tak to się właśnie robi, a nie wyrzuca!! Nowe kosztuje 107 dół i 190 góra. Coś koło tego. czyli sporo jak na kawałek blachy.Bez osłony raczej nie warto jeździć, bo jak kamień rypnie w sondę lambda to wydatek będzie większy niż te blachy..