Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : OPONY NOWE W Polsce do 3 lat...

mierzwa2
14-05-10, 15:48
Chciałem zmienić opony na przodzie w civicu, bo wcześniejsze były już zjechane a co więcej ściągało na prawo (na zimówkach tego problemu nie było).
Zamówiłem 2 szt w oponeo 215/45/17 wzmacniane DUNLOPY SPORT MAXX SP.
Jakież było moje zdziwienie, kiedy dostałem opony takie same (w sensie bieżnik itp) ale jedna z 2010 a druga z 2008/2009.
Dzwonie do obsługi klienta a tam Pan mówi że to są 100% w pełni wartościowe opony.Według polskich przepisów opony do 3 lat uważa się za pełnowartościowe.
Oczywiście reklamacja mogę złożyć czas oczekiwania 14 dni a ja musze zmienić zimówki bo najzwyczajniej ich szkoda. Dałem za opony 800zł a mam różne daty produkcji, a żeby było śmieszniej jedna jest z Japonii a druga z Niemiec...
Czy to może być niebezpieczne i czy warto składać reklamacje?
Pozdrawiam bo nie wiem czy oponki zakładać...

Gorliś
14-05-10, 18:05
Niebiezpieczne to watpie. Co do przepisow rzeczywiscie w Polsce do 3 lat od daty produkcji opona jest uwazana za pelnowartosciowy produkt. Z tego co wiem oponeo nie sprzedaje opon starszych niz 18 miesiecy, nie podales dokladnie jaka jest data produkcji, ale jesli jest starsza to mozesz reklamowac, ze nie jest zgodna z ich regulaminem. Jesli nie, to raczej ci reklamacji nie uznaja.
W sklepach internetowych warto zapytac przed zakupem z jakimi datami maja opony, a przy zamowieniu wpisac w polu "uwagi" ze np chcesz opony z biezacego roku.