Zobacz pełną wersję : Na gazie super
Witam forumowiczów
Jedno pytanko mam civica 5 gen 1,5 D15b2 gaz i silnik na gazie chodzi ok normalnie rewelacja ale za to na benzynie nawet jak jest ciepły obroty falują od 0 do 1000 nie ma równej pracy i jadąc na benzynie tak jakby brakowało mu mocy niby się zbiera ale jest taki zdławiony jakoś bardzo dziwnie , zapewniam na gazie no problem
Pomóżcie
Pozdrawiam
kuba
marianekss
23-09-06, 15:56
może pompa paliwowa do wymiany?? często jak się jeździ na gazie to pada pompa u mnie było to samo i po wymianie pompy ładnie śmiga na benzynie
najpierw sprawdź przekaźnik pompy paliwowej (instrukcja jest na forum)
na pewno masz również jakąś zwężke do gazu i też muli się na benzynie
zrób sobie restart komputera to bedzie jeszcze lepiej na gazie i benzynie chodził
A moze komp nauczyl sie jazdy na gazie i wariuje na benzynie. Takie problemy ma dosc duzo samochodow z gazem zwlaszcza jesli jest jakas kiepska instalacja gazowa(przeznaczona nie do takiego typu silnikow).
Zrob reset kompa, bezpiecznikiem albo odłączeniem akumulatora.
Jak chcesz bardzo dobrze sprawdzić to najlepiej odłącz aku na pare godzin, jak ja mialem golfa z LPG to odłączenie na 15-20 minut nie pomagało, musiałem odłączyć aku na noc.
Niewiem czemu tak było, nie jestem w stanie tego wyjaśnić ale sprubuj. I potem z rana podłącz aku i odpal motor na samej benzynie i nie załączaj gazu, pojezdzij jakies pol godzinki na roznych predkosciach, obrotach...
Daj mu sie ustawić, i sprawdź czy pomogło, jesli tak to komp z instalacji gazowej robi ci kuku.
Ja własnie tak miałem, a co rozwiązało moj problem? Na parowniku z gazu traciła się masa. Wtedy gazownik podłączył bezpośrednio z amumulatora do parownika mase i sie naprawiło jak ręką odjoł :) (czynnośc ta wymaga całej miuty roboty, parownik jest na wieszchu i łatwo mozna to poprowadzic, aha nie dam se głowy uciąc ze napewno to sie parownik nazywało bo to juz bylo dawno i moglem zapomniec :) )
Niby głupi "minusik" a tak mi mieszał na benzynie, na gazie mi dzialało ok.
A jeśli to dalej nie pomoże to niewiem :)
Jedno pytanko mam civica 5 gen 1,5 D15b2 gaz i silnik na gazie chodzi ok normalnie rewelacja ale za to na benzynie nawet jak jest ciepły obroty falują od 0 do 1000 nie ma równej pracy i jadąc na benzynie tak jakby brakowało mu mocy niby się zbiera ale jest taki zdławiony jakoś bardzo dziwnie , zapewniam na gazie no problem
u mnie jest to samo jak dlugo nie jezdze na benzynie.
chociaz obroty czasami faluja ale w zakresie 500-1500 obr/min.
na benzynie brakuje mi moce zwlaszcza do 3.5 tys. dopoki drugi wtryskiwacz nie zacznie pracowac.
na pewno masz również jakąś zwężke do gazu i też muli się na benzynie
true
w sumie jeszcze nie powiedziales jak dlugo masz intstalacje.