PDA

Zobacz pełną wersję : Tarcie i smród z przedniego koła

drypaul
14-05-10, 09:37
Mamy z dziewczyną w jej solce taki przypadek.
Jakiś czas temu słychać było takie metaliczne tarcie/świszczenie z przedniego lewego koła i po jeździe czuć było stamtąd gorąco. Po kilkunastu minutach samo przeszło, ale samochód poszedł do mechanika na sprawdzenie. Mechanik nic tam nie znalazł.
Po jakimś miesiącu znów to samo i znów samo przeszło po kilkunastu kilometrach. Mechanik po raz kolejny nic nie znalazł.
I wczoraj znowu, tylko jakby ze zwiększonymi objawami - czuć wyraźnie, że coś jakby blokuje koło, po puszczeniu gazu samochód szybko zwalnia, słychać tarcie, świst plus do tego smród jakby palonej gumy czy coś w tym stylu. No i po jeździe gorąca felga.
Miałem tak kiedyś w swoim civicu i był to zdaje się zatarty tłoczek czy coś w tym stylu. Tylko u mnie te objawy same nie przechodziły i mechanik od razu zidentyfikował usterkę.
Czy tutaj może być to samo czy jakaś inna przyczyna, skoro mechanik dwa razy nic tam nie znalazł i dwa razy te objawy same mijały?

zakit
14-05-10, 11:11
lozysko? no ew moga klocki jakos zle lezec i obcieraja za mocno

Skoti
14-05-10, 11:41
albo klocki nie odbijaja

Skowron48
14-05-10, 22:47
może to wina blokującego się tłoczka. Wstępnie blokuje się on po czym po naciśnięciu hamulca ciśnienie wypycha go, wraca na uszczelce do zacisku i jest wszystko ok. Za jakiś czas się zapiecze i będzie już przez cały czas. Miałem podobną akcje, zlekceważyłem i tłoczki po obu stronach do wymiany razem z uszczelkami.

jacek_bp
15-05-10, 10:28
może to wina blokującego się tłoczka.
Podzielam tą opinię. Rozbierz wyczyść, przesmaruj smarem miedzianym i po sprawie.

mariego
15-05-10, 12:27
Zobacz na elastyczny przewód hamulcowy, potrafią pęcznieć, od starości, i blokować przepływ płynu, czego efektem będzie trzymanie hamulca, grzanie się, spowolnienie przyspieszania. Sprawdzenie polega na wymontowaniu tego przewodu i dmuchnięciu w jeden z jego końców. Jeżeli będziesz czuł, że z drugiej strony powietrze nie uchodzi jak trzeba, masz przyczynę, ponieważ powinien być swobodny przepływ. Ponadto sprawdź zacisk i aby nie rozbierać go całego, (tzn. nie wyjmować cylinderka) zdejmij klockii naciśnij pedał hamulca. Następnie sprawdź pod gumową uszczelką stan tłoczka, jezeli nie ma rdzy, nie jest porysowany, to wszystko jest z nim ok.
Pozdrawiam

drypaul
15-05-10, 13:46
Dzięki za wskazówki. Sam nie będę tego robił, ale zawsze mogę podpowiedzieć mechanikowi jeżeli znów nic nie znajdzie :)

Chipsy2
15-05-10, 21:07
Zmień mechanika. Musi to być coś z układem hamulcowym ewentualnie łożysko ale to raczej mało prawdopodobne skoro nie huczy .

Skoti
08-08-10, 20:19
u mnie też co jakiś czas zacina się przedni hamulec. myslicie że to wina tłoczka czy przewodu ?
Pytanie czy warto smarować stary tłoczek czy lepiej go wymieć?

drypaul
08-08-10, 20:24
U mnie okazał się tłoczek do wymiany.

ygor
09-08-10, 10:33
tak naprawde musisz zobaczyc tloczek w jakim jest stanie , ale u mnie bylo podobnie jak u autora , kolo zaczelo sie grzac tuz przed wyjazdem w dluzsza trase - auto pojechalo do mechanika gdzie okazlo sie ze juz sie nie grzeje (samo minelo) no i tak jezdzilem , potem chcialem zmienic tarcze i klocki i okazalo sie ze tloczka nie da sie wcisnac (zlamalem na nim wcisk stolarski) , tloczek okazal sie ostro wzarty - wymiana tloczka smarowanie i reperaturka zacisku i chowa sie elciutko wszystko ladnie dziala. mozesz sprawdzic czy tloczek sie latwo wciska , jezeli bedzie bardzo ciezko to raczej wina tloczka