Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Swap + wiązka D15b7 - przeróbka

zakit
13-05-10, 15:25
no wiec jako ze u mnie swap pełna parą, to pojawił się problem, z podłączeniem Vteca, zeby nie bylo pytan to D15B do budy EG4, wiązka kabinowa jest od d15b7 i silnikowa tez, pociągniete sa juz kable od vteca, i wszystko pozostale jest ok, teraz zostalo tylko przeciagnac te kable do ECU, jest to seryjny P08,

i teraz tak, według schematów elektrycznych sa dane takie kable:

Spool solenoid - zielony/żółty
Oil pressure switch - niebieski/czarny + czarny(masa)

carny dałem pod masę, więc zostały 2 kable w/w. z tego co wyczytałem to nieb/czarny ma isc pod pin D6, a ziel/żół ma isc pod pin A4

i teraz tak, po pierwsze pytanie jak się podłączyć pod wtyczkę od kompa(te piny o ile pamietam są wolne - brak kabli tam), i drugie pytanie:

W manualu jest cos takiego jak purge control solenoid - co to jest, i czy to tez musze jakos podlaczyc, bo wszystkie wtyczki w sumie sa podlaczone poza 1, ale z tego co mi wiadomo to ma wisiec luzno. z tego co mi sie wydaje to to tez cos od vteca ale nie mam pojecia co, ma kable żół/czar (masa) + czer(pin A20)

z czym to sie wszystko je :)

tutaj zalaczam schemat dla pomocy:

http://img148.imageshack.us/img148/5655/beztytuusju.png

Ralfi
18-05-10, 17:55
A wiec po kolei:
"Oil pressure switch - niebieski/czarny + czarny(masa)" pod pin D6 i to jest czujnik cisnienia VTECa;
"Spool solenoid - zielony/żółty" to zawor VTECa i to pod A4;
"purge control solenoid " z tego co kojarze to taki zawor, pod ktory sa podlaczone opary z filtra weglowego(od benzyny) i ten zawor jest podlaczony pod kolektor ssacy wezykami i na nim tez sie zazwyczaj znajduje. Taki jakby czarny grzybek ;)

PS. Skad masz taki fajny schemacik?? :) Masz moze wiecej schematow instalacji w takim "formacie"? PW bym prosil ;)

Łuki81
21-05-10, 07:59
A w kostkę od kompa wsadż piny np wyciągnięte z kostek które idą do tylnych lamp. W A4 wejdzie bez problemu bo jest większy a w D6 trzeba przed włożeniem w kostkę troszkę kombinerkami potraktować:) Wszystko wtedy jest jak w orginale:)